Škoricové slimáky či uzlíky sa nachádzajú v rôznych obmenách skoro v každom regióne. V čom sú tie škandinávske, ktoré vraj patria k najchutnejším, take výnimočné?
Na rozdiel od klasickej prípravy sa do plnky pridáva trochu strúhanky aby plnka lepšie držala konzistenciu. Alternatívne možno plnku obohatiť o najemno posekané orechy.
Suroviny na cesto:
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
- 2 šálky mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 100ml)
- 2 PL masla izbovej teploty
- 1/2 šálky kr. cukru
- 5 šálok hl.múky
- štipka soli
- Voda

Okrem toho
- 1-2 PL mletú škoricu
- 5 PL masla izbovej teploty
- 5 Pl kr. (alebo trstinového) cukru
- 5 PL posekaných mandlí alebo rovnaké množstvo strúhanky
- Hrubý cukor na posypanie na vrchu prípadne cukrová poleva
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Do hrnca dáme maslo, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí. Pridáme škoricu a mandle.
- Múlu zmiešame s kváskom, mliekom a maslom a pridávame po malých mnoťstvách vodu. Vymiesime elastické cesto.
- Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
- Po celej ploche potrieme cesto zmesou masla, škorice, cukru a orechov (alebo strúhanky).
- Potom cesto zaroľujeme do šúľca. Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
- Zapekaciu misku vymastíme a škoricové hniezda kladieme s dobrým odstupom do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie Ja kladiem 3 * 4ks. Potom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chlade cez noc pomaly kysnúť.
- Na ďaľší deň vyberieme misku z chladničky a dáme ich piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
- Kdo chce, môže po vychadnutí odzobiť uzlíky ešte glazúrou. Na to si preosejeme práškový cukor do misky a pridáme k nemu postupne a za miešania citrónovú šťavu, až vznikne mierne lepivá konzistencia. Ňou pokvapkáme hotové uzlíky a necháme krátko stuhnúť.
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:
-
Mäkkučké Pizza rožky
Suroviny: Postup:
Pingback: Super šťavnatý cestovinový šalát s grilovanou zeleninou - recepis.sk - Keď tradície chutia
Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu