Vyskúšali ste už niekedy lievance z kysnutého cesta? Ja len pred nedávnom a naozaj ma mrzelo, že som tento postup nepoznala už skôr. Tie lievance sú proste fantastické, nadýchané ako perinka a super jednoduché na prípravu.
Okrem toho, zasýtila som nimi doslova armádu ľudí, nakoľko boli u nás kamaráti mojich detí na návšteve a každému sa ušlo dostatok. Takže ak sa na mňa opäť raz bude chystať invázia detí, tak už viem čo pripravím :).
Ako príloha bola rýchlo urobená jahodová omáčka.

Suroviny na lievance:
- 20g čerstvých kvasníc
- 750ml mlieka (ovseného mlieka)
- 380g polohrubej múky
- 2 vajíčka
- 100g cukru
- 1 čl soli
- 1 banán

Suroviny na jahodovú polevu:
- 250g jahôd (kľudne aj mrazených)
- 4 PL cukru
- 250ml vody
- 2PL kukuričného škrobu
- 1PL vody
Príprava:
- Začneme najskôr prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1 polievkovou lyžicou cukru a dobre premiešame a necháme stáť 5-10 minúzt až vznikne kvások.
- Do vysokej misky (naozaj na to treba väčšiu misku :)) si dáme mlieko (ja som použila ovsené, ale samozrejme môžete použiť aj kravské), vajíčka a pridáme cukor, potom premiešame.
- Potom preosejeme múku a pridáme kvások, sol a kdo chce, môže tiež pridať roztlačený banán (môžete tiež vynechať).
- Potom všetko dobre premiešame, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme pri izbovej teplote pol hodinu oddychovať.
- Potom na vymastenej panvici na strednom ohni pečieme lievance z oboch strán do zlatista.
- Oheň by mal byť nastavený na nízkej teplote aby boli zvnútra pekne prepečené predtým než zvonku zhnedne.
- Na jahodovú polevu dáve variť jahody s vodou a cukrom na 10 minút. Potom rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
- V 1 PL vody rozmiešame škrob a prilejeme ho k jahodám. Zohrejeme až poleva zhustne.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Cviklový šalát s fazuľou
Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]