Krásne vláčne žemličky

Krásne vláčne žemličky

Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve to dodá tú skvelú konzistenciu.

Suroviny:

  • 500g polohrubej múky
  • 20g čerstvých kvasníc + 2 PL cukru
  • 1 čl soli
  • 2 PL olivového oleja
  • 200ml ovseného mlieka
  • 3 PL masla alebo margarínu
  • 1 vajíčko na potretie
  • hrubá soľ alebo semiačka na potretie

Postup:

  • Začneme najskôr prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1 polievkovou lyžicou cukru a dobre premiešame a necháme stáť 5-10 minúzt až vznikne kvások.
  • Do vysokej misky dáme múku, kvások, olej, maslo izbovej teploty, soľ a postupne pridávame mlieko.
  • Miesime aspoň 10 minút až vznikne elastické nelepivé cesto.
  • To hneď rozdelíme na 10 bochníkov a tie s odstupon kladieme na plech.
  • Do každého bochníku urobíme ostrým nožom záraz na kríž a takto pripravené bochníky prikyjeme a necháme ich 30-40 minút kysnúť.
  • Potom ich už len potrieme roztrepaným vajíčkom a posypme semiačkami alebo hrubou soľou.
  • Pečieme v predhriatej rúre pri 200°C ca. 25 minút do zlatista.

Tento recept patrí do kategórie – Pečivo

  • Jahodové tartaletky – recept

    Jahodové tartaletky – recept

    Jahody možno si vychnutnať na toľko možných spôsobov ale jeden z najčerstvejších využití je do ovocných koláčov či tarte, v tomto prípadne v malej verzii teda tartaletky.


  • Nebeské ríbezľové kocky, hrnčekový recept

    Nebeské ríbezľové kocky, hrnčekový recept

    Tento zákusok je presne taký, ako hovorí nadpis – nebeský. Šťavnaté maslové cesto a k tomu mierne kyslasté ríbezle a biela obláčiková bielková pena na vrchu. Vskutku skvelá kombinácia, ktorá vám učaruje.


  • Pravý nemecký guláš

    Pravý nemecký guláš

    Guláš je pripravovaný na množstvo rôznych spôsobov. Tento je typický pre ten Nemecký kraj v ktorom žijem. Základ jeho chuti tvorí veľa cibule, rajčinový pretlak a dlhé dusenie. Výbornou prílohou je domáca knedľa či kyslá kapusta.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*