Zdravý nanuk z čiernych ríbezlí

Začiatkom leta sa mi ríbezľové kríky len tak prehýbajú pod váhou týchto krásnych červených plodov. Ríbezle sú bohaté na vitamín C a minerály ako železo či horčík. Mimo sirupov, džemu či koláčov sa dajú tiež použiť na prípravu týchto chutných domácich nanukov bez chémie. Na meranie som použila veľkú šálku s objemom 300ml.

Suroviny na 6 nanukov:

  • 2 šálky červených ríbezlí
  • 5-6PL cukru (ak sú plody dobre zrelé a sladké možno použiť aj menej cukru alebo ho úplne vynechať)
  • 1/2 šálky vody

Postup:

  • Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich.
  • Vložíme do hrnca. Polejeme vodou, pridáme cukor a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 10 minút.
  • Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť. Potom ju cez husté sitko prepasírujeme do hrnca. Je dôležité dostať nielen šťavu ale aj čo možno najviac z dužiny ovocia. V sitku by mali ostať len šupky, kôstky prípadne stopky.
  • Zmes nalejeme do formičiek na nanuky a dáme do nich paličky. Necháme cez noc zamraziť.
  • Nanuky vyberieme z formy, pritom sa snažíme nepoškodiť ich tvar.

Môj tip

Aby sa nanuky ľahko vybrali z formy je dobre vložiť formu po vybratí z mrazničky na 1 minútu do misky do ktorej sme naliali teplú vodu.
  • Kukuricová polievka s mrkvou

    Kukuricová polievka s mrkvou

    Mňa tie jesenné farby proste nepustia a akosi sa mi vyslovene žiadajú pestré krémovité polievky pripomínajúce farebnosťou prírodu vonku. Táto kukuricová polievka s mrkvou mimoriadne chutila mojím deťom, zaiste pre jej chuť, ktorú jej dodala sladučká kukurica. Zahusťovať ju nebolo treba, vďaka zemiakom bola dostatočne hustá. Suroviny: 1 veľká kuchynská […]


  • Kysnutý orieškový chrumkavý koláč

    Kysnutý orieškový chrumkavý koláč

    Dnes som dostala chuť na niečo chrumkavé, na spôsob müsli tyčiniek. Ja som použila na plnku orechy a semiačka ale samozrejme aj sušené ovocie je určite chutné. Opäť raz recept, pri ktorom sa môžete riadiť vlastnými chuťami a prispôsobiť si ho podľa potreby výberu potravín doma :). Suroviny na cesto: […]


  • Krémovité jesenné tekvicové rizoto (risotto) s dusenou brokolicou

    Krémovité jesenné tekvicové rizoto (risotto) s dusenou brokolicou

    Priznám sa, že tekvica u mňa počas jeseni nikdy nechýba doma. Je tak všestranná a chutí či už na sladko alebo na slano. Tentoraz som z nej pripravila toto krásne krémovité rizoto, ktoré je pripravené bez alkoholu a teda vhodné aj pre deti. Zo šálky s objemom 100ml vám výjdu […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.