V piatok boli u nás počas môjho detstva tradične bezmäsité jedlá a jedným z častých bola aj jablková žemľovka. Tento spôsob prípravy je rýchlo hotový a dajú sa pri ňom použiť aj staršie či už tvrdé kúsky bieleho pečiva (rožky, chlebík, vianočka, alebo veka). U nás doma nikdo nemal rád bielkový sneh, preto sa u nás do nálevu dávali celé vajíčka a namiesto bielkového snehu na vrchu bola chrumkavá kôrka, ktorú sme posypali výdatne práškovým cukrom.
Suroviny:
- 1kg jabĺk
- ca. 600g staršieho bieleho pečiva (rožky, veka, vianočka a pod., čo má človek doma)
- citrónová šťava + 3 PL kr. cukru
- 1 vanilkový cukor (prápadne škorica)
- 1 balenie tvarohu (250g)
- 2 PL cukru
- šupka z 1 citróna (najlepšie v bio kvalite)
- 200ml mlieka
- 50g roztopeného masla
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajíčka
- (hrozienka)
Postup:
- Jablká postrúhame na hrubo. Polejeme ich šťavou z 1/2 citróna, posypeme cukrom a vanilkovým cukrom a odložíme stranou. Kdo chce pridá škoricu.
- Tvaroh zmiešame s cukrom ako aj postrúhanou šupkou citróna.
- Pečivo pokrájame na rovnako hrubé kúsky.
- Ak chceme hrozienka použiť (možno ich aj vynechať), tak za hrsť hrozienok zalejeme vrelou vodou, po 5minútach ich zlejem z vody a vyžmýkame. Kdo hrozienka nemá rád, proste vynechá.
- Pripravíme si ešte nálev. Na to zmiešame mlieko s vajíčkami, roztiopeným maslom ako aj 1 balením vanilkového cukru.
- Nádobu na zapekanie si dobre vymastíme. Na spodok nádoby najskôr položíme prvú vrstvu pečiva, tak aby podľa možnosti neostali voľné priestory. Túto vrstvu polejeme 1/4 nálevu.
- Na to poukladáme 1/2 postrúhaných jabĺčok a 1/2 hrozienok.
- Potom nasleduje druhá vrstva pečiba, ktorú opäť polejeme 1/4 nálevu a tentoraz posypeme jej vrch tvarohom.
- Opäť dáme vrstvu pečiva, polejeme nálevom a poukladáme zvyšné jablká. Štavu z jabĺk nevyhadzujeme ale takisto ňou polejeme pečivo.
- Na záver položíme poslednú vrstvu pečiva, ktorú polejeme zvyšným nálevom. Pritom dbáme na to, aby neostali suché miesta na pečive.
- Nádobu necháme pri 160C ca. picž po dobu ca. 30 minút, potom ešte povrch pečiva pomažeme trochou masla a necháme krátko dopekať, až vrchná časť pečiva dostane zlatistú farbu a bude pekne chrumkavá.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.