Jahody možno si vychnutnať na toľko možných spôsobov ale jeden z najčerstvejších využití je do ovocných koláčov či tarte, v tomto prípadne v malej verzii teda tartaletky.


Jahodové tartaletky – recept
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalSuroviny
- Cesto na tartaletky
Suroviny na cesto:
75g maslo
Štipka soli
1 žĺtko
125g kr. cukru
200g hl.múky- plnka
300ml mlieka
1 balenie vanilkového prášku
1 vanilkový cukor
3 PL kr. cukru
50g masla izbovej teploty- okrem toho
200g jahôd
200ml vody
4PL kr. cukru
1 tortové želé (s jahodovou príchuťou)
Postup
- Žĺtko prešľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom v miske do penista. Pridáme maslo, múku, mandle a štipku soli a rukamy vymiesime kompaktné cesto.
To zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho pol hodinu chladnúť v chladničke. - Potom vyroľujeme na pomúčenej pracovej ploche na hrúbku ca. 2cm a vykrojíme kruhy s polomerom ca. 5-6 cm. Do stredu kruhu spravím dnom pohára miernu priehlbinu. (kdo chce môže kraje cesta dekoratívne ozdobiť).
- ieto pokladieme na plech vyložený papierom na pečenie a do cesta urobíme zopár vpichov (len do stredu, nie na karaje!) a na vrch položíme papier na pečenie a zaťažíme ho hráškom. Pečieme pri 180C v predhriatej rúre ca. 8 minút. Po vychladnutí odoberieme z formy.
- Na plnku si dáme do hrnca zohriať 250 ml mlieka. V zvyšnom mlieku zmiešame cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zmes a miešame až vznikne hustý puding. Puding necháme vychladnúť, potom do neho prišľaháme maslo až vznikne hladký krém.
- Krém nanesieme pomocou cukrárenskej špičky na tartaleky a na to nanesieme na menšie kusy pokrájané jahody.
- Na záver už len v hrnci zmiešame vodu, cukor a želé a zohrejeme ich až všetko zahustne. Nanesieme na jahody a necháme vychladnúť.