Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som úplne uchvátená. Ani som si už spomenúť nevedela, prečo mi volakedy nešmakovala ?. Tento recept na penovú tortu s kábovou plnkou mám od mamy a rada sa s ním s vami podelím.
Suroviny
- 10 vajec
- 300g pr. cukru
- 1PL citrónovej šťavy
- 2 PL kukuričného škrobu
- 250g cukru na plnku
- 3 PL instatnej kávy
- 150g kakaa

Postup:
- Bielka oddelíme od žĺtkov ( tie odložíme na neskôr, budeme ich pottebovať do plnky).
- Do hrnca dáme vodu a nad hrniec položíme nerezovú misku. Vodu necháme zovrieť, potom teplotu znížime.
- Bielka dáme do misky spolu s preosiatým cukrom a na najvyšších otáčkach šľaháme ca. 5-10 minút až dostane sneh tuhú lepivú konzistenciu a robí “špičky”. Ku koncu šľahania pridáme citrónovú šťavu.
- Dva plechy (klasická veľkosť, moje majú 33*35) si vyložíme papierom na pečenie a bielkovú zmes na ne rovnomerne rozotrieme aby nám vznikli neskôr 2 rovnako veľké pláty.
- Pečenie je najdôležitejšie pri príprave. Pečieme len 5 minút v predhriatej rúre pri 180C (rúru nesmieme pri tom otvoriť), potom znížime teplotu na 100C a cesto sušíme ca.2 -2,5 hodiny (závisí od rúry). Cesto by malo byť zvnútra prepečené a zvonku krehké a snehovo biele. Kdo má teplovzdušnú rúru môže piecť cesta spolu.
- Ja nechávam potom cesto ešte vo vypnutej rúre cez noc dôjsť.
- Na ďaľší deň si pripravíme plnku. Na to opäť nad parou vyšľaháme žĺtka s cukrom do tuhej lepkavej hmoty.
- Potom odoberieme z pary a primiešame kakao a kávu. Necháme vychladnúť.
- Plnku nanesieme na spodný bielkový plát a naň položíme vrchný plát.
- Pred krájaním necháme spolu aspoň hodinu oddychovať v chlade.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]
-
Jednoduchá kalerábová polievka
Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup: