Černicový džem (marmeláda) ako od starej mamy

Môj manžel si od spájal spomienky na jeho starú mamu vždy s touto marmeláda. Už ako dieťa jej chodil do lesa pomáhať zbierať černice, z ktorých potom doma pripravili džem. My už do lesa chodiť nemusíme lebo v záhrade mám zasadený jeden krík kultivovanej černice s tak bohatou úrodou, že nestíham ani zbierať. O našu černicovú marmeládu je v rodine veľký záujem, takže rada pripravujem väčšie zásoby a tie potom prerozdelíme na rodinu a známych. Uvedené množstvo je na ca. 3-4 poháre, ale samozrejme si toto môžete prispôsobiť podľa množstva ovocia.

Suroviny:

  • 1 kg černíc
  • 1 malá šálka vody
  • 350g cukru (alternatívne 200g želírovacieho cukru)
  • 1čl kyseliny citrónovej
  • 1čl škorice

Postup:

  • Černice očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a oplácheme ich. Vložíme do hrnca.
  • Polejeme vodou, pridáme kyselinu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 15-20 minút. Ak sa vytvorí pena, túto odoberieme. Pena znižuje totiž trvanlivosť džemu.
  • Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť. Potom ju cez husté sitko prepasírujeme do hrnca. Je dôležité dostať nielen šťavu ale aj čo možno najviac z dužiny ovocia. Ja zvyknem černice ešte pred pasírovaním rozmixovať ponorným mixérom, potom to ide ešte rýchlejšie.
  • Do prepasírovanej zmesi pridáme cukor vrátime na sporák. Tam za občasného miešania varíme až do zhustenia. Ku koncu varenia pridáme škoricu, dodá to džemu krásnu arómu.
  • Správnu konzistenciu džemu spoznáme najlepšie tak, že namočíme doň špičku lyžičky alebo varešky a položíme ju stranou na minútu. Keď potom má lepkavú, džemovitú, konzistenciu, tak už je džem hotový a môžeme ju odobrať zo sporáku.
  • Džem ešte vrelý nalejeme do čistých, najlepšie sterilizovaných pohárov, potom uzavrieme viečkom a pohár otočíme tak, aby ostal na viečku, teda hore hlavou. Ja zvyknem poháre ešte prikryť kuchynskou utierkou a takto ich necháme pomaly vychladnúť.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Chutné a aromatické jedlo, ktoré je vďaka pridanému hovädziemu mletému mäsu aj sýte. Celý pokrm si pripravíte pomalým dusením len v 1 panvici, takže skutočne nenáročné a bez zbytočného riadu. Výbornou prílohou je napríklad ryža. Recept


  • Šťavnaté kuracie špízy

    Šťavnaté kuracie špízy

    Kuracie prsia možno pripraviť vskutku rýchlo, u nás doma je okrem prípravy kuracích pŕs na prírodno obľúbená aj príprava formou špízou. To skvelé na nich je, že môžete ich obohatiť o akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí a takisto môžete tak deťom prepašovať dodatočnú porciu zeleniny do ich stravy.


  • Šošovicový šalát

    Šošovicový šalát

    Tento šalát je chutnou prílohou, ktorá aj zasýti. Jeho príprava je nenáročná. Podobne ako pri cestovinových šalátoch a tu odporúčam uvariť šošovicu al dente, teda nie úplne do mäkka, aby sa počas miešania nerozmágala.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*