Škandinávske škoricové uzlíky

Škoricové slimáky či uzlíky sa nachádzajú v rôznych obmenách skoro v každom regióne. V čom sú tie škandinávske, ktoré vraj patria k najchutnejším, take výnimočné?
Na rozdiel od klasickej prípravy sa do plnky pridáva trochu strúhanky aby plnka lepšie držala konzistenciu. Alternatívne možno plnku obohatiť o najemno posekané orechy.

Suroviny na cesto:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 2 šálky mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 100ml)
  • 2 PL masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 5 šálok hl.múky
  • štipka soli
  • Voda

Okrem toho

  • 1-2 PL mletú škoricu
  • 5 PL masla izbovej teploty
  • 5 Pl kr. (alebo trstinového) cukru
  • 5 PL posekaných mandlí alebo rovnaké množstvo strúhanky
  • Hrubý cukor na posypanie na vrchu prípadne cukrová poleva

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Do hrnca dáme maslo, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí. Pridáme škoricu a mandle.
  • Múlu zmiešame s kváskom, mliekom a maslom a pridávame po malých mnoťstvách vodu. Vymiesime elastické cesto.
  • Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Po celej ploche potrieme cesto zmesou masla, škorice, cukru a orechov (alebo strúhanky).
  • Potom cesto zaroľujeme do šúľca. Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
  • Zapekaciu misku vymastíme a škoricové hniezda kladieme s dobrým odstupom do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie Ja kladiem 3 * 4ks. Potom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chlade cez noc pomaly kysnúť.
  • Na ďaľší deň vyberieme misku z chladničky a dáme ich piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
  • Kdo chce, môže po vychadnutí odzobiť uzlíky ešte glazúrou. Na to si preosejeme práškový cukor do misky a pridáme k nemu postupne a za miešania citrónovú šťavu, až vznikne mierne lepivá konzistencia. Ňou pokvapkáme hotové uzlíky a necháme krátko stuhnúť.
  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


  • Mäkkučké Pizza rožky

    Mäkkučké Pizza rožky

    Suroviny: Postup:


2 komentáre

  1. Pingback: Super šťavnatý cestovinový šalát s grilovanou zeleninou - recepis.sk - Keď tradície chutia

  2. Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*