Super mäkkučké kysnuté cesto s vajíčkom

Celý život pripravujem kysnuté cesto bez vajec ale pri sladkých žemličkách sa oplatí vajíčka pridať. Sú mäkkučké ako vatička.

Suroviny na cesto:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 2 vajíčka + 1 žĺtko na potretie
  • 250 ml mlieka izbovej teploty
  • 50g masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 500g múky
  • štipka soli
  • Voda

Na plnku:

  • 200g čučoriedok
  • 50g kr. cukru
  • 50ml vody
  • (marhuľová marmeláda)

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Múku zmiešame s kváskom, vajíčkami, mliekom a maslom a pridávame po malých množstvách vodu. Vymiesime elastické cesto ktoré necháme zakryté hodinu kysnúť.
  • Cesto potom vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik. Ten pokrájame na 12 rovnako hrubých pásov (každý by mal mať ca. 2cm hrúbku),
  • Na plnku si nasypeme čučuriedky do hrnca, pridáme vodu a cukor a necháme variť až sa časť tekutiny odparí a čučorieky dostanú hustejšiu, marmeládovú, konzistenciu.
  • Na polovičku každého pása cesta nanesieme za 1 PL čučoriedkovej plnky. Kdo chce môže druhú polovičku cesta rozrezať na 3 pásy a tie ešte ozdobne zatočiť do vrkoča, ale možno to aj vynechať.
  • Každý pás zaroľujeme do šuľča, pritom začneme roľovať na strane, kde je plnka až sa dostaneme na druhú časť bez plnky.
  • Muffinový plech vymastíme a potom do každého otvoru vložíme jedno cesto. Prikryté necháme ešte 30 minút kysnúť.
  • Poztom dáme piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
  • Kdo chce, môže po vychadnutí odzobiť uzlíky ešte glazúrou. Na to stačí nahriať marmeládu, najlepšie marhuľovú, a potom ňou pomazať vrch ešte horúcich koláčikov.
  • Adventná súťaž o skvelé ceny

    Adventná súťaž o skvelé ceny

    Môj adventný kalendár pre všetkých kulinárov a kuchárky som sa rozhodla tento rok spraviť trochu individuálne. Každý týždeň môžete vyhrať jeden z mojich výrobkov. Stačí označiť 2 ľudí, ktorí by sa tiež chceli zapojiť do súťaže, a nezabudnite ma abonovať na facebooku . Tento týždeň začínam zo súťažov o môj […]


  • Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Rýchle a jednoduché jedlo ku ktorému ma inšpirovala chuť póru, ktorá sa po upečení tak krásne zmení a obohatí akýkoľvek pokrm. Dôležité je ho krátko opiecť na oleji a on už sa zmení na túto skvelú dobrotu. Suroviny: Postup:


  • Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Krásne krémovité a plné chuti a to celkom bez smotany – také sú tieto šampiňóny, ktoré zvládnete naozaj za pár minút. Skvelá príloha, alebo podávané s knedľou aj ako hlavný pokrm. Ja som ich tentoraz podávala so zemiakmi pečenými v alobale v trúbe, ale je to ponechané na vás, kde […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*