Sedliacké raňajky s pečenou klobásou

Pred pár rokmi sme boli s manželom na návšteve u vzdialenej rodiny, kde sme začali deň spoločnými raňajkami. Mama nášho známeho nám pripravila takúto sedliackú panvicu a tak sme sa zalizovali, že mi tá chuť ostala v pamäti aj po 10. rokoch. Dlho som pracovala na tom správnom postupe, až som na to došla a teraz už chutí ako má. Dúfam, že vás takisto inšpirujem si pripraviť tento plnohodnotný pokrm či už ako raňajky alebo ako brunch.

Suroviny:

  • 1 klobása (ca. 100g)
  • 500g rajčín
  • 4 dlhé zelené papriky (kľudne aj štipľavé kdo má rád)
  • 2 PL paprikového pyré (prípadne pasty harrisa)
  • soľ, čierne korenie
  • 1 čl citrónovej šťavy
  • čili (sušené – možno vynechať)
  • petržlenová vňať

Postup:

  • Klobásu pokrájame na plátky a dáme do panvice na horúcom oleji opekať.
  • Keď je už chrumkavá, vyberieme ju z panvice a odložíme stranou.
  • Zatiaľ, čo opekáme klobásku, si pripravíme rajčiny. Polovičku rajčín ošúpeme a pokrájame na drobno, druhú polovicu nešúpeme, len pokrájame na osminky.
  • Papriky si pokrájame na 1cm pláty.
  • Do panvice dáme trochu oleja a paprikovú pastu. Pol minúty opečieme, potom pridáme čili a posekané rajčiny. Takisto pridáme papriky.
  • Prikryjeme a necháme 5-10 minút dusiť, až sa rajčiny úplne rozpadnú na šťavu. Dochutíme soľou a čierny korením.
  • Potom pridáme klobásku a zvyšné rakčiny ako aj trošku citrónovej šťavy a necháme ešte 2 minúty ohrievať.
  • Potom už len odoberieme z ohňa a posypeme na drobno pokrájanou petržlenovou vňaťou.
  • Tento pokrm chutí vynikajúco s čerstvým pečivom.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *