Chrumkavé pečené zemiaky

Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra.

Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a zhruba rovnako veľké. Na pečenie by mali byť zemiaky v strednej alebo spodnej časti trúby, aby sa piekli rovnomerne a pomalšie. A na záver, teplota trúby by nemala byť vyššia ako 180°C.

Postup:

  • 1kg zemiakov ošúpeme (pri mladých zemiakoch netreba šúpať, stačí im umyť dobre šupku).
  • Potom zemiaky rozkrojíme po dĺžke a každú polovičku rozdelíme na ešte 3-4 kusy (podľa veľkosti zemiaku).
  • Všetky zemiakové kúsy dáme do misky a potom ich marinujeme. Na marinádu zmiešame 10ml oleja (slnečnicový alebo olivový) spolu s 1čl soli, čiernym korením, 1čl sladkej papriky (buď sladkej alebo štipľavej, podľa chuti), 1čl sušeného cesnaku a byliniek podľa chuti (možno aj vynechať, ja používam tymián alebo oregáno).
  • Zemiaky polejeme marinádou a všetko premiešame tak, aby boli všetky zemiaky marinované.
  • Potom zemiaky dáme na plech a pečieme pri 180°C ca. 30min. až pokiaľ dostanú zemiaky zlatistú chrumkavú kôrku.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


4 komentáre

  1. Pingback: Diétne kurča pečené na stojato

  2. Pingback: V trúbe dusené kuracie prsia – recepis.sk

  3. No az sa mi nechce verit, ze na 180°C a na 30 min. su take ako na obrazku?
    Ja ich vzdy predvarim, ale ako nahle sa ukaze pena, vypinam a min.na 40 minut davam do truby…
    Mozem sa spytat, na akej urovni mate plech v trube?
    Dakujem

    • lydia.argilli

      30 minút naozaj stačí. Je však tiež dôležité pokrájať zemiaky na relatívne tenké mesiačiky. Samozrejme, čím hrubšie budú kúsky o to sa predĺži čas pečenia.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*