Pečené morčacie mäso prešpikované syrom

Morčacie mäso, najmä teda morčacie prsia je podľa mňa náročné na prípravu v tom, že toto mäso veľmi rýchlo uschne a dostane suchú konzistenciu (u nás doma by sa povedalo, že chutí ako podrážka). Keď ma mama minule požiadala spracovať morčacie prsia ako pečené mäso, nebola som práve nadšená lebo pečením ešte rýchlejšie obschne, ale vymyslela som spôsob ako ho upicť chutne a štavnato tak, že nakoniec si všetci pochvalovali.

Suroviny:

  • 1 kg morčacích pŕs v kuse
  • 2 cibule
  • 3 mrkvy
  • 100g tvrdého syra (gouda/ementál)
  • 10ml vody
  • 2 PL oleja (slnečnicový alebo olivový)
  • 1čl grilovacie korenie
  • 1 čl sušeného cesnaku
  • 1čl červenej papriky
  • 1/2 citróna
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  • Morčacie prsia si umyjeme a dobre osušíme. Odstránime prípadne nečistoty či blanky.
  • Do mäsa urobíme tenkým nožom zopár vpichov. Syr pokrájame na tenké ale dlhé hranoly a tie potom postupne zatlačíme do predpripravených otvorov. Syr by mal byť úplne schovaný v mäse.
  • Potom mäso polejeme olejom a posypeme koreninami – soľou, čiernym korením, cesnakom, grilovacím korením a paprikou. Rukami koreninami aj s olejom dobre do mäsa vmasírujeme.
  • Pekáč dáme na sporák a na spodok dáme trochu oleja. Potom mäso zprudka (teda na vysokej teplote) zo všetkých strán krátko opečieme aby sa mu zatiahli póry.
  • Následne k mäsu pridáme cibuľu pokrájanú na štvťky ako aj rozpolené mrkvy. Pod mäso položime plátky citróna a potom ho zalejeme vodou.
  • To dôležité pri pečení je piecť mäso jednak na nízskej teplote a takisto zabezpečiť, že v pekáči stále cirkuluje vlhkosť.
  • Preto pečieme mäso len pri 160C (ideálna sa hodí tiež na to hodí remoska) a pečieme po celý čas v uzavretom pekáči. Doba pečenia je 1 hodina a potom ešte 10 minút v odokrytom pekáči aby sa po vrchu vytvorila zlatistá kôrka. Je dobré tiež po odokrytí potrieť povrch mäsa maslom, to mu dodá dodatočnú arómu.
  • Kukuricová polievka s mrkvou

    Kukuricová polievka s mrkvou

    Mňa tie jesenné farby proste nepustia a akosi sa mi vyslovene žiadajú pestré krémovité polievky pripomínajúce farebnosťou prírodu vonku. Táto kukuricová polievka s mrkvou mimoriadne chutila mojím deťom, zaiste pre jej chuť, ktorú jej dodala sladučká kukurica. Zahusťovať ju nebolo treba, vďaka zemiakom bola dostatočne hustá. Suroviny: 1 veľká kuchynská […]


  • Kysnutý orieškový chrumkavý koláč

    Kysnutý orieškový chrumkavý koláč

    Dnes som dostala chuť na niečo chrumkavé, na spôsob müsli tyčiniek. Ja som použila na plnku orechy a semiačka ale samozrejme aj sušené ovocie je určite chutné. Opäť raz recept, pri ktorom sa môžete riadiť vlastnými chuťami a prispôsobiť si ho podľa potreby výberu potravín doma :). Suroviny na cesto: […]


  • Krémovité jesenné tekvicové rizoto (risotto) s dusenou brokolicou

    Krémovité jesenné tekvicové rizoto (risotto) s dusenou brokolicou

    Priznám sa, že tekvica u mňa počas jeseni nikdy nechýba doma. Je tak všestranná a chutí či už na sladko alebo na slano. Tentoraz som z nej pripravila toto krásne krémovité rizoto, ktoré je pripravené bez alkoholu a teda vhodné aj pre deti. Zo šálky s objemom 100ml vám výjdu […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.