Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve to dodá tú skvelú konzistenciu.
Suroviny:
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc + 2 PL cukru
- 1 čl soli
- 2 PL olivového oleja
- 200ml ovseného mlieka
- 3 PL masla alebo margarínu
- 1 vajíčko na potretie
- hrubá soľ alebo semiačka na potretie

Postup:
- Začneme najskôr prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1 polievkovou lyžicou cukru a dobre premiešame a necháme stáť 5-10 minúzt až vznikne kvások.
- Do vysokej misky dáme múku, kvások, olej, maslo izbovej teploty, soľ a postupne pridávame mlieko.
- Miesime aspoň 10 minút až vznikne elastické nelepivé cesto.
- To hneď rozdelíme na 10 bochníkov a tie s odstupon kladieme na plech.
- Do každého bochníku urobíme ostrým nožom záraz na kríž a takto pripravené bochníky prikyjeme a necháme ich 30-40 minút kysnúť.
- Potom ich už len potrieme roztrepaným vajíčkom a posypme semiačkami alebo hrubou soľou.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 200°C ca. 25 minút do zlatista.
Tento recept patrí do kategórie – Pečivo
Pripravte si doma výživný zeleninový bujón, ktorý vydrží mesiace
Domáci zeleninový bujón je skvelou alternatívou k priemyselným kockám – je bez konzervantov, umelých prísad a plný prírodnej chuti. Vďaka správnemu spôsobu prípravy a skladovania si môžete dopriať zdravý a aromatický základ do polievok, omáčok či rizota aj niekoľko mesiacov. Na prípravu bujónu použite koreňovú zeleninu, ako sú mrkva, zeler, […]
Proteínové žemličky bez kysnutia a bez váženia
Ak chcete rýchlo upiecť domáce pečivo a k tomu ešte bohaté na proteín, tak tento recept je skvelou voľbou. Ako zdroj prírodného proteínu spracováva cottage cheese a ďaľšie mliečne produkty. Super rýchle a krásne chrumkavé, určite si na ních pochutí celá rodina.