V amerike sa tradične pripravuje množstvo rôznych dezertov z tekvíc či sladkého zemiaku ako to poznáme na európskom kontinente, a tento je jednoznačne klasika. Tekvicový koláč je krásne krémovitý a doslova sa na tom krehkom maslovom ceste rozplýva na jazyku. Kdo ešte nevyskúšal tekvicu pripraviť na sladko, veľmi odporúčam, je to skutočne dobrota.
Suroviny na cesto:
- 80g masla izbovej teploty
- 150g hl. múky
- 1 vajíčko
- 1čl soľ
Suroviny na plnku:
- 1 väčšia hokkaido alebo maslová tekvica (1kg)
- 3PL cukru +3 PL vody
- 2 vajíčka
- 20g škrobu (alebo 1/2 balenia vanilkového pudingového prášku)
- 50g kr. cukru
- 1čl škorice
- 1 vanilkový cukor
- 1 čl anízu
- 1čl sušeného zázvoru

Postup:
- Začneme prípravou tekvice. Tú umyjeme, prípadne ošúpeme, rozrežeme na polku a vyberieme zrnká. Potom ju pokrájame na kocky o veľkosti zhruba 2*2cm.
- Do hrnca nasypeme cukor, pridáme trošku vody a tekvicu. Hrniec zakryjeme a potom necháme zovrieť. Teplotu znížime a dusíme 20-25 minút tekvicu do mäkka. Necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme cesto. Vajíčko vymiešame s maslom, múkou a soľou do nelepivého cesta. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 1/2 hodinu v chlade tuhnúť.
- Potom cesto vyrolujeme medzi 2 papiermi na pečenie a cesto takto preložímme pomocou papiera na pečenie do vymastenej formy na pečenie (buď klasickej okrúhlej s priemerom 26cm/28cm alebo do obdĺžnikovej).
- Cesto pritlačíme na spod a obvod fomy a prebytočné cesto, ktoré ostane nad okrajom formy, odrežeme prípadne ozdobne ukončíme.
- Na plnku rozmixujeme vychladnutú tekvicu na kašu. Pridáme vajcia, škrob a cukor. Dobre premiešame.
- Potom dochutíme škoricou, vanilkovým cukrom, anízom a zázvorom.
- Plnku nalejeme na cesto a potom necháme pie piecť pri 160C ca. 45-50 minút. Dôležité je piecť tento koláč pomaly, na nízskej teplote. Vďaka tomu sa mu zachová pekný hladký povrch a krémovitá vnútorná plnka.
- Pred vzbratím z formy necháme dôkladne vychladnúť.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup: