Jablkový koláč s makom a tvarohom- hrnčekový recept

Chuť jabĺk a maku ako aj jabĺk a tvarohu spolu krásne harmonizuje. Tak ma napadlo obe chute spojiť do tohto chutného nenáročného koláču na ktorý vám postačí jedna miska, hrnček s objemom 250ml a 1 tortová forma (priemer 24 alebo 26cm)

Suroviny na jablkovú časť:

  • 3 jablká + pár kvapiek citrónovej šťavy
  • 3 vajíčka
  • 0,5 šálky kr. cukru
  • 1 šálka roztopeného masla alebo margarínu
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 šálka mlieka (rastlinného mlieka)
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 1 šálka maku (v celku, nepomletého)
  • 1,5 šálky hladkej múky

Suroviny na tvarohovú časť:

  • 1 šálka mlieka + 5 PL mlieka
  • 1 vajce
  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku
  • 1 balenie (500g) jemného tvarohu
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1/2 šálky práškového cukru
  • kôra z citróna

Postup:

  • Trúbu si predhrejeme na 160C.
  • Najskôr si priravíme jabkovú vrstvu. Na to najskôr postrúhame jablká na hrubo a pokvapkáme ich trochou citrónovej šťavy aby neznhnedli.
  • Potom si v miske vyšľaháme vajíčka s cukrom. Pridáme mlieko a roztopené maslo. Premiešame.
  • Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, vanilkvá cukor, mak a múku a všetko dobre premiešame.
  • Tortovú formu si vymastíme a nalejeme do nej polovičku cesta. Na to poukladáme rovnomerne postrúhané jablká a tie zalejeme zvyšným cestom. Zarovnáme povrch.
  • Takto pripravný koláč dáme na 30 minút piecť do našej predhriatej rúry až sa vrch koláča uzavrie a stuhne.
  • Medzitým si dáme do hnrca mlieko a necháme ho zohrievať. V miske si zmiešame 5 lyžíc mlieka s pudinogovým práškom a vanilkovým cukrom.
  • Keď mlieko zovrie, prilejeme pudingovú zmes a uvaríme hustý puding. Ten necháme krátko chladnúť.
  • Medzitým si zmiešame tvaroh s vajíčkom a citrónovou kôrou. Pridáme pudingovú zmes a premiešame.
  • Po 30 minútach pečenia nanesieme na koláč a zarovnáme. Necháme ešte spolu piecť po dobu 20 minút.
  • Pred vybranín z formy a nakrojením necháme dôkladne vychladnúť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *