Tekvicový koláč “pumpkin pie”

V amerike sa tradične pripravuje množstvo rôznych dezertov z tekvíc či sladkého zemiaku ako to poznáme na európskom kontinente, a tento je jednoznačne klasika. Tekvicový koláč je krásne krémovitý a doslova sa na tom krehkom maslovom ceste rozplýva na jazyku. Kdo ešte nevyskúšal tekvicu pripraviť na sladko, veľmi odporúčam, je to skutočne dobrota.

Suroviny na cesto:

  • 80g masla izbovej teploty
  • 150g hl. múky
  • 1 vajíčko
  • 1čl soľ

Suroviny na plnku:

  • 1 väčšia hokkaido alebo maslová tekvica (1kg)
  • 3PL cukru +3 PL vody
  • 2 vajíčka
  • 20g škrobu (alebo 1/2 balenia vanilkového pudingového prášku)
  • 50g kr. cukru
  • 1čl škorice
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 čl anízu
  • 1čl sušeného zázvoru

Postup:

  • Začneme prípravou tekvice. Tú umyjeme, prípadne ošúpeme, rozrežeme na polku a vyberieme zrnká. Potom ju pokrájame na kocky o veľkosti zhruba 2*2cm.
  • Do hrnca nasypeme cukor, pridáme trošku vody a tekvicu. Hrniec zakryjeme a potom necháme zovrieť. Teplotu znížime a dusíme 20-25 minút tekvicu do mäkka. Necháme vychladnúť.
  • Medzitým si pripravíme cesto. Vajíčko vymiešame s maslom, múkou a soľou do nelepivého cesta. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 1/2 hodinu v chlade tuhnúť.
  • Potom cesto vyrolujeme medzi 2 papiermi na pečenie a cesto takto preložímme pomocou papiera na pečenie do vymastenej formy na pečenie (buď klasickej okrúhlej s priemerom 26cm/28cm alebo do obdĺžnikovej).
  • Cesto pritlačíme na spod a obvod fomy a prebytočné cesto, ktoré ostane nad okrajom formy, odrežeme prípadne ozdobne ukončíme.
  • Na plnku rozmixujeme vychladnutú tekvicu na kašu. Pridáme vajcia, škrob a cukor. Dobre premiešame.
  • Potom dochutíme škoricou, vanilkovým cukrom, anízom a zázvorom.
  • Plnku nalejeme na cesto a potom necháme pie piecť pri 160C ca. 45-50 minút. Dôležité je piecť tento koláč pomaly, na nízskej teplote. Vďaka tomu sa mu zachová pekný hladký povrch a krémovitá vnútorná plnka.
  • Pred vzbratím z formy necháme dôkladne vychladnúť.
  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*