Sviatočné tiramissu tarte (bez surových vajec)

Tento zákusok sa doslova rozplýva na jazyku. Krehké maslové cesto, v ňom čokoládová plnka s kávovou arómou zakončená jemnými mascarpone obláčikmi. A na rozdiel od klasického tiramissu bez surových vajec a bez alkoholu a tak vhodné aj pre deti

Suroviny na cesto:

  • 80g masla izbovej teploty
  • 150g hl. múky
  • 1 vajíčko
  • 50g práškového cukru
  • 1čl soľ

Ostatné prísady:

  • 250ml šľahačkovej smotany
  • 200g tmavej čokolády
  • 2 PL kapučína v prášku (pre deti možno nahradiť instatnou bezkofeínovou kávou)
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • 4P PL kr.cukru
  • Nutella (ca.3 PL)
  • 250g mascarpone krému
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 3 PL práškového cukru
  • Vanilkový cukor
  • Kakao na posypanie

Postup:

  • Vajíčko vymiešame s maslom, múkou, práškovým cukrom a soľou do nelepivého cesta. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 1/2 hodinu v chlade tuhnúť.
  • Potom cesto vyroľujeme medzi 2 papiermi na pečenie a cesto takto preložíme pomocou papiera na pečenie do vymastenej formy na pečenie (ja som použila obdĺžnikovú s rozmerom 33*20cm). Ideálne použijeme tarte formu s vyberateľným dnom aby sa nám neskôr cesto ľahko vyberalo.
  • Cesto pritlačíme na spod a obvod fomy a prebytočné cesto, ktoré ostane nad okrajom formy, odrežeme.
  • Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme ho hrachom na pečenie. Takto pripravené pečieme pri 180C ca. 30 minút až začne mať cesto zlatisté kraje.
  • Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť. Studené vyberieme opatrne z formy, cesto je krehké.
  • Na plnku nahrejeme smotanu a mlieko (časť mlieka si odložíme stranou). Pridáme na drobno posekanú čokoládu a potom za stáleho miešania pomaly zohrievame.
  • Keď sa čokoláda roztopí, odoberieme hrniec z ohňa a pridáme najskôr kapučíno. V zvyšnom mlieku si zmiešame škrob a cukor a nalejeme ho k čokoládovej zmesy.
  • Potom hrniec vrátime na oheň a ešte krátko nahrejeme až sa zmes zahustí. Je dôležité dobre zmes miešať aby sa nepripálila.
  • Akonáhle stuhne, odoberieme ju z ohňa.
  • Cesto potrieme po jeho ploche nutellou.
  • Nalejeme plnku a necháme stuhnúť pol hodinu v chlade.
  • Medzitým si vyšľaháme mascarpone, šľahačku cukor, vanilkový cukor a vypracujeme hladkú zmes.
  • Tú dáme do cukrárenskej špricky a nanesieme na tarte.
  • Na záver posypeme tmavým kakaom, prípadne ozdobíme ovocím.
  • Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Uzavretá pizza Calzone

    Uzavretá pizza Calzone

    Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *