Už ste si niekedy kúpili bylinkové či cesnakové bagetky ako polotovar? Ak vyskúšate tento recept tak už ich nemusíte kupovať lebo si ich budete vedieť jednoducho pripraviť doma a to bez väčšej námahy.
Suroviny:
- 500g múky
- 1,5 čl soli
- 20g čerstvých kvasníc
- 1 PL cukru (na kvások)
- 250ml vody
- 120ml ovseného mlieka
- 2Pl olivového oleja
- 1 žĺtko
- 100g masla alebo margarínu izbovej teploty
- za šálku posekaných čerstvých byliniek (petržlen, pažítka prípadne kôpor)
- 1čl sušeného cesnaku
- soľ
Postup:
- Droždie rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme stáť 10 minút až sa vytvorí kvások.
- Do misky dáme múku, kvások, soľ a olej. Postupne pridávame mlieko až vznikne elastické, nelepivé cesto. Toto miesime aspoň 10 minút.
- Cesto rozdelíme na 2 diely a vygúľame ich na valec.
- Bylinky posekáme na jemno. Pridáme k maslu ako aj štipku soli a dobre premiešame.
- Do bagety urobíme nožom zárezy každé 3 cm, pritom narežeme chlieb len na povrchu nie do hĺbky.
- Do zárezov nanesieme nožom za ca. 1 čl masla, pritom sa snažíme cesto nepoškodiť v jeho tvare.
- Potom cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
- Trúbu si nahrejeme na 200C. Bagetky na záver pomažeme žĺtkom a necháme piecť ca. 25-30 minút do zlatista.
-
Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?
Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]
-
Domáce rezance ako od starej mamy
Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.
-
Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín
Domáce cestoviny či rezance si možno super jednoducho pripraviť aj doma, na cestovinové cesto vám postačia tieto 3 základné suroviny. Tak prečo to nevyskúšať?
-
Šťavnaté rezy Margot
Ako dieťa som nikdy neodolala tyčinke Margot, tá chuť kokosovej drte a tomu tmavej čokolády ma uchvátila. Ako dospelá som začala túto dobrotu používať aj pri pečení a jednoznačným vyvrcholením týchto snáh sú rezy margot. Ich základ je šťavnaté čokoládové cesto s krásne nadýchaným čokoládovým krémom a zakončený vrstvou postrúhanej […]