Jablková žemľovka ako od mojej babky

V piatok boli u nás počas môjho detstva tradične bezmäsité jedlá a jedným z častých bola aj jablková žemľovka. Tento spôsob prípravy je rýchlo hotový a dajú sa pri ňom použiť aj staršie či už tvrdé kúsky bieleho pečiva (rožky, chlebík, vianočka, alebo veka). U nás doma nikdo nemal rád bielkový sneh, preto sa u nás do nálevu dávali celé vajíčka a namiesto bielkového snehu na vrchu bola chrumkavá kôrka, ktorú sme posypali výdatne práškovým cukrom.

Suroviny:

  • 1kg jabĺk
  • ca. 600g staršieho bieleho pečiva (rožky, veka, vianočka a pod., čo má človek doma)
  • citrónová šťava + 3 PL kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor (prápadne škorica)
  • 1 balenie tvarohu (250g)
  • 2 PL cukru
  • šupka z 1 citróna (najlepšie v bio kvalite)
  • 200ml mlieka
  • 50g roztopeného masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajíčka
  • (hrozienka)

Postup:

  • Jablká postrúhame na hrubo. Polejeme ich šťavou z 1/2 citróna, posypeme cukrom a vanilkovým cukrom a odložíme stranou. Kdo chce pridá škoricu.
  • Tvaroh zmiešame s cukrom ako aj postrúhanou šupkou citróna.
  • Pečivo pokrájame na rovnako hrubé kúsky.
  • Ak chceme hrozienka použiť (možno ich aj vynechať), tak za hrsť hrozienok zalejeme vrelou vodou, po 5minútach ich zlejem z vody a vyžmýkame. Kdo hrozienka nemá rád, proste vynechá.
  • Pripravíme si ešte nálev. Na to zmiešame mlieko s vajíčkami, roztiopeným maslom ako aj 1 balením vanilkového cukru.
  • Nádobu na zapekanie si dobre vymastíme. Na spodok nádoby najskôr položíme prvú vrstvu pečiva, tak aby podľa možnosti neostali voľné priestory. Túto vrstvu polejeme 1/4 nálevu.
  • Na to poukladáme 1/2 postrúhaných jabĺčok a 1/2 hrozienok.
  • Potom nasleduje druhá vrstva pečiba, ktorú opäť polejeme 1/4 nálevu a tentoraz posypeme jej vrch tvarohom.
  • Opäť dáme vrstvu pečiva, polejeme nálevom a poukladáme zvyšné jablká. Štavu z jabĺk nevyhadzujeme ale takisto ňou polejeme pečivo.
  • Na záver položíme poslednú vrstvu pečiva, ktorú polejeme zvyšným nálevom. Pritom dbáme na to, aby neostali suché miesta na pečive.
  • Nádobu necháme pri 160C ca. picž po dobu ca. 30 minút, potom ešte povrch pečiva pomažeme trochou masla a necháme krátko dopekať, až vrchná časť pečiva dostane zlatistú farbu a bude pekne chrumkavá.

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*