Jahodové tartaletky – recept

Jahody možno si vychnutnať na toľko možných spôsobov ale jeden z najčerstvejších využití je do ovocných koláčov či tarte, v tomto prípadne v malej verzii teda tartaletky.

Jahodové tartaletky – recept

Recipe by lydia.argilli
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • Cesto na tartaletky
  • Suroviny na cesto:
    75g maslo
    Štipka soli
    1 žĺtko
    125g kr. cukru
    200g hl.múky

  • plnka
  • 300ml mlieka
    1 balenie vanilkového prášku
    1 vanilkový cukor
    3 PL kr. cukru
    50g masla izbovej teploty

  • okrem toho
  • 200g jahôd
    200ml vody
    4PL kr. cukru
    1 tortové želé (s jahodovou príchuťou)

Postup

  • Žĺtko prešľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom v miske do penista. Pridáme maslo, múku, mandle a štipku soli a rukamy vymiesime kompaktné cesto.
    To zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho pol hodinu chladnúť v chladničke.
  • Potom vyroľujeme na pomúčenej pracovej ploche na hrúbku ca. 2cm a vykrojíme kruhy s polomerom ca. 5-6 cm. Do stredu kruhu spravím dnom pohára miernu priehlbinu. (kdo chce môže kraje cesta dekoratívne ozdobiť).
  • ieto pokladieme na plech vyložený papierom na pečenie a do cesta urobíme zopár vpichov (len do stredu, nie na karaje!) a na vrch položíme papier na pečenie a zaťažíme ho hráškom. Pečieme pri 180C v predhriatej rúre ca. 8 minút. Po vychladnutí odoberieme z formy.
  • Na plnku si dáme do hrnca zohriať 250 ml mlieka. V zvyšnom mlieku zmiešame cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zmes a miešame až vznikne hustý puding.  Puding necháme vychladnúť, potom do neho prišľaháme maslo až vznikne hladký krém.
  • Krém nanesieme pomocou cukrárenskej špičky na tartaleky a na to nanesieme na menšie kusy pokrájané jahody.
  • Na záver už len v hrnci zmiešame vodu, cukor a želé a zohrejeme ich až všetko zahustne. Nanesieme na jahody a necháme vychladnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*