Vedeli ste, že pôvod pavlovovej torty je neistý? Austrália ako aj Nový záland si naňu robia rovnako nárok. Medzičasom je Pavlovova torta vyrobená z bielkov známa po celom svete a aj na Slovensku je etablovaná jedna varianta, ktorú si pamätám z detstva a u mojej starej mamy sa volala penová torta. V Nitranskom kraji veľmi populárna aj ako slávnostná torta napríklad pri svadbe.
Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama ju pripravovala keď bol prebytok domácich vajec. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovú tortu. Tak som vyskúšala a bola som úplne uchvátená. Ani som si už spomenúť nevedela, prečo mi volakedy nechutula?. Tento recept na penovú tortu s kábovou plnkou mám od mamy a rada sa s ním s vami podelím.
Suroviny
- 10 vajec
- 300g pr. cukru
- 1PL citrónovej šťavy
- 2 PL kukuričného škrobu
- 250g cukru na plnku
- 3 PL instatnej kávy
- 150g kakaa
Postup:
- Bielka oddelíme od žĺtkov ( tie odložíme na neskôr, budeme ich pottebovať do plnky).
- Do hrnca dáme vodu a nad hrniec položíme nerezovú misku. Vodu necháme zovrieť, potom teplotu znížime.
- Bielka dáme do misky spolu s preosiatým cukrom a na najvyšších otáčkach šľaháme ca. 5-10 minút až dostane sneh tuhú lepivú konzistenciu a robí “špičky”. Ku koncu šľahania pridáme citrónovú šťavu.
- Dva plechy (klasická veľkosť, moje majú 33*35) si vyložíme papierom na pečenie a bielkovú zmes na ne rovnomerne rozotrieme aby nám vznikli neskôr 2 rovnako veľké pláty.
- Pečenie je najdôležitejšie pri príprave. Pečieme len 5 minút v predhriatej rúre pri 180C (rúru nesmieme pri tom otvoriť), potom znížime teplotu na 100C a cesto sušíme ca.2 -2,5 hodiny (závisí od rúry). Cesto by malo byť zvnútra prepečené a zvonku krehké a snehovo biele. Kdo má teplovzdušnú rúru môže piecť cesta spolu.
- Ja nechávam potom cesto ešte vo vypnutej rúre cez noc dôjsť.
- Na ďaľší deň si pripravíme plnku. Na to opäť nad parou vyšľaháme žĺtka s cukrom do tuhej lepkavej hmoty.
- Potom odoberieme z pary a primiešame kakao a kávu. Necháme vychladnúť.
- Plnku nanesieme na spodný bielkový plát a naň položíme vrchný plát.
- Pred krájaním necháme spolu aspoň hodinu oddychovať v chlade.
Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy
Difficulty: pokročilý4
servings1
hour2
hoursSuroviny
10 vajec
300g pr. cukru
1PL citrónovej šťavy
2 PL kukuričného škrobu
250g cukru na plnku
3 PL instatnej kávy
150g kakaa
Directions
- Bielka oddelíme od žĺtkov ( tie odložíme na neskôr, budeme ich pottebovať do plnky).
- Do hrnca dáme vodu a nad hrniec položíme nerezovú misku. Vodu necháme zovrieť, potom teplotu znížime.
Bielka dáme do misky spolu s preosiatým cukrom a na najvyšších otáčkach šľaháme ca. 5-10 minút až dostane sneh tuhú lepivú konzistenciu a robí “špičky”. Ku koncu šľahania pridáme citrónovú šťavu. - Dva plechy (klasická veľkosť, moje majú 33*35) si vyložíme papierom na pečenie a bielkovú zmes na ne rovnomerne rozotrieme aby nám vznikli neskôr 2 rovnako veľké pláty.
- Pečenie je najdôležitejšie pri príprave. Pečieme len 5 minút v predhriatej rúre pri 180C (rúru nesmieme pri tom otvoriť), potom znížime teplotu na 100C a cesto sušíme ca.2 -2,5 hodiny (závisí od rúry). Cesto by malo byť zvnútra prepečené a zvonku krehké a snehovo biele. Kdo má teplovzdušnú rúru môže piecť cesta spolu.
Ja nechávam potom cesto ešte vo vypnutej rúre cez noc dôjsť. - Na ďaľší deň si pripravíme plnku. Na to opäť nad parou vyšľaháme žĺtka s cukrom do tuhej lepkavej hmoty.
Potom odoberieme z pary a primiešame kakao a kávu. Necháme vychladnúť. - Plnku nanesieme na spodný bielkový plát a naň položíme vrchný plát.
Pred krájaním necháme spolu aspoň hodinu oddychovať v chlade.
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
-
Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?
Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]
-
Domáce rezance ako od starej mamy
Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.
-
Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín
Domáce cestoviny či rezance si možno super jednoducho pripraviť aj doma, na cestovinové cesto vám postačia tieto 3 základné suroviny. Tak prečo to nevyskúšať?
-
Šťavnaté rezy Margot
Ako dieťa som nikdy neodolala tyčinke Margot, tá chuť kokosovej drte a tomu tmavej čokolády ma uchvátila. Ako dospelá som začala túto dobrotu používať aj pri pečení a jednoznačným vyvrcholením týchto snáh sú rezy margot. Ich základ je šťavnaté čokoládové cesto s krásne nadýchaným čokoládovým krémom a zakončený vrstvou postrúhanej […]