HomePecieme Arabský chlieb (pita/baslama)

Arabský chlieb (pita/baslama)

Posted in : Pecieme, Pečivo, Slané on by : lydia.argilli Značky:, ,

Tak ako v juhoamerických krajinách nechýbajú pri stolovaní domáce placky tortilly vyrobené z kukuričnej múky, tak isto je v krajinách orientu samozrejmosťou mať doma čerstvo vyrobené placky/chlieb z pšeničnej múky.

Tento chlieb sa vyrába na horúcej panvici, či dokonca častokrát vonku na ohni, takže naňho netreba žiadnu trúbu. Môj recept som dostala od tureckej známej, ktorej placky sa chuťovo v žiadnom nepodobajú tým suchým hotovým arabským chlebom zo supermarktu. Sú mäkké a voňavé a jednoduché na prípravu.

Okrem toho sa tak dajú použiť k slaným pokrmom, či už ako príloha, ale aj ako hlavný chod keď sa placky naplnia ovčím syrom a cibuľkou, alebo šalátom a kuracím mäsom. Moje deti tiež obľubujú sladkú variantu, keď sa ešte teplý chlieb potrie nutellou- veľká dobrota pre malých aj veľkých.

Potrebujete:

  • 500g hl. múky
  • 1/2 čerstvého droždia alebo 1 balenie (7g) sušeného droždia
  • 1Pl soli
  • 1Pl kr. Cukru
  • 100ml sladkej smotany
  • 50g masla izbovej teploty
  • 1 vajíčko
  • Ca. 150ml vody

Postup

  • Z kvasníc a cukru si pripravíme kvások. Pri sušených kvasniciach zmiešame 100ml mierne teplej vody s cukrom a rozmiešame až sa kvasnice dobre rozpustia. Necháme 5min. stáť. Postup na vyrobenie kvásku z čerstvých kvasníc nájdete tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku zmiešame s kváskom, soľou, maslom, vajíčkom a smotanou a začneme miesiť. Podľa potreby ešte po malých dúškom prilievame vodu až vznikne nelepivé cesto. To miesime aspoň 10min. aby cesto dostalo správnu elasticitu.
  • Potom cesto po povrchu pomastíme olejom a necháme v prikrytej nádobe 1 hod. stáť (pri sušených kvasniciach treba skôr počítať s va 1,5hod na kysnutie) až sa objem cesta zdvojnásobí.
  • Potom cesto rozdelíme na 10 malých bochníkov a tie prikryjeme a necháme ešte krátko podkysnúť.
  • Veľkú panvicu nahrejeme (bez oleja) a medzitým si z jedného bochníka pomocou valčeka na cesto vyrobíme tenkú placku veľkú ako panvica.
  • Panvicu potrieme pierkom olejom a potom naň položíme cesto. Z oboch strám pečieme len asi 1,5min. pokiaľ cesto nezačne mať pekne zlatisú farbu. Potom otočíme.
  • Uskladňujeme nalepšie pod potravinovou fóliou alebo v uzavretej nádobe.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-7" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial