Kysnuté lievance, tradičný základný recept

Kysnuté lievance, tradičný základný recept

Vyskúšali ste už niekedy lievance z kysnutého cesta? Ja len pred nedávnom a naozaj ma mrzelo, že som tento postup nepoznala už skôr. Tie lievance sú proste fantastické, nadýchané ako perinka a super jednoduché na prípravu.

Okrem toho, zasýtila som nimi doslova armádu ľudí, nakoľko boli u nás kamaráti mojich detí na návšteve a každému sa ušlo dostatok. Takže ak sa na mňa opäť raz bude chystať invázia detí, tak už viem čo pripravím :).

Ako príloha bola rýchlo urobená jahodová omáčka.

Suroviny na lievance:

  • 20g čerstvých kvasníc
  • 750ml mlieka (ovseného mlieka)
  • 380g polohrubej múky
  • 2 vajíčka
  • 100g cukru
  • 1 čl soli
  • 1 banán

Suroviny na jahodovú polevu:

  • 250g jahôd (kľudne aj mrazených)
  • 4 PL cukru
  • 250ml vody
  • 2PL kukuričného škrobu
  • 1PL vody

Príprava:

  • Začneme najskôr prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1 polievkovou lyžicou cukru a dobre premiešame a necháme stáť 5-10 minúzt až vznikne kvások.
  • Do vysokej misky (naozaj na to treba väčšiu misku :)) si dáme mlieko (ja som použila ovsené, ale samozrejme môžete použiť aj kravské), vajíčka a pridáme cukor, potom premiešame.
  • Potom preosejeme múku a pridáme kvások, sol a kdo chce, môže tiež pridať roztlačený banán (môžete tiež vynechať).
  • Potom všetko dobre premiešame, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme pri izbovej teplote pol hodinu oddychovať.
  • Potom na vymastenej panvici na strednom ohni pečieme lievance z oboch strán do zlatista.
  • Oheň by mal byť nastavený na nízkej teplote aby boli zvnútra pekne prepečené predtým než zvonku zhnedne.
  • Na jahodovú polevu dáve variť jahody s vodou a cukrom na 10 minút. Potom rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
  • V 1 PL vody rozmiešame škrob a prilejeme ho k jahodám. Zohrejeme až poleva zhustne.
  • Čokoládové muffiny s arašídovým krémom, recept bez vajec

    Čokoládové muffiny s arašídovým krémom, recept bez vajec

    Rada z času na čas pečiem bez vajec, tieto sa dajú mnohými spôsobmi efektívne v sladkom nahradiť tak ,že si neskôr ten rozdiel ani nevšimnete. V tomto recepte nahrádza vajíčko jablkové pyré ale takisto vhodné sú aj napríklad banány. Suroviny: 1 šálka jablkového pyré (2-3 väčšie jablká + 2 PL […]


  • Fantastický rybací nákyp “Fish pie”

    Fantastický rybací nákyp “Fish pie”

    Na tento nákyp môžete použiť akúkoľvek rybu, ja som použila lososa ale samozrejme ide aj akákoľvek iná ryba. Nákyp je veľmi sýti a krásne krémovitý. Uvodené množstvo stačí pre 4 osoby. Suroviny: 1/2kg ryby 1 cibuľa 1 PL masla 2-3 mrkvy kus celeru kus póru 250ml šľahačkovej smotany 2 PL […]


  • Kukuricová polievka s mrkvou

    Kukuricová polievka s mrkvou

    Mňa tie jesenné farby proste nepustia a akosi sa mi vyslovene žiadajú pestré krémovité polievky pripomínajúce farebnosťou prírodu vonku. Táto kukuricová polievka s mrkvou mimoriadne chutila mojím deťom, zaiste pre jej chuť, ktorú jej dodala sladučká kukurica. Zahusťovať ju nebolo treba, vďaka zemiakom bola dostatočne hustá. Suroviny: 1 veľká kuchynská […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.