Tento zákusok sa doslova rozplýva na jazyku. Krehké maslové cesto, v ňom čokoládová plnka s kávovou arómou zakončená jemnými mascarpone obláčikmi. A na rozdiel od klasického tiramissu bez surových vajec a bez alkoholu a tak vhodné aj pre deti
Suroviny na cesto:
- 80g masla izbovej teploty
- 150g hl. múky
- 1 vajíčko
- 50g práškového cukru
- 1čl soľ
Ostatné prísady:
- 250ml šľahačkovej smotany
- 200g tmavej čokolády
- 2 PL kapučína v prášku (pre deti možno nahradiť instatnou bezkofeínovou kávou)
- 3 PL kukuričného škrobu
- 4P PL kr.cukru
- Nutella (ca.3 PL)
- 250g mascarpone krému
- 100ml šľahačkovej smotany
- 3 PL práškového cukru
- Vanilkový cukor
- Kakao na posypanie

Postup:
- Vajíčko vymiešame s maslom, múkou, práškovým cukrom a soľou do nelepivého cesta. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 1/2 hodinu v chlade tuhnúť.
- Potom cesto vyroľujeme medzi 2 papiermi na pečenie a cesto takto preložíme pomocou papiera na pečenie do vymastenej formy na pečenie (ja som použila obdĺžnikovú s rozmerom 33*20cm). Ideálne použijeme tarte formu s vyberateľným dnom aby sa nám neskôr cesto ľahko vyberalo.
- Cesto pritlačíme na spod a obvod fomy a prebytočné cesto, ktoré ostane nad okrajom formy, odrežeme.
- Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme ho hrachom na pečenie. Takto pripravené pečieme pri 180C ca. 30 minút až začne mať cesto zlatisté kraje.
- Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť. Studené vyberieme opatrne z formy, cesto je krehké.
- Na plnku nahrejeme smotanu a mlieko (časť mlieka si odložíme stranou). Pridáme na drobno posekanú čokoládu a potom za stáleho miešania pomaly zohrievame.
- Keď sa čokoláda roztopí, odoberieme hrniec z ohňa a pridáme najskôr kapučíno. V zvyšnom mlieku si zmiešame škrob a cukor a nalejeme ho k čokoládovej zmesy.
- Potom hrniec vrátime na oheň a ešte krátko nahrejeme až sa zmes zahustí. Je dôležité dobre zmes miešať aby sa nepripálila.
- Akonáhle stuhne, odoberieme ju z ohňa.
- Cesto potrieme po jeho ploche nutellou.
- Nalejeme plnku a necháme stuhnúť pol hodinu v chlade.
- Medzitým si vyšľaháme mascarpone, šľahačku cukor, vanilkový cukor a vypracujeme hladkú zmes.
- Tú dáme do cukrárenskej špricky a nanesieme na tarte.
- Na záver posypeme tmavým kakaom, prípadne ozdobíme ovocím.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Cviklový šalát s fazuľou
Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]