Vyskúšali ste už niekedy lievance z kysnutého cesta? Ja len pred nedávnom a naozaj ma mrzelo, že som tento postup nepoznala už skôr. Tie lievance sú proste fantastické, nadýchané ako perinka a super jednoduché na prípravu.
Okrem toho, zasýtila som nimi doslova armádu ľudí, nakoľko boli u nás kamaráti mojich detí na návšteve a každému sa ušlo dostatok. Takže ak sa na mňa opäť raz bude chystať invázia detí, tak už viem čo pripravím :).
Ako príloha bola rýchlo urobená jahodová omáčka.

Suroviny na lievance:
- 20g čerstvých kvasníc
- 750ml mlieka (ovseného mlieka)
- 380g polohrubej múky
- 2 vajíčka
- 100g cukru
- 1 čl soli
- 1 banán

Suroviny na jahodovú polevu:
- 250g jahôd (kľudne aj mrazených)
- 4 PL cukru
- 250ml vody
- 2PL kukuričného škrobu
- 1PL vody
Príprava:
- Začneme najskôr prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1 polievkovou lyžicou cukru a dobre premiešame a necháme stáť 5-10 minúzt až vznikne kvások.
- Do vysokej misky (naozaj na to treba väčšiu misku :)) si dáme mlieko (ja som použila ovsené, ale samozrejme môžete použiť aj kravské), vajíčka a pridáme cukor, potom premiešame.
- Potom preosejeme múku a pridáme kvások, sol a kdo chce, môže tiež pridať roztlačený banán (môžete tiež vynechať).
- Potom všetko dobre premiešame, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme pri izbovej teplote pol hodinu oddychovať.
- Potom na vymastenej panvici na strednom ohni pečieme lievance z oboch strán do zlatista.
- Oheň by mal byť nastavený na nízkej teplote aby boli zvnútra pekne prepečené predtým než zvonku zhnedne.
- Na jahodovú polevu dáve variť jahody s vodou a cukrom na 10 minút. Potom rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
- V 1 PL vody rozmiešame škrob a prilejeme ho k jahodám. Zohrejeme až poleva zhustne.
-
Timemanagement tip 2 – Akú roľu hrá naša myseľ pri výchove detí
Aké pocity máte, keď sa vás niekto opýta či si vychutnávate byť mama? Poviete automaticky, že je to skvelé alebo skôr si pomyslíte, že ste si to akosi inak predstavovali, alebo máte pocit, že padáte z nôh? Azda každá z mám sa už ocitla v niektorej z týchto pocitových fázach. […]
-
Šťavnaté mleté mäso s pórom a cuketou – pokrm z jednej panvice
Skvelé rýchle jedlo z jednej panvice. Suroviny: Postup:
-
Jablkové kysnuté lievance
Jablkvoé lievance sú chutnou obmenou klasických lievancov. Aby jablká počas pečenia rýchlo dosiahli správnu konzistenciu je dobre ich buď na jemno postrúhať alebo pokrájať na maličké kúsky. Kdo chce môže tiež pridať škoricu na dochutenie prípadne na jemno pomleté orechy do cesta. Chutia skvelo. Suroviny na lievance: Postup: