Jablková žemľovka ako od mojej babky

V piatok boli u nás počas môjho detstva tradične bezmäsité jedlá a jedným z častých bola aj jablková žemľovka. Tento spôsob prípravy je rýchlo hotový a dajú sa pri ňom použiť aj staršie či už tvrdé kúsky bieleho pečiva (rožky, chlebík, vianočka, alebo veka). U nás doma nikdo nemal rád bielkový sneh, preto sa u nás do nálevu dávali celé vajíčka a namiesto bielkového snehu na vrchu bola chrumkavá kôrka, ktorú sme posypali výdatne práškovým cukrom.

Suroviny:

  • 1kg jabĺk
  • ca. 600g staršieho bieleho pečiva (rožky, veka, vianočka a pod., čo má človek doma)
  • citrónová šťava + 3 PL kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor (prápadne škorica)
  • 1 balenie tvarohu (250g)
  • 2 PL cukru
  • šupka z 1 citróna (najlepšie v bio kvalite)
  • 200ml mlieka
  • 50g roztopeného masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajíčka
  • (hrozienka)

Postup:

  • Jablká postrúhame na hrubo. Polejeme ich šťavou z 1/2 citróna, posypeme cukrom a vanilkovým cukrom a odložíme stranou. Kdo chce pridá škoricu.
  • Tvaroh zmiešame s cukrom ako aj postrúhanou šupkou citróna.
  • Pečivo pokrájame na rovnako hrubé kúsky.
  • Ak chceme hrozienka použiť (možno ich aj vynechať), tak za hrsť hrozienok zalejeme vrelou vodou, po 5minútach ich zlejem z vody a vyžmýkame. Kdo hrozienka nemá rád, proste vynechá.
  • Pripravíme si ešte nálev. Na to zmiešame mlieko s vajíčkami, roztiopeným maslom ako aj 1 balením vanilkového cukru.
  • Nádobu na zapekanie si dobre vymastíme. Na spodok nádoby najskôr položíme prvú vrstvu pečiva, tak aby podľa možnosti neostali voľné priestory. Túto vrstvu polejeme 1/4 nálevu.
  • Na to poukladáme 1/2 postrúhaných jabĺčok a 1/2 hrozienok.
  • Potom nasleduje druhá vrstva pečiba, ktorú opäť polejeme 1/4 nálevu a tentoraz posypeme jej vrch tvarohom.
  • Opäť dáme vrstvu pečiva, polejeme nálevom a poukladáme zvyšné jablká. Štavu z jabĺk nevyhadzujeme ale takisto ňou polejeme pečivo.
  • Na záver položíme poslednú vrstvu pečiva, ktorú polejeme zvyšným nálevom. Pritom dbáme na to, aby neostali suché miesta na pečive.
  • Nádobu necháme pri 160C ca. picž po dobu ca. 30 minút, potom ešte povrch pečiva pomažeme trochou masla a necháme krátko dopekať, až vrchná časť pečiva dostane zlatistú farbu a bude pekne chrumkavá.
  • Kukuricová polievka s mrkvou

    Kukuricová polievka s mrkvou

    Mňa tie jesenné farby proste nepustia a akosi sa mi vyslovene žiadajú pestré krémovité polievky pripomínajúce farebnosťou prírodu vonku. Táto kukuricová polievka s mrkvou mimoriadne chutila mojím deťom, zaiste pre jej chuť, ktorú jej dodala sladučká kukurica. Zahusťovať ju nebolo treba, vďaka zemiakom bola dostatočne hustá. Suroviny: 1 veľká kuchynská […]


  • Kysnutý orieškový chrumkavý koláč

    Kysnutý orieškový chrumkavý koláč

    Dnes som dostala chuť na niečo chrumkavé, na spôsob müsli tyčiniek. Ja som použila na plnku orechy a semiačka ale samozrejme aj sušené ovocie je určite chutné. Opäť raz recept, pri ktorom sa môžete riadiť vlastnými chuťami a prispôsobiť si ho podľa potreby výberu potravín doma :). Suroviny na cesto: […]


  • Krémovité jesenné tekvicové rizoto (risotto) s dusenou brokolicou

    Krémovité jesenné tekvicové rizoto (risotto) s dusenou brokolicou

    Priznám sa, že tekvica u mňa počas jeseni nikdy nechýba doma. Je tak všestranná a chutí či už na sladko alebo na slano. Tentoraz som z nej pripravila toto krásne krémovité rizoto, ktoré je pripravené bez alkoholu a teda vhodné aj pre deti. Zo šálky s objemom 100ml vám výjdu […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.