Pečené morčacie mäso prešpikované syrom

Morčacie mäso, najmä teda morčacie prsia je podľa mňa náročné na prípravu v tom, že toto mäso veľmi rýchlo uschne a dostane suchú konzistenciu (u nás doma by sa povedalo, že chutí ako podrážka). Keď ma mama minule požiadala spracovať morčacie prsia ako pečené mäso, nebola som práve nadšená lebo pečením ešte rýchlejšie obschne, ale vymyslela som spôsob ako ho upicť chutne a štavnato tak, že nakoniec si všetci pochvalovali.

Suroviny:

  • 1 kg morčacích pŕs v kuse
  • 2 cibule
  • 3 mrkvy
  • 100g tvrdého syra (gouda/ementál)
  • 10ml vody
  • 2 PL oleja (slnečnicový alebo olivový)
  • 1čl grilovacie korenie
  • 1 čl sušeného cesnaku
  • 1čl červenej papriky
  • 1/2 citróna
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  • Morčacie prsia si umyjeme a dobre osušíme. Odstránime prípadne nečistoty či blanky.
  • Do mäsa urobíme tenkým nožom zopár vpichov. Syr pokrájame na tenké ale dlhé hranoly a tie potom postupne zatlačíme do predpripravených otvorov. Syr by mal byť úplne schovaný v mäse.
  • Potom mäso polejeme olejom a posypeme koreninami – soľou, čiernym korením, cesnakom, grilovacím korením a paprikou. Rukami koreninami aj s olejom dobre do mäsa vmasírujeme.
  • Pekáč dáme na sporák a na spodok dáme trochu oleja. Potom mäso zprudka (teda na vysokej teplote) zo všetkých strán krátko opečieme aby sa mu zatiahli póry.
  • Následne k mäsu pridáme cibuľu pokrájanú na štvťky ako aj rozpolené mrkvy. Pod mäso položime plátky citróna a potom ho zalejeme vodou.
  • To dôležité pri pečení je piecť mäso jednak na nízskej teplote a takisto zabezpečiť, že v pekáči stále cirkuluje vlhkosť.
  • Preto pečieme mäso len pri 160C (ideálna sa hodí tiež na to hodí remoska) a pečieme po celý čas v uzavretom pekáči. Doba pečenia je 1 hodina a potom ešte 10 minút v odokrytom pekáči aby sa po vrchu vytvorila zlatistá kôrka. Je dobré tiež po odokrytí potrieť povrch mäsa maslom, to mu dodá dodatočnú arómu.
  • Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Uzavretá pizza Calzone

    Uzavretá pizza Calzone

    Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *