Jablková žemľovka ako od mojej babky

V piatok boli u nás počas môjho detstva tradične bezmäsité jedlá a jedným z častých bola aj jablková žemľovka. Tento spôsob prípravy je rýchlo hotový a dajú sa pri ňom použiť aj staršie či už tvrdé kúsky bieleho pečiva (rožky, chlebík, vianočka, alebo veka). U nás doma nikdo nemal rád bielkový sneh, preto sa u nás do nálevu dávali celé vajíčka a namiesto bielkového snehu na vrchu bola chrumkavá kôrka, ktorú sme posypali výdatne práškovým cukrom.

Suroviny:

  • 1kg jabĺk
  • ca. 600g staršieho bieleho pečiva (rožky, veka, vianočka a pod., čo má človek doma)
  • citrónová šťava + 3 PL kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor (prápadne škorica)
  • 1 balenie tvarohu (250g)
  • 2 PL cukru
  • šupka z 1 citróna (najlepšie v bio kvalite)
  • 200ml mlieka
  • 50g roztopeného masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajíčka
  • (hrozienka)

Postup:

  • Jablká postrúhame na hrubo. Polejeme ich šťavou z 1/2 citróna, posypeme cukrom a vanilkovým cukrom a odložíme stranou. Kdo chce pridá škoricu.
  • Tvaroh zmiešame s cukrom ako aj postrúhanou šupkou citróna.
  • Pečivo pokrájame na rovnako hrubé kúsky.
  • Ak chceme hrozienka použiť (možno ich aj vynechať), tak za hrsť hrozienok zalejeme vrelou vodou, po 5minútach ich zlejem z vody a vyžmýkame. Kdo hrozienka nemá rád, proste vynechá.
  • Pripravíme si ešte nálev. Na to zmiešame mlieko s vajíčkami, roztiopeným maslom ako aj 1 balením vanilkového cukru.
  • Nádobu na zapekanie si dobre vymastíme. Na spodok nádoby najskôr položíme prvú vrstvu pečiva, tak aby podľa možnosti neostali voľné priestory. Túto vrstvu polejeme 1/4 nálevu.
  • Na to poukladáme 1/2 postrúhaných jabĺčok a 1/2 hrozienok.
  • Potom nasleduje druhá vrstva pečiba, ktorú opäť polejeme 1/4 nálevu a tentoraz posypeme jej vrch tvarohom.
  • Opäť dáme vrstvu pečiva, polejeme nálevom a poukladáme zvyšné jablká. Štavu z jabĺk nevyhadzujeme ale takisto ňou polejeme pečivo.
  • Na záver položíme poslednú vrstvu pečiva, ktorú polejeme zvyšným nálevom. Pritom dbáme na to, aby neostali suché miesta na pečive.
  • Nádobu necháme pri 160C ca. picž po dobu ca. 30 minút, potom ešte povrch pečiva pomažeme trochou masla a necháme krátko dopekať, až vrchná časť pečiva dostane zlatistú farbu a bude pekne chrumkavá.
  • Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Uzavretá pizza Calzone

    Uzavretá pizza Calzone

    Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *