Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk

Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

Vedeli ste, že pôvod pavlovovej torty je neistý? Austrália ako aj Nový záland si naňu robia rovnako nárok. Medzičasom je Pavlovova torta vyrobená z bielkov známa po celom svete a aj na Slovensku je etablovaná jedna varianta, ktorú si pamätám z detstva a u mojej starej mamy sa volala penová torta. V Nitranskom kraji veľmi populárna aj ako slávnostná torta napríklad pri svadbe.

Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama ju pripravovala keď bol prebytok domácich vajec. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovú tortu. Tak som vyskúšala a bola som úplne uchvátená. Ani som si už spomenúť nevedela, prečo mi volakedy nechutula?. Tento recept na penovú tortu s kábovou plnkou mám od mamy a rada sa s ním s vami podelím.

Suroviny

  • 10 vajec
  • 300g pr. cukru
  • 1PL citrónovej šťavy
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 250g cukru na plnku
  • 3 PL instatnej kávy
  • 150g kakaa

Postup:

  • Bielka oddelíme od žĺtkov ( tie odložíme na neskôr, budeme ich pottebovať do plnky).
  • Do hrnca dáme vodu a nad hrniec položíme nerezovú misku. Vodu necháme zovrieť, potom teplotu znížime.
  • Bielka dáme do misky spolu s preosiatým cukrom a na najvyšších otáčkach šľaháme ca. 5-10 minút až dostane sneh tuhú lepivú konzistenciu a robí “špičky”. Ku koncu šľahania pridáme citrónovú šťavu.
  • Dva plechy (klasická veľkosť, moje majú 33*35) si vyložíme papierom na pečenie a bielkovú zmes na ne rovnomerne rozotrieme aby nám vznikli neskôr 2 rovnako veľké pláty.
  • Pečenie je najdôležitejšie pri príprave. Pečieme len 5 minút v predhriatej rúre pri 180C (rúru nesmieme pri tom otvoriť), potom znížime teplotu na 100C a cesto sušíme ca.2 -2,5 hodiny (závisí od rúry). Cesto by malo byť zvnútra prepečené a zvonku krehké a snehovo biele. Kdo má teplovzdušnú rúru môže piecť cesta spolu.
  • Ja nechávam potom cesto ešte vo vypnutej rúre cez noc dôjsť.
  • Na ďaľší deň si pripravíme plnku. Na to opäť nad parou vyšľaháme žĺtka s cukrom do tuhej lepkavej hmoty.
  • Potom odoberieme z pary a primiešame kakao a kávu. Necháme vychladnúť.
  • Plnku nanesieme na spodný bielkový plát a naň položíme vrchný plát.
  • Pred krájaním necháme spolu aspoň hodinu oddychovať v chlade.

Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

Recipe by Lydia ArgilliDifficulty: pokročilý
Počet porcií

4

servings
čas prípravy

1

hour 
čas pečenia

2

hours 

Suroviny

  • 10 vajec

  • 300g pr. cukru

  • 1PL citrónovej šťavy

  • 2 PL kukuričného škrobu

  • 250g cukru na plnku

  • 3 PL instatnej kávy

  • 150g kakaa

Directions

  • Bielka oddelíme od žĺtkov ( tie odložíme na neskôr, budeme ich pottebovať do plnky).
  • Do hrnca dáme vodu a nad hrniec položíme nerezovú misku. Vodu necháme zovrieť, potom teplotu znížime.
    Bielka dáme do misky spolu s preosiatým cukrom a na najvyšších otáčkach šľaháme ca. 5-10 minút až dostane sneh tuhú lepivú konzistenciu a robí “špičky”. Ku koncu šľahania pridáme citrónovú šťavu.
  • Dva plechy (klasická veľkosť, moje majú 33*35) si vyložíme papierom na pečenie a bielkovú zmes na ne rovnomerne rozotrieme aby nám vznikli neskôr 2 rovnako veľké pláty.
  • Pečenie je najdôležitejšie pri príprave. Pečieme len 5 minút v predhriatej rúre pri 180C (rúru nesmieme pri tom otvoriť), potom znížime teplotu na 100C a cesto sušíme ca.2 -2,5 hodiny (závisí od rúry). Cesto by malo byť zvnútra prepečené a zvonku krehké a snehovo biele. Kdo má teplovzdušnú rúru môže piecť cesta spolu.
    Ja nechávam potom cesto ešte vo vypnutej rúre cez noc dôjsť.
  • Na ďaľší deň si pripravíme plnku. Na to opäť nad parou vyšľaháme žĺtka s cukrom do tuhej lepkavej hmoty.
    Potom odoberieme z pary a primiešame kakao a kávu. Necháme vychladnúť.
  • Plnku nanesieme na spodný bielkový plát a naň položíme vrchný plát.
    Pred krájaním necháme spolu aspoň hodinu oddychovať v chlade.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

Vedeli ste, že pôvod pavlovovej torty je neistý? Austrália ako aj Nový záland si naňu robia rovnako nárok. Medzičasom je Pavlovova torta vyrobená z bielkov známa po celom svete a aj na Slovensku je etablovaná jedna varianta, ktorú si pamätám z detstva a u mojej starej mamy sa volala penová […]

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Predjedlo – Figy zapečené s feta syrom

    Predjedlo – Figy zapečené s feta syrom

    Toto chutné predjedlo je skvelou a rýchlou pochúťkou s jesennou arómou. Na jeho prípravu budete potrebovať minimum surovín aj času a výsledok bude zaručenou lahodkou.


  • Plnené kuracie prsia za menej ako 30 minút

    Plnené kuracie prsia za menej ako 30 minút

    Tento fantastický pokrm používa celé kuracie prsia. Na to aby sa mäso dobre tepelne upravilo sa najskôr pečie z prudka na panvici a neskôr dopeká v trúbe aby sa aj zvnútra dostatočne upravilo. Celá príprava vám nezaberie viac ako 30 minút a výsledkom budú tieto super šťavnaté kuracie prsia.


  • Slávnostné hrnčekové rezy s nekatrinkami

    Slávnostné hrnčekové rezy s nekatrinkami

    Tieto lahodné rezy obsahujú nektarinky tak v ceste ako aj na vrchu rezov. Nielen, že vyzerajú lahodne ale aj naozaj lahodné sú, doslova sa rozplývajú na jazyku. Namiesto nektariniek môžete takisto použiť aj broskyne či marhule. Skvelý nedelný derzert. Recept


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*