Kysnuté lievance, tradičný základný recept

Kysnuté lievance, tradičný základný recept

Vyskúšali ste už niekedy lievance z kysnutého cesta? Ja len pred nedávnom a naozaj ma mrzelo, že som tento postup nepoznala už skôr. Tie lievance sú proste fantastické, nadýchané ako perinka a super jednoduché na prípravu.

Okrem toho, zasýtila som nimi doslova armádu ľudí, nakoľko boli u nás kamaráti mojich detí na návšteve a každému sa ušlo dostatok. Takže ak sa na mňa opäť raz bude chystať invázia detí, tak už viem čo pripravím :).

Ako príloha bola rýchlo urobená jahodová omáčka.

Suroviny na lievance:

  • 20g čerstvých kvasníc
  • 750ml mlieka (ovseného mlieka)
  • 380g polohrubej múky
  • 2 vajíčka
  • 100g cukru
  • 1 čl soli
  • 1 banán

Suroviny na jahodovú polevu:

  • 250g jahôd (kľudne aj mrazených)
  • 4 PL cukru
  • 250ml vody
  • 2PL kukuričného škrobu
  • 1PL vody

Príprava:

  • Začneme najskôr prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1 polievkovou lyžicou cukru a dobre premiešame a necháme stáť 5-10 minúzt až vznikne kvások.
  • Do vysokej misky (naozaj na to treba väčšiu misku :)) si dáme mlieko (ja som použila ovsené, ale samozrejme môžete použiť aj kravské), vajíčka a pridáme cukor, potom premiešame.
  • Potom preosejeme múku a pridáme kvások, sol a kdo chce, môže tiež pridať roztlačený banán (môžete tiež vynechať).
  • Potom všetko dobre premiešame, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme pri izbovej teplote pol hodinu oddychovať.
  • Potom na vymastenej panvici na strednom ohni pečieme lievance z oboch strán do zlatista.
  • Oheň by mal byť nastavený na nízkej teplote aby boli zvnútra pekne prepečené predtým než zvonku zhnedne.
  • Na jahodovú polevu dáve variť jahody s vodou a cukrom na 10 minút. Potom rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
  • V 1 PL vody rozmiešame škrob a prilejeme ho k jahodám. Zohrejeme až poleva zhustne.
  • Frankfurtská polievka

    Môj ocino nebol nejaký skúsený kuchár ale mal zopár svojích receptov, ktoré vedel pripraviť naozaj veľmi chutne. Takou bola aj táto frankfurtská polievka s párkom. Jednoduchá, rýchlo hotová a ako deti sme ju radi jedli s čertvým pečivom. Suroviny: 2-3 párky 2 PL múky 2 PL oleja 1 PL červenej […]


  • Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou

    Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový […]


  • Krásne vláčne žemličky

    Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.