Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra.

Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a zhruba rovnako veľké. Na pečenie by mali byť zemiaky v strednej alebo spodnej časti trúby, aby sa piekli rovnomerne a pomalšie. A na záver, teplota trúby by nemala byť vyššia ako 180°C.
Postup:
- 1kg zemiakov ošúpeme (pri mladých zemiakoch netreba šúpať, stačí im umyť dobre šupku).
- Potom zemiaky rozkrojíme po dĺžke a každú polovičku rozdelíme na ešte 3-4 kusy (podľa veľkosti zemiaku).
- Všetky zemiakové kúsy dáme do misky a potom ich marinujeme. Na marinádu zmiešame 10ml oleja (slnečnicový alebo olivový) spolu s 1čl soli, čiernym korením, 1čl sladkej papriky (buď sladkej alebo štipľavej, podľa chuti), 1čl sušeného cesnaku a byliniek podľa chuti (možno aj vynechať, ja používam tymián alebo oregáno).
- Zemiaky polejeme marinádou a všetko premiešame tak, aby boli všetky zemiaky marinované.
- Potom zemiaky dáme na plech a pečieme pri 180°C ca. 30min. až pokiaľ dostanú zemiaky zlatistú chrumkavú kôrku.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]
Pingback: Diétne kurča pečené na stojato
Pingback: V trúbe dusené kuracie prsia – recepis.sk
No az sa mi nechce verit, ze na 180°C a na 30 min. su take ako na obrazku?
Ja ich vzdy predvarim, ale ako nahle sa ukaze pena, vypinam a min.na 40 minut davam do truby…
Mozem sa spytat, na akej urovni mate plech v trube?
Dakujem
30 minút naozaj stačí. Je však tiež dôležité pokrájať zemiaky na relatívne tenké mesiačiky. Samozrejme, čím hrubšie budú kúsky o to sa predĺži čas pečenia.