Sviatočné tiramissu tarte (bez surových vajec)

Tento zákusok sa doslova rozplýva na jazyku. Krehké maslové cesto, v ňom čokoládová plnka s kávovou arómou zakončená jemnými mascarpone obláčikmi. A na rozdiel od klasického tiramissu bez surových vajec a bez alkoholu a tak vhodné aj pre deti

Suroviny na cesto:

  • 80g masla izbovej teploty
  • 150g hl. múky
  • 1 vajíčko
  • 50g práškového cukru
  • 1čl soľ

Ostatné prísady:

  • 250ml šľahačkovej smotany
  • 200g tmavej čokolády
  • 2 PL kapučína v prášku (pre deti možno nahradiť instatnou bezkofeínovou kávou)
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • 4P PL kr.cukru
  • Nutella (ca.3 PL)
  • 250g mascarpone krému
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 3 PL práškového cukru
  • Vanilkový cukor
  • Kakao na posypanie

Postup:

  • Vajíčko vymiešame s maslom, múkou, práškovým cukrom a soľou do nelepivého cesta. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 1/2 hodinu v chlade tuhnúť.
  • Potom cesto vyroľujeme medzi 2 papiermi na pečenie a cesto takto preložíme pomocou papiera na pečenie do vymastenej formy na pečenie (ja som použila obdĺžnikovú s rozmerom 33*20cm). Ideálne použijeme tarte formu s vyberateľným dnom aby sa nám neskôr cesto ľahko vyberalo.
  • Cesto pritlačíme na spod a obvod fomy a prebytočné cesto, ktoré ostane nad okrajom formy, odrežeme.
  • Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme ho hrachom na pečenie. Takto pripravené pečieme pri 180C ca. 30 minút až začne mať cesto zlatisté kraje.
  • Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť. Studené vyberieme opatrne z formy, cesto je krehké.
  • Na plnku nahrejeme smotanu a mlieko (časť mlieka si odložíme stranou). Pridáme na drobno posekanú čokoládu a potom za stáleho miešania pomaly zohrievame.
  • Keď sa čokoláda roztopí, odoberieme hrniec z ohňa a pridáme najskôr kapučíno. V zvyšnom mlieku si zmiešame škrob a cukor a nalejeme ho k čokoládovej zmesy.
  • Potom hrniec vrátime na oheň a ešte krátko nahrejeme až sa zmes zahustí. Je dôležité dobre zmes miešať aby sa nepripálila.
  • Akonáhle stuhne, odoberieme ju z ohňa.
  • Cesto potrieme po jeho ploche nutellou.
  • Nalejeme plnku a necháme stuhnúť pol hodinu v chlade.
  • Medzitým si vyšľaháme mascarpone, šľahačku cukor, vanilkový cukor a vypracujeme hladkú zmes.
  • Tú dáme do cukrárenskej špricky a nanesieme na tarte.
  • Na záver posypeme tmavým kakaom, prípadne ozdobíme ovocím.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *