Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk

Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

Vedeli ste, že pôvod pavlovovej torty je neistý? Austrália ako aj Nový záland si naňu robia rovnako nárok. Medzičasom je Pavlovova torta vyrobená z bielkov známa po celom svete a aj na Slovensku je etablovaná jedna varianta, ktorú si pamätám z detstva a u mojej starej mamy sa volala penová torta. V Nitranskom kraji veľmi populárna aj ako slávnostná torta napríklad pri svadbe.

Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama ju pripravovala keď bol prebytok domácich vajec. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovú tortu. Tak som vyskúšala a bola som úplne uchvátená. Ani som si už spomenúť nevedela, prečo mi volakedy nechutula?. Tento recept na penovú tortu s kábovou plnkou mám od mamy a rada sa s ním s vami podelím.

Suroviny

  • 10 vajec
  • 300g pr. cukru
  • 1PL citrónovej šťavy
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 250g cukru na plnku
  • 3 PL instatnej kávy
  • 150g kakaa

Postup:

  • Bielka oddelíme od žĺtkov ( tie odložíme na neskôr, budeme ich pottebovať do plnky).
  • Do hrnca dáme vodu a nad hrniec položíme nerezovú misku. Vodu necháme zovrieť, potom teplotu znížime.
  • Bielka dáme do misky spolu s preosiatým cukrom a na najvyšších otáčkach šľaháme ca. 5-10 minút až dostane sneh tuhú lepivú konzistenciu a robí “špičky”. Ku koncu šľahania pridáme citrónovú šťavu.
  • Dva plechy (klasická veľkosť, moje majú 33*35) si vyložíme papierom na pečenie a bielkovú zmes na ne rovnomerne rozotrieme aby nám vznikli neskôr 2 rovnako veľké pláty.
  • Pečenie je najdôležitejšie pri príprave. Pečieme len 5 minút v predhriatej rúre pri 180C (rúru nesmieme pri tom otvoriť), potom znížime teplotu na 100C a cesto sušíme ca.2 -2,5 hodiny (závisí od rúry). Cesto by malo byť zvnútra prepečené a zvonku krehké a snehovo biele. Kdo má teplovzdušnú rúru môže piecť cesta spolu.
  • Ja nechávam potom cesto ešte vo vypnutej rúre cez noc dôjsť.
  • Na ďaľší deň si pripravíme plnku. Na to opäť nad parou vyšľaháme žĺtka s cukrom do tuhej lepkavej hmoty.
  • Potom odoberieme z pary a primiešame kakao a kávu. Necháme vychladnúť.
  • Plnku nanesieme na spodný bielkový plát a naň položíme vrchný plát.
  • Pred krájaním necháme spolu aspoň hodinu oddychovať v chlade.

Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

Recipe by Lydia ArgilliDifficulty: pokročilý
Počet porcií

4

servings
čas prípravy

1

hour 
čas pečenia

2

hours 

Suroviny

  • 10 vajec

  • 300g pr. cukru

  • 1PL citrónovej šťavy

  • 2 PL kukuričného škrobu

  • 250g cukru na plnku

  • 3 PL instatnej kávy

  • 150g kakaa

Directions

  • Bielka oddelíme od žĺtkov ( tie odložíme na neskôr, budeme ich pottebovať do plnky).
  • Do hrnca dáme vodu a nad hrniec položíme nerezovú misku. Vodu necháme zovrieť, potom teplotu znížime.
    Bielka dáme do misky spolu s preosiatým cukrom a na najvyšších otáčkach šľaháme ca. 5-10 minút až dostane sneh tuhú lepivú konzistenciu a robí “špičky”. Ku koncu šľahania pridáme citrónovú šťavu.
  • Dva plechy (klasická veľkosť, moje majú 33*35) si vyložíme papierom na pečenie a bielkovú zmes na ne rovnomerne rozotrieme aby nám vznikli neskôr 2 rovnako veľké pláty.
  • Pečenie je najdôležitejšie pri príprave. Pečieme len 5 minút v predhriatej rúre pri 180C (rúru nesmieme pri tom otvoriť), potom znížime teplotu na 100C a cesto sušíme ca.2 -2,5 hodiny (závisí od rúry). Cesto by malo byť zvnútra prepečené a zvonku krehké a snehovo biele. Kdo má teplovzdušnú rúru môže piecť cesta spolu.
    Ja nechávam potom cesto ešte vo vypnutej rúre cez noc dôjsť.
  • Na ďaľší deň si pripravíme plnku. Na to opäť nad parou vyšľaháme žĺtka s cukrom do tuhej lepkavej hmoty.
    Potom odoberieme z pary a primiešame kakao a kávu. Necháme vychladnúť.
  • Plnku nanesieme na spodný bielkový plát a naň položíme vrchný plát.
    Pred krájaním necháme spolu aspoň hodinu oddychovať v chlade.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


  • Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny či rezance si možno super jednoducho pripraviť aj doma, na cestovinové cesto vám postačia tieto 3 základné suroviny. Tak prečo to nevyskúšať?


  • Šťavnaté rezy Margot

    Šťavnaté rezy Margot

    Ako dieťa som nikdy neodolala tyčinke Margot, tá chuť kokosovej drte a tomu tmavej čokolády ma uchvátila. Ako dospelá som začala túto dobrotu používať aj pri pečení a jednoznačným vyvrcholením týchto snáh sú rezy margot. Ich základ je šťavnaté čokoládové cesto s krásne nadýchaným čokoládovým krémom a zakončený vrstvou postrúhanej […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*