Skvelé bylinkové bagetky vyrobené doma

Už ste si niekedy kúpili bylinkové či cesnakové bagetky ako polotovar? Ak vyskúšate tento recept tak už ich nemusíte kupovať lebo si ich budete vedieť jednoducho pripraviť doma a to bez väčšej námahy.

Suroviny:

  • 500g múky
  • 1,5 čl soli
  • 20g čerstvých kvasníc
  • 1 PL cukru (na kvások)
  • 250ml vody
  • 120ml ovseného mlieka
  • 2Pl olivového oleja
  • 1 žĺtko
  • 100g masla alebo margarínu izbovej teploty
  • za šálku posekaných čerstvých byliniek (petržlen, pažítka prípadne kôpor)
  • 1čl sušeného cesnaku
  • soľ

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme stáť 10 minút až sa vytvorí kvások.
  • Do misky dáme múku, kvások, soľ a olej. Postupne pridávame mlieko až vznikne elastické, nelepivé cesto. Toto miesime aspoň 10 minút.
  • Cesto rozdelíme na 2 diely a vygúľame ich na valec.
  • Bylinky posekáme na jemno. Pridáme k maslu ako aj štipku soli a dobre premiešame.
  • Do bagety urobíme nožom zárezy každé 3 cm, pritom narežeme chlieb len na povrchu nie do hĺbky.
  • Do zárezov nanesieme nožom za ca. 1 čl masla, pritom sa snažíme cesto nepoškodiť v jeho tvare.
  • Potom cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
  • Trúbu si nahrejeme na 200C. Bagetky na záver pomažeme žĺtkom a necháme piecť ca. 25-30 minút do zlatista.
  • Krémeš ako z cukrárne

    Krémeš ako z cukrárne

    Ako dieťa som s kamarátkou chodievala do jednej cukrárni v Saratove (Bratislave). Aj po 30. rokov tam táto cukráreň ešte stále je a tak keď som v tejto lokalite vždy ju navštívim a zaspomínam. Minule som vyskúšala ich krémeš a bol fantastický. Čo bolo na ňom iné ako na ostatných […]


  • Jednoduchý hrnčekový koláč z 1 plechu s mandarínkami

    Jednoduchý hrnčekový koláč z 1 plechu s mandarínkami

    Zavárané mandarínky som si akosi vždy spájala s detstvom, asi zato, že môj dedko ich rád používal keď sme ako deti navštívili, napríklad ich pridal k čokoládovému pudingu, alebo kombinoval s tvarohom a piškótami a ako deti sme z ních boli nadšené. Preto mám aj dodnes vždy jednu plechovku doma […]


  • Ako pripraviť chutný ružičkový kel na panvici – zdravý recept pre celú rodinu

    Ako pripraviť chutný ružičkový kel na panvici – zdravý recept pre celú rodinu

    Ak si pamätáte ružičkový kel len ako tie rozvarené malé kúsky zeleniny ktoré na vás čakali v školskej jedálni tak mám pre vás dobrú správu. Kel vie byť aj iný a mnohokrát chutnejší. Mojím najobjemnejším spôsobom jeho prípravy je pečenie na panvici či v trúbe. Takto je krásne chrumkavý a […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*