HomePecieme Hrnčekové škoricové uzlíky

Hrnčekové škoricové uzlíky

Posted in : Pecieme, Pečivo, Sladké on by : lydia.argilli Značky:, , , ,

Mate chuť si pripraviť na raňajky čerstvé voňavé škoricové uzlíky ako z pekárne? Na to nemusíte nastaviť budík o 2 hodiny skôr. Tieto uzlíky si pripravíte za pár minút večer, na noc ich necháte pomaly kysnúť v chladničke a ráno už len na pár minút dáte piecť do trúby. Takéto kysnutie sa volá pomalé kysnutie a ušetrí veľa času, zatiaľ čo sa vyspíte, pracuje cesto pomaly a je hneď na ďaľší deň pripravené na ďaľšie spracovanie. Recept je opäť bez váženia.

Na cesto potrebujete:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 1 šálka mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 200ml)
  • 2PL masla izbovej teploty
  • 2 vajíčka
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 5 šálok hl.múky
  • štipka soli

Okrem toho

  • mletú škoricu (ca. 4-5PL)
  • 2PL masla izbovej teploty
  • 2Pl kr. (Alebo trstinového) cukru
  • Hrubý cukor na posypanie na vrchu
  • šťava z 1/2 citróna + ca. 60g pr. cukru na glazúru

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme kr. cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5min. pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Do inej misky pridáme jedno celé vajíčko ako aj 1 bielko. 1 žĺtko odložíme stranou na neskôr.
  • Okrem toho pridáme do misky mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame až sa cukor rozpustí.
  • Následne pridáme maslo a múku a vymiesime elastické cesto. To miesime ca. 5 min.
  • Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Po celej ploche potrieme cesto maslom a poyspeme ho výdatne škoricou a cukrom (trstinový mu dodá krásne karamelovú arómu, alenkdo nemá kľudne použije kryštaľový). Potom cesto zaroľujeme do šúľca.
  • Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
  • Zapekaciu misku vymastíme a škoricové uzlíky kladieme s dobrým odstupom do misky. Ja kladiem 3 * 4ks. Potom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chlade cez noc kysnúť.
  • Na ďaľší deň vyberieme misku z chladničky, povrch uzlíkov, ktoré už narástli pomažeme žĺtkom a posypeme hrubým cukrom (môžeme vynechať).
  • Necháme piecť pri 200C ca. 20-25min. do zlatista.
  • Kdo chce, môže po vychadnutí odzobiť uzlíky ešte glazúrou. Na to preosieme pr. cukor do misky a pridáme k nemu za miešania citrónovú šťavu až vznikne mierne lepivá konzistencia. Ňou pokvapkáme hotové uzlíky a necháme krátko stuhnúť.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial