Hrnčekové škoricové hniezda s polevou

Mate chuť si pripraviť na raňajky čerstvé voňavé škoricové hniezda ako z pekárne? Na to nemusíte nastaviť budík o 2 hodiny skôr.

Toto kysnuté cesto si pripravíte za pár minút večer, na noc ich necháte pomaly kysnúť v chladničke a ráno už len na pár minút dáte piecť do trúby. Takéto kysnutie sa volá pomalé kysnutie a ušetrí veľa času, zatiaľ čo sa vyspíte, pracuje cesto pomaly a je hneď na ďaľší deň pripravené na ďaľšie spracovanie. Recept je hrnčekový.

Suroviny na cesto:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 2 šálky mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 100ml)
  • 2 PL masla izbovej teploty
  • 2 vajíčka
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 5 šálok hl.múky (500g)
  • štipka soli
  • Voda

Okrem toho

  • mletú škoricu (ca. 4-5PL)
  • 2 PL masla izbovej teploty
  • 2 Pl kr. (alebo trstinového) cukru
  • Hrubý cukor na posypanie na vrchu
  • šťava z 1/2 citróna + ca. 60g pr. cukru na glazúru

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Do inej misky pridáme jedno celé vajíčko ako aj 1 bielko. 1 žĺtko odložíme stranou na neskôr.
  • Okrem toho pridáme do misky mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
  • Následne pridáme rozpustené maslo a múku a vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
  • Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Po celej ploche potrieme cesto maslom a posypeme ho výdatne škoricou a cukrom (trstinový mu dodá krásne karamelovú arómu, ale kdo nemá, kľudne použije kryštaľový). Potom cesto zaroľujeme do šúľca.
  • Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
  • Zapekaciu misku vymastíme a škoricové hniezda kladieme s dobrým odstupom do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie Ja kladiem 3 * 4ks. Potom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chlade cez noc kysnúť.
  • Na ďaľší deň vyberieme misku z chladničky, povrch uzlíkov, ktoré už narástli pomažeme žĺtkom a posypeme hrubým cukrom (môžeme vynechať).
  • Kdo nechce čakať cez noc môže takto pripravené uzlíky nechať prikryté kysnúť pri izbovej teplote 30 minút a následne ich nechať piecť.
  • Necháme piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
  • Kdo chce, môže po vychadnutí odzobiť uzlíky ešte glazúrou. Na to si preosejeme práškový cukor do misky a pridáme k nemu postupne a za miešania citrónovú šťavu, až vznikne mierne lepivá konzistencia. Ňou pokvapkáme hotové uzlíky a necháme krátko stuhnúť.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Hrnčekové škoricové hniezda s polevou

Mate chuť si pripraviť na raňajky čerstvé voňavé škoricové hniezda ako z pekárne? Na to nemusíte nastaviť budík o 2 hodiny skôr. Toto kysnuté cesto si pripravíte za pár minút večer, na noc ich necháte pomaly kysnúť v chladničke a ráno už len na pár minút dáte piecť do trúby. […]

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Kysnuté žemle s feta syrom z plundrovaného cesta

    Kysnuté žemle s feta syrom z plundrovaného cesta

    Tento snack z takzvaného plundrovaného kysnutého cesta rada pripravujem keď očakávam návštevu alebo aj na cesty, dajú sa chutne pripraviť vopred a potom skladovať v uzavretej nádobe. Tak si zachovajú aj po 1-2 dňoch ich skvelú chuť. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred lebo bude dlhšie stáť v chlade […]


  • Grissini – chrumkavé slané tyčinky

    Grissini – chrumkavé slané tyčinky

    Tieto tyčinky sú skvelou voľbou či už na dlhé večery pri telke alebo aj pre návštevu. Možno ich poznáte z obchodu ale načo kupovať keď ich skutočne jednoducho viete pripraviť doma? Ich príprava je vskutku nenáročná, dôležité je im dopriať dlhý čas na oddychovanie počas kysnutia a takisto nešetrite olivovým […]


  • Makový závin so slivkami

    Makový závin so slivkami

    Možno aj vy patríte k milovníkom maku, ale už dávno som zistila, že mak skvelo dopĺňa aj chute kvôstkového ovocia ako napríklad čerešne či slivky. Ich kombinácia je neskutočne chutná a tak som nám pripravila k sezóne sliviek tento makový závin so slivkami. Recept


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*