Keď je sezóna rajčín v plnom prúde tak rada skúšam recepty v ktorých moju úrpdu viem chutne spracovať. Medzi také patrí aj tento recept na rajčinovú polievku. Rajčiny sú najskôr pečené vďaka čomu dostanú chutnú grilovaciu arómu a zosilní sa ich prirodzene nasladlá chuť.
Suroviny:
- 2 kg rajčín
- 2 cibule
- 2PL olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- bobkový list
- tymián
- soľ, čierne korenie
- 2 PL múky + 2 Pl oleja alebo masla
- 1,5-2l vody/vývaru
- 150ml sladkej smotany
Postup:
- Rajčiny rozpolíme alebo prekrojkíme na štvrťky. Nešúpeme, neskôr pri pasírovani sa šupka stratí.
- Cibuľu a cesnak ošúpeme, a rozpolíme.
- Rajčiny dáme spolu s rozpolenou cibuľou a strúčikom cesnaku na plech. Osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme tymián a bobkový list a necháme pri 180C piecť po dobu 45 minút až začne mať rajčina miestami hnedasté miesta.
- Následne zmes necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme ju ponorným mixérom. Poto prepasírujeme cez sítko.
- V hrnci si krátko opražíme cibulku pokrájanú na drobno, múku a olej, zalejeme trochou studenej vody a dobre rozmiešame aby zanikli prípadné hrčky.
- Pridáme prepasírované rajčiny a dobre premiešame. Prilejeme tiež smotanu a necháme zovrieť.
- Podľa chuti na záver dochutíme soľou, cukrom prípadne čerstvými bylinkami.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Jednoduchá kalerábová polievka
Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:
-
Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte
Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]