skandinavske skoricove uzliky_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Škandinávske škoricové uzlíky

Škoricové slimáky či uzlíky sa nachádzajú v rôznych obenách skoro v každom regióne. V čom sú tie škandinávske, ktoré vraj patria k najchutnejším, take výnimočné? Škandinávske škoricové uzlíky. V čom sú tie škandinávske, ktoré vraj patria k najchutnejším, take výnimočné? Na rozdiel od klasickej prípravy sa do plnky pridáva trochu strúhanky aby plnka lepšie držala konzistenciu. Alternatívne možno plnku obohariť o najemno posekané orechy, ja som zvolila mandle.

Suroviny na cesto:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 2 šálky mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 100ml)
  • 2 PL masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 5 šálok hl.múky (500g)
  • štipka soli
  • Voda

Okrem toho

  • 1-2 PL mletú škoricu
  • 5 PL masla izbovej teploty
  • 5 Pl kr. (alebo trstinového) cukru
  • 5 PL posekaných mandlí alebo rovnaké množstvo strúhanky
  • Hrubý cukor na posypanie na vrchu prípadne cukrová poleva

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Do hrnca dáme maslo, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí. Pridáme škoricu a mandle.
  • Múlu zmiešame s kváskom, mliekom a maslom a pridávame po malých mnoťstvách vodu. Vymiesime elastické cesto.
  • Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Po celej ploche potrieme cesto zmesou masla, škorice, cukru a orechov (alebo strúhanky).
  • Potom cesto zaroľujeme do šúľca. Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
  • Zapekaciu misku vymastíme a škoricové hniezda kladieme s dobrým odstupom do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie Ja kladiem 3 * 4ks. Potom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chlade cez noc pomaly kysnúť.
  • Na ďaľší deň vyberieme misku z chladničky a dáme ich piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
  • Kdo chce, môže po vychadnutí odzobiť uzlíky ešte glazúrou. Na to si preosejeme práškový cukor do misky a pridáme k nemu postupne a za miešania citrónovú šťavu, až vznikne mierne lepivá konzistencia. Ňou pokvapkáme hotové uzlíky a necháme krátko stuhnúť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


  • Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]


2 komentáre

  1. Pingback: Super šťavnatý cestovinový šalát s grilovanou zeleninou - recepis.sk - Keď tradície chutia

  2. Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *