Raz som u známych vyskúšala takýto bezmäsitý steak a musím povedať, že bol tak nádherne aromatický a plný chuti, že som sa ho nevedela dojesť. Základom jeho úspechu je jednak pečenie (grilovanie), ktoré dodá tejto relatívne chuťovo neutrálnej zeleniny, veľa chuti a arómy. Takisto marináda, ktorou sa potiera hotový steak túto chuť ešte zosilní.
Suroviny:
- 2 väčšie baklažány
- šťava z 1 citrónu
- 1 PL balsanica
- 50ml kvalitného oleja (napríklad olivový)
- čerstvé bylinky podľa chuti (napr. petržlen, tyminán, oregano, či kôpor)
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ, čierne korenie,
- čerstvé červené čili (alebo červená paprika)
Postup:
- Baklažán umyjeme, konce odrežeme a potom ostrým nožom pokrájane na tenké (asi tak 2-3mm) dlhé pláty.
- Panvicu s teflónovým dnom alebo grilovaciu panvicu zohrejeme a potom bez oleja (!!!) na ňu kladieme baklažánové pláty a necháme ich na sucho (teda bez oleja) ca. 2 minúty na každej strane opiecť do hnedista.
- Opekáme ich postupne, každý plát by mal mať priamy kontakt s panvicou.
- Alternatívne môžeme pláty tiež nechať grilovať, je potom dobré ale urobiť hrubšie pláty, nakoľko by sa tieto pri obrate na grile inak mohli poškodiť.
- Takto pripravené baklažánové steaky odložíme stranou, tak aby sa neprekrývali a každý mal na podnose svoje miesto.
- Na marinádu zmiešame olej, šťavu z citróna, balsanico, soľ, čierne korenie, roztlačený cesnak s čerstvými bylinkami a čili posekanými na jemno.
- Marinádu potom nanesieme na ešte horúce baklažány a takto ich necháme aspoň 5-10 minút stáť, aby sa marináda vsiakla do steaku. Potom už ich môžeme rovno servírovať, či ako prílohu alebo ako hlavný pokrm.
Môj tip
Ako príloha k tomu steaku sa hodí napríklad tento jednoduchý dip.
-
Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí
Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]
-
Uzavretá pizza Calzone
Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:
-
Pomarančové lievance
Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]