Rajčinová polievka z pečených rajčín

Keď je sezóna rajčín v plnom prúde tak rada skúšam recepty v ktorých moju úrpdu viem chutne spracovať. Medzi také patrí aj tento recept na rajčinovú polievku. Rajčiny sú najskôr pečené vďaka čomu dostanú chutnú grilovaciu arómu a zosilní sa ich prirodzene nasladlá chuť.

Suroviny:

  • 2 kg rajčín
  • 2 cibule
  • 2PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • bobkový list
  • tymián
  • soľ, čierne korenie
  • 2 PL múky + 2 Pl oleja alebo masla
  • 1,5-2l vody/vývaru
  • 150ml sladkej smotany

Postup:

  • Rajčiny rozpolíme alebo prekrojkíme na štvrťky. Nešúpeme, neskôr pri pasírovani sa šupka stratí.
  • Cibuľu a cesnak ošúpeme, a rozpolíme.
  • Rajčiny dáme spolu s rozpolenou cibuľou a strúčikom cesnaku na plech. Osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme tymián a bobkový list a necháme pri 180C piecť po dobu 45 minút až začne mať rajčina miestami hnedasté miesta.
  • Následne zmes necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme ju ponorným mixérom. Poto prepasírujeme cez sítko.
  • V hrnci si krátko opražíme cibulku pokrájanú na drobno, múku a olej, zalejeme trochou studenej vody a dobre rozmiešame aby zanikli prípadné hrčky.
  • Pridáme prepasírované rajčiny a dobre premiešame. Prilejeme tiež smotanu a necháme zovrieť.
  • Podľa chuti na záver dochutíme soľou, cukrom prípadne čerstvými bylinkami.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


  • Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *