censakovy chlieb

Cesnakový bochník

Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami.

  • 500g polohrubej múky
  • 2 čL soli
  • 1/2 čertvého droždia + 1 PL cukru na kvások
  • ca. 300ml vody
  • 3 PL olivového oleja do cesta + olej na potretie
  • 6 strúčikov cesnaku
  • menší zväzok tymiánu (alebo majoránu, rozmarínu..)
  • 150g tvrdého syru

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme stáť 10 minút aby vznikol kvások.
  • Do misky si preosejeme múku.
  • Keď vznikne kvások, zmiešame ho s múkou, soľou a olejom.
  • Potom postupne po malých množstvách pridávame vodu a miesime až vznikne elastické, nelepivé cesto. Miesenie je dôležité, treba miesiť intenzívne aspoň 10 minút.
  • Cesto rozvaľkáme a dáme ho rovno na plech. Potom ho potrieme olejom, prikyjeme (najlepšie potravinovou fóliou tak ale aby sa cesta nedotýkala) a necháme kysnúť 1 hodinu pri izbovej teplote.
  • Po vykysnutí cesto pomažeme po povrchu olivovým olejom a osolíme ho.
  • Cesnakové strúčiky pretlačíme a pomažeme nimi celú plochu cesta. Na záver syr postrúhame a nanesieme ho na cesto, len pri okraji necháme ca. 1 cm odstup bez cesnaku a bez syru.
  • Strany cesta ešte pomažeme olejom a potom pečieme pri 180C po dobu ca. 30 minút.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)

    Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)

    Táto polievka je krásne krémová aj bez pridania mlieka či šľahačkovej smotany a naozaj rýchlo hotová. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché

    Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché

    Už dlhšie som naznačovala manželovi, že by som mala rada nový vaflovač. Žial boli narodky, potom vianoce a nič. Tak som sa na to vykašlala a kúpila si sama :). A ako inak, bol aj rýchlo uvedený do prevádzky, moje deti vafle zbožňujú. Je dobre si miesto zamiesiť na obed […]


  • Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    No na čo ma moje deti len neukecajú, minule videli niekde čokoládové palacinky a dnes, že by si som ich nemohla urobiť brownie ako palacinku? Tak som sa nechala zlomiť. Cesto bolo skvelé, chuť výborná, len to bolo časovo náročné. Aby sa nepripalovali ich bolo treba opekať pomaly, na najnižšej […]


  • Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)

    Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)

    Táto polievka je krásne krémová aj bez pridania mlieka či šľahačkovej smotany a naozaj rýchlo hotová. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché

    Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché

    Už dlhšie som naznačovala manželovi, že by som mala rada nový vaflovač. Žial boli narodky, potom vianoce a nič. Tak som sa na to vykašlala a kúpila si sama :). A ako inak, bol aj rýchlo uvedený do prevádzky, moje deti vafle zbožňujú. Je dobre si miesto zamiesiť na obed […]


  • Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    No na čo ma moje deti len neukecajú, minule videli niekde čokoládové palacinky a dnes, že by si som ich nemohla urobiť brownie ako palacinku? Tak som sa nechala zlomiť. Cesto bolo skvelé, chuť výborná, len to bolo časovo náročné. Aby sa nepripalovali ich bolo treba opekať pomaly, na najnižšej […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *