Chuť jabĺk a maku ako aj jabĺk a tvarohu spolu krásne harmonizuje. Tak ma napadlo obe chute spojiť do tohto chutného nenáročného koláču na ktorý vám postačí jedna miska, hrnček s objemom 250ml a 1 tortová forma (priemer 24 alebo 26cm)

Suroviny na jablkovú časť:
- 3 jablká + pár kvapiek citrónovej šťavy
- 3 vajíčka
- 0,5 šálky kr. cukru
- 1 šálka roztopeného masla alebo margarínu
- 1 vanilkový cukor
- 1 šálka mlieka (rastlinného mlieka)
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 1 šálka maku (v celku, nepomletého)
- 1,5 šálky hladkej múky
Suroviny na tvarohovú časť:
- 1 šálka mlieka + 5 PL mlieka
- 1 vajce
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 1 balenie (500g) jemného tvarohu
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1/2 šálky práškového cukru
- kôra z citróna

Postup:
- Trúbu si predhrejeme na 160C.
- Najskôr si priravíme jabkovú vrstvu. Na to najskôr postrúhame jablká na hrubo a pokvapkáme ich trochou citrónovej šťavy aby neznhnedli.
- Potom si v miske vyšľaháme vajíčka s cukrom. Pridáme mlieko a roztopené maslo. Premiešame.
- Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, vanilkvá cukor, mak a múku a všetko dobre premiešame.
- Tortovú formu si vymastíme a nalejeme do nej polovičku cesta. Na to poukladáme rovnomerne postrúhané jablká a tie zalejeme zvyšným cestom. Zarovnáme povrch.
- Takto pripravný koláč dáme na 30 minút piecť do našej predhriatej rúry až sa vrch koláča uzavrie a stuhne.
- Medzitým si dáme do hnrca mlieko a necháme ho zohrievať. V miske si zmiešame 5 lyžíc mlieka s pudinogovým práškom a vanilkovým cukrom.
- Keď mlieko zovrie, prilejeme pudingovú zmes a uvaríme hustý puding. Ten necháme krátko chladnúť.
- Medzitým si zmiešame tvaroh s vajíčkom a citrónovou kôrou. Pridáme pudingovú zmes a premiešame.
- Po 30 minútach pečenia nanesieme na koláč a zarovnáme. Necháme ešte spolu piecť po dobu 20 minút.
- Pred vybranín z formy a nakrojením necháme dôkladne vychladnúť.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Cviklový šalát s fazuľou
Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]