Rada pripravujem prívarky, ale čisto šošovicový mi deti moc nechceli jesť. A tak som urobila obmenu, že som pridala aj zemiaky a zrazu mal prívarok veľký úspech :). Niekedy treba mať len dobré nápady po ruke.
Suroviny:
- 1 šálka zelenej šošovice
- 2-3 zemiaky
- 1 bobkový list
- 1 čl drvenej rasce
- 3 zrniečkami čierneho korenia
- 2 ošúpaných cesnakových strúčikov (v celku).
- Ca. 1l vody/vývaru
- 100ml sladkej smotany na varenie
- 2 PL múky
- 0,5-1PL octu
- 1čl cukru
- Štipka čili
Postup:
- Šošovicu zalejeme 2 šálkami vody a necháme pol hodinu oddychovať. Potom ju zlejeme z vody a dáme do hrnca.
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na rovnako veľké kocky a umyjeme pod tečúcou vodou.
- Potom pridáme zemiaky do hrnca spolu s bobkovým listom, drvenej rasce, 3 zrniečkami čierneho korenia a cesnakových strúčikov.
- Všetko zalejeme vodou tak, aby bola ca. 2 cm nad okrajom šošovice. Následne osolíme a necháme zakryté na miernom ohni variť 25min.
- Na zahustenie zmiešame v miske 100ml sladkej smotany s múkou a všetko spolu premiešame až zaniknú hrudky.
- Zmes vlejeme cez sítko k prívarku a premiešame. Necháme za miešania krátko zovrieť potom oheň vypneme.
- Na záver dochutíme 0,5-1 polievkovej lyžice octu (podľa toho, kdo ma ako rád kyslé) a cukrom. Ja pridávam tiež kôpor.
- Servírujeme s vajíčkom na tvrdo alebo volským okom, údeným mäsom či párkom.
Pozrite si tiež ďaľšie recepty na Prívarok.
-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: