Černicový džem (marmeláda) ako od starej mamy

Môj manžel si od spájal spomienky na jeho starú mamu vždy s touto marmeláda. Už ako dieťa jej chodil do lesa pomáhať zbierať černice, z ktorých potom doma pripravili džem. My už do lesa chodiť nemusíme lebo v záhrade mám zasadený jeden krík kultivovanej černice s tak bohatou úrodou, že nestíham ani zbierať. O našu černicovú marmeládu je v rodine veľký záujem, takže rada pripravujem väčšie zásoby a tie potom prerozdelíme na rodinu a známych. Uvedené množstvo je na ca. 3-4 poháre, ale samozrejme si toto môžete prispôsobiť podľa množstva ovocia.

Suroviny:

  • 1 kg černíc
  • 1 malá šálka vody
  • 350g cukru (alternatívne 200g želírovacieho cukru)
  • 1čl kyseliny citrónovej
  • 1čl škorice

Postup:

  • Černice očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a oplácheme ich. Vložíme do hrnca.
  • Polejeme vodou, pridáme kyselinu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 15-20 minút. Ak sa vytvorí pena, túto odoberieme. Pena znižuje totiž trvanlivosť džemu.
  • Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť. Potom ju cez husté sitko prepasírujeme do hrnca. Je dôležité dostať nielen šťavu ale aj čo možno najviac z dužiny ovocia. Ja zvyknem černice ešte pred pasírovaním rozmixovať ponorným mixérom, potom to ide ešte rýchlejšie.
  • Do prepasírovanej zmesi pridáme cukor vrátime na sporák. Tam za občasného miešania varíme až do zhustenia. Ku koncu varenia pridáme škoricu, dodá to džemu krásnu arómu.
  • Správnu konzistenciu džemu spoznáme najlepšie tak, že namočíme doň špičku lyžičky alebo varešky a položíme ju stranou na minútu. Keď potom má lepkavú, džemovitú, konzistenciu, tak už je džem hotový a môžeme ju odobrať zo sporáku.
  • Džem ešte vrelý nalejeme do čistých, najlepšie sterilizovaných pohárov, potom uzavrieme viečkom a pohár otočíme tak, aby ostal na viečku, teda hore hlavou. Ja zvyknem poháre ešte prikryť kuchynskou utierkou a takto ich necháme pomaly vychladnúť.
  • Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Uzavretá pizza Calzone

    Uzavretá pizza Calzone

    Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *