Škoricové slimáky či uzlíky sa nachádzajú v rôznych obenách skoro v každom regióne. V čom sú tie škandinávske, ktoré vraj patria k najchutnejším, take výnimočné? Škandinávske škoricové uzlíky. V čom sú tie škandinávske, ktoré vraj patria k najchutnejším, take výnimočné? Na rozdiel od klasickej prípravy sa do plnky pridáva trochu strúhanky aby plnka lepšie držala konzistenciu. Alternatívne možno plnku obohariť o najemno posekané orechy, ja som zvolila mandle.
Suroviny na cesto:
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
- 2 šálky mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 100ml)
- 2 PL masla izbovej teploty
- 1/2 šálky kr. cukru
- 5 šálok hl.múky (500g)
- štipka soli
- Voda

Okrem toho
- 1-2 PL mletú škoricu
- 5 PL masla izbovej teploty
- 5 Pl kr. (alebo trstinového) cukru
- 5 PL posekaných mandlí alebo rovnaké množstvo strúhanky
- Hrubý cukor na posypanie na vrchu prípadne cukrová poleva
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Do hrnca dáme maslo, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí. Pridáme škoricu a mandle.
- Múlu zmiešame s kváskom, mliekom a maslom a pridávame po malých mnoťstvách vodu. Vymiesime elastické cesto.
- Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
- Po celej ploche potrieme cesto zmesou masla, škorice, cukru a orechov (alebo strúhanky).
- Potom cesto zaroľujeme do šúľca. Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
- Zapekaciu misku vymastíme a škoricové hniezda kladieme s dobrým odstupom do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie Ja kladiem 3 * 4ks. Potom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chlade cez noc pomaly kysnúť.
- Na ďaľší deň vyberieme misku z chladničky a dáme ich piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
- Kdo chce, môže po vychadnutí odzobiť uzlíky ešte glazúrou. Na to si preosejeme práškový cukor do misky a pridáme k nemu postupne a za miešania citrónovú šťavu, až vznikne mierne lepivá konzistencia. Ňou pokvapkáme hotové uzlíky a necháme krátko stuhnúť.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Jednoduchá kalerábová polievka
Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:
-
Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte
Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]
Pingback: Super šťavnatý cestovinový šalát s grilovanou zeleninou - recepis.sk - Keď tradície chutia
Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu