Poznáte nápoj horúce jabĺčko? Ja som tento po prvýkrát pila vo vysokých Tatrách a viem, že nám tak chutil, že sme si nakúpili viaceré malé balenia zmesi, ktorú bolo už len potrebné zriediť s vodou a nápoj horúce jabĺčko som si mohla dopriať aj doma. Takisto výborný jedlý darček, ktorým môžete potešiť svoje okolie.
Po rokoch som zistila, že je tento pečený sirup je mimoriadne jednoduchý na prípravu a tiež skvelý spôsob využitia drobného ovocia v záhrade keď ho máme prebytok. A nielen to, horúce jabĺčko možno pripraviť nielen ako horúci nápoj ale tiež aj ako ľadový čaj, proste zmiešať sirup s vopdou a ľadovými kockami a skvelý osviežujúci nápoj je na svete.
Základom tohto pečeného sirupu je jablko, ostatné ovocie možno obmieňať podľa jednak chuti, ktorú chceme docieliť ale tiež podľa možnosti záhrady. Po uvarení sirup naplníme do malých nádobiek s uzáverom a necháme ich ešte v hrnci s vodou variť 10 minút. To ich konzervuje a tak si môžeme túto dobrotu dopriať počas celého roku.

Suroviny:
- 1/2kg jabĺk
- 1 kg drobného ovocia (maliny, ríbezle, černice, čučoriedky, egreš)
- 300g kr. cukru
- 1 celá škorica
- (2 anízy v celku)
- 10 klinčekov
- 1/2 citrónu
- 50ml vody
Postup:
- Jablká ošúpeme a pokrájame na kocky. Dáme do pekáču.
- Pridáme zvyšné drobné ovocie, ktoré sme zbavili nečistôt.
- Posypeme cukrom a dobre premiešame. Následne pridáme korenie – škočicu, klinčeky, aníz ako aj na plátky pokrájaný citrón.
- Zmes podlejeme vodou a prikyjeme alobalom. Takto necháme pri 200C piecť po dobu 30 minút.
- Potom pekáč odkryjeme, ovocie pomiešame, teplotu znížime na 180C a pečieme ešte ďaľších 30 minút.
- Ešte vrelý sirup plníme do umytých pohárov, ktoré hneď uvarieme viečkom. Potom necháme naplnené poháre ešte 10-15 minút variť vo vrelej vode a následne pomaly vychladnúť.
Aký pomer sirupu potrebujeme?
Na výrobu 1 šálky nápoja (250ml) použijeme 2-3PL sirupu, ktorý dáme do pohára a potom zalejeme vodou (či už horúcou alebo studenou)
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami
Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]
-
Plnená viedenská roštenka
Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:
-
Ľahký uhorkový šalát s cícerom
Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup: