Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som úplne uchvátená. Ani som si už spomenúť nevedela, prečo mi volakedy nešmakovala ?. Tento recept na penovú tortu s kábovou plnkou mám od mamy a rada sa s ním s vami podelím.

Suroviny

  • 10 vajec
  • 300g pr. cukru
  • 1PL citrónovej šťavy
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 250g cukru na plnku
  • 3 PL instatnej kávy
  • 150g kakaa

Postup:

  • Bielka oddelíme od žĺtkov ( tie odložíme na neskôr, budeme ich pottebovať do plnky).
  • Do hrnca dáme vodu a nad hrniec položíme nerezovú misku. Vodu necháme zovrieť, potom teplotu znížime.
  • Bielka dáme do misky spolu s preosiatým cukrom a na najvyšších otáčkach šľaháme ca. 5-10 minút až dostane sneh tuhú lepivú konzistenciu a robí “špičky”. Ku koncu šľahania pridáme citrónovú šťavu.
  • Dva plechy (klasická veľkosť, moje majú 33*35) si vyložíme papierom na pečenie a bielkovú zmes na ne rovnomerne rozotrieme aby nám vznikli neskôr 2 rovnako veľké pláty.
  • Pečenie je najdôležitejšie pri príprave. Pečieme len 5 minút v predhriatej rúre pri 180C (rúru nesmieme pri tom otvoriť), potom znížime teplotu na 100C a cesto sušíme ca.2 -2,5 hodiny (závisí od rúry). Cesto by malo byť zvnútra prepečené a zvonku krehké a snehovo biele. Kdo má teplovzdušnú rúru môže piecť cesta spolu.
  • Ja nechávam potom cesto ešte vo vypnutej rúre cez noc dôjsť.
  • Na ďaľší deň si pripravíme plnku. Na to opäť nad parou vyšľaháme žĺtka s cukrom do tuhej lepkavej hmoty.
  • Potom odoberieme z pary a primiešame kakao a kávu. Necháme vychladnúť.
  • Plnku nanesieme na spodný bielkový plát a naň položíme vrchný plát.
  • Pred krájaním necháme spolu aspoň hodinu oddychovať v chlade.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *