Šošovicový prívarok so zemiakmi

Šošovicový prívarok so zemiakmi

Rada pripravujem prívarky, ale čisto šošovicový mi deti moc nechceli jesť. A tak som urobila obmenu, že som pridala aj zemiaky a zrazu mal prívarok veľký úspech :). Niekedy treba mať len dobré nápady po ruke.

Suroviny:

  • 1 šálka zelenej šošovice
  • 2-3 zemiaky
  • 1 bobkový list
  • 1 čl drvenej rasce
  • 3 zrniečkami čierneho korenia
  • 2 ošúpaných cesnakových strúčikov (v celku).
  • Ca. 1l vody/vývaru
  • 100ml sladkej smotany na varenie
  • 2 PL múky
  • 0,5-1PL octu
  • 1čl cukru
  • Štipka čili

Postup:

  • Šošovicu zalejeme 2 šálkami vody a necháme pol hodinu oddychovať. Potom ju zlejeme z vody a dáme do hrnca.
  • Zemiaky ošúpeme, pokrájame na rovnako veľké kocky a umyjeme pod tečúcou vodou.
  • Potom pridáme zemiaky do hrnca spolu s bobkovým listom, drvenej rasce, 3 zrniečkami čierneho korenia a cesnakových strúčikov.
  • Všetko zalejeme vodou tak, aby bola ca. 2 cm nad okrajom šošovice. Následne osolíme a necháme zakryté na miernom ohni variť 25min.
  • Na zahustenie zmiešame v miske 100ml sladkej smotany s múkou a všetko spolu premiešame až zaniknú hrudky.
  • Zmes vlejeme cez sítko k prívarku a premiešame. Necháme za miešania krátko zovrieť potom oheň vypneme.
  • Na záver dochutíme 0,5-1 polievkovej lyžice octu (podľa toho, kdo ma ako rád kyslé) a cukrom. Ja pridávam tiež kôpor.
  • Servírujeme s vajíčkom na tvrdo alebo volským okom, údeným mäsom či párkom.

Pozrite si tiež ďaľšie recepty na Prívarok.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*