Tento zákusok sa doslova rozplýva na jazyku. Krehké maslové cesto, v ňom čokoládová plnka s kávovou arómou zakončená jemnými mascarpone obláčikmi. A na rozdiel od klasického tiramissu bez surových vajec a bez alkoholu a tak vhodné aj pre deti
Suroviny na cesto:
- 80g masla izbovej teploty
- 150g hl. múky
- 1 vajíčko
- 50g práškového cukru
- 1čl soľ
Ostatné prísady:
- 250ml šľahačkovej smotany
- 200g tmavej čokolády
- 2 PL kapučína v prášku (pre deti možno nahradiť instatnou bezkofeínovou kávou)
- 3 PL kukuričného škrobu
- 4P PL kr.cukru
- Nutella (ca.3 PL)
- 250g mascarpone krému
- 100ml šľahačkovej smotany
- 3 PL práškového cukru
- Vanilkový cukor
- Kakao na posypanie

Postup:
- Vajíčko vymiešame s maslom, múkou, práškovým cukrom a soľou do nelepivého cesta. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 1/2 hodinu v chlade tuhnúť.
- Potom cesto vyroľujeme medzi 2 papiermi na pečenie a cesto takto preložíme pomocou papiera na pečenie do vymastenej formy na pečenie (ja som použila obdĺžnikovú s rozmerom 33*20cm). Ideálne použijeme tarte formu s vyberateľným dnom aby sa nám neskôr cesto ľahko vyberalo.
- Cesto pritlačíme na spod a obvod fomy a prebytočné cesto, ktoré ostane nad okrajom formy, odrežeme.
- Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme ho hrachom na pečenie. Takto pripravené pečieme pri 180C ca. 30 minút až začne mať cesto zlatisté kraje.
- Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť. Studené vyberieme opatrne z formy, cesto je krehké.
- Na plnku nahrejeme smotanu a mlieko (časť mlieka si odložíme stranou). Pridáme na drobno posekanú čokoládu a potom za stáleho miešania pomaly zohrievame.
- Keď sa čokoláda roztopí, odoberieme hrniec z ohňa a pridáme najskôr kapučíno. V zvyšnom mlieku si zmiešame škrob a cukor a nalejeme ho k čokoládovej zmesy.
- Potom hrniec vrátime na oheň a ešte krátko nahrejeme až sa zmes zahustí. Je dôležité dobre zmes miešať aby sa nepripálila.
- Akonáhle stuhne, odoberieme ju z ohňa.
- Cesto potrieme po jeho ploche nutellou.
- Nalejeme plnku a necháme stuhnúť pol hodinu v chlade.
- Medzitým si vyšľaháme mascarpone, šľahačku cukor, vanilkový cukor a vypracujeme hladkú zmes.
- Tú dáme do cukrárenskej špricky a nanesieme na tarte.
- Na záver posypeme tmavým kakaom, prípadne ozdobíme ovocím.
-
Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí
Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]
-
Uzavretá pizza Calzone
Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:
-
Pomarančové lievance
Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]