Zdravý nanuk z čiernych ríbezlí

Začiatkom leta sa mi ríbezľové kríky len tak prehýbajú pod váhou týchto krásnych červených plodov. Ríbezle sú bohaté na vitamín C a minerály ako železo či horčík. Mimo sirupov, džemu či koláčov sa dajú tiež použiť na prípravu týchto chutných domácich nanukov bez chémie. Na meranie som použila veľkú šálku s objemom 300ml.

Suroviny na 6 nanukov:

  • 2 šálky červených ríbezlí
  • 5-6PL cukru (ak sú plody dobre zrelé a sladké možno použiť aj menej cukru alebo ho úplne vynechať)
  • 1/2 šálky vody

Postup:

  • Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich.
  • Vložíme do hrnca. Polejeme vodou, pridáme cukor a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 10 minút.
  • Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť. Potom ju cez husté sitko prepasírujeme do hrnca. Je dôležité dostať nielen šťavu ale aj čo možno najviac z dužiny ovocia. V sitku by mali ostať len šupky, kôstky prípadne stopky.
  • Zmes nalejeme do formičiek na nanuky a dáme do nich paličky. Necháme cez noc zamraziť.
  • Nanuky vyberieme z formy, pritom sa snažíme nepoškodiť ich tvar.

Môj tip

Aby sa nanuky ľahko vybrali z formy je dobre vložiť formu po vybratí z mrazničky na 1 minútu do misky do ktorej sme naliali teplú vodu.
  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*