jablkovy kysnuty tradicny recept ako od babicky

Jednoduchý jablkový koláč ako od babičky

Tradičný jablkový koláč na babičkin spôsob tentoraz vo vegan prevedení. Výborný recept na pečenie počas tždňa

Suroviny na cesto:

  • 300g múky
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 1 Pl cukru na kvások + 4 Pl cukru do cesta
  • 40g rastlinného tuku (napr. Kokosového)
  • Ca. 125 ml ovseného mlieka
  • Štipka soli

Okrem toho:

  • 2-3 jablká
  • Šťava z 1/2 citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 čl škorice
  • 3 PL cukru (odporúčam použiť trstinový cukor pre jeho karamelovú arómu)
  • (Javorový sirup na glazúru)

Postup:

  • Najskôr si pripravíme základne cesto. Na to vyrobíme z kvasníc a cukru kvások. Podrobný postup nájdete tu- https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
  • Kvások pridáme k múke ako aj rastlinné mlieko, roztopený tuk, soľ a cukor.
  • Vymiesime elastické cesto a to necháme prikryté cesto hodinu kysnúť.
  • Tortovú formu alebo formu na tarte (priemer najlpšie 28cm) si vymastíme. Cesto vygúľame na veľkosť formy a potom ho vložíme, prikryjeme.
  • Jablká ošúpeme, rozrežeme na štvrťky a potom každý diel pokrájame na tenké plátky.
  • Do misky vytlačíme citrónovú šťavu. Pridáme vanilkový a trstinový cukor ako aj škoricu. Premiešame. Potom v marináde dobre pomiešame jablká.
  • Na cesto postupne kladieme jablká tak, aby sa mierne prikrývali.
  • Pečieme pri 180 °C ca. 35 minút pokiaľ okraje koláča pekne zhnednú.
  • Ak chceme dosiahnúť pekný lesk jabĺk, potrieme šte horúci koláč javorovým sirupom a takto necháme vychladnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.