Celý život pripravujem kysnuté cesto bez vajec ale pri sladkých žemličkách sa oplatí vajíčka pridať. Sú mäkkučké ako vatička.
Suroviny na cesto:
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
- 2 vajíčka + 1 žĺtko na potretie
- 250 ml mlieka izbovej teploty
- 50g masla izbovej teploty
- 1/2 šálky kr. cukru
- 500g múky
- štipka soli
- Voda
Na plnku:
- 200g čučoriedok
- 50g kr. cukru
- 50ml vody
- (marhuľová marmeláda)
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Múku zmiešame s kváskom, vajíčkami, mliekom a maslom a pridávame po malých množstvách vodu. Vymiesime elastické cesto ktoré necháme zakryté hodinu kysnúť.
- Cesto potom vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik. Ten pokrájame na 12 rovnako hrubých pásov (každý by mal mať ca. 2cm hrúbku),
- Na plnku si nasypeme čučuriedky do hrnca, pridáme vodu a cukor a necháme variť až sa časť tekutiny odparí a čučorieky dostanú hustejšiu, marmeládovú, konzistenciu.
- Na polovičku každého pása cesta nanesieme za 1 PL čučoriedkovej plnky. Kdo chce môže druhú polovičku cesta rozrezať na 3 pásy a tie ešte ozdobne zatočiť do vrkoča, ale možno to aj vynechať.
- Každý pás zaroľujeme do šuľča, pritom začneme roľovať na strane, kde je plnka až sa dostaneme na druhú časť bez plnky.
- Muffinový plech vymastíme a potom do každého otvoru vložíme jedno cesto. Prikryté necháme ešte 30 minút kysnúť.
- Poztom dáme piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
- Kdo chce, môže po vychadnutí odzobiť uzlíky ešte glazúrou. Na to stačí nahriať marmeládu, najlepšie marhuľovú, a potom ňou pomazať vrch ešte horúcich koláčikov.
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
Super mäkkučké kysnuté cesto s vajíčkom
Celý život pripravujem kysnuté cesto bez vajec ale pri sladkých žemličkách sa oplatí vajíčka pridať. Sú mäkkučké ako vatička. Suroviny na cesto: Na plnku: Postup:
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
Kysnuté žemle s feta syrom z plundrovaného cesta
Tento snack z takzvaného plundrovaného kysnutého cesta rada pripravujem keď očakávam návštevu alebo aj na cesty, dajú sa chutne pripraviť vopred a potom skladovať v uzavretej nádobe. Tak si zachovajú aj po 1-2 dňoch ich skvelú chuť. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred lebo bude dlhšie stáť v chlade […]
Grissini – chrumkavé slané tyčinky
Tieto tyčinky sú skvelou voľbou či už na dlhé večery pri telke alebo aj pre návštevu. Možno ich poznáte z obchodu ale načo kupovať keď ich skutočne jednoducho viete pripraviť doma? Ich príprava je vskutku nenáročná, dôležité je im dopriať dlhý čas na oddychovanie počas kysnutia a takisto nešetrite olivovým […]
Makový závin so slivkami
Možno aj vy patríte k milovníkom maku, ale už dávno som zistila, že mak skvelo dopĺňa aj chute kvôstkového ovocia ako napríklad čerešne či slivky. Ich kombinácia je neskutočne chutná a tak som nám pripravila k sezóne sliviek tento makový závin so slivkami. Recept