Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou

Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou

Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový koláč obľúbený najmä s mrveničkou na vrchu.

Suroviny:

  • 500g rebarbory
  • 3 PL jahodového alebo malinového džemu
  • 500g polohrubej múky
  • 20g čerstvých kvasníc + 2 PL cukru
  • štipka soli
  • 2 vajíčka
  • 100g cukru
  • 200ml ovseného mlieka
  • 100g masla alebo margarínu izbovej teploty

Suroviny na mrveničku:

  • 50g mandlí
  • 70g masla izbovej teploty
  • 30g práškového cukru
  • 100g hl. múky
  • štipka soli

Postup:

  • Začneme najskôr prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1 polievkovou lyžicou cukru a dobre premiešame a necháme stáť 5-10 minúzt až vznikne kvások.
  • Do vysokej misky dáme múku, kvások, olej, maslo izbovej teploty, soľ a postupne pridávame mlieko.
  • Miesime aspoň 10 minút až vznikne elastické nelepicé cesto.
  • To hneď vyroľujeme na veľkosť plechu a preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Rebarboru umyjeme, osučíme a odrežeme drevnaté časti. Potom pokrájame na drobné kusy, ktoré dáme do misky.
  • Pridáme marmeládu a dobre premiešame. Potom ovocie rozložíme na cesto, cesto prikryjeme a necháme ho pol hodiny kysnúť.
  • Medzitým si pripravíme mrveničku. Na to dáme do misky maslo, cukor, štipku soli a múku a pomaly rukami miesime, až vznikne drobivé cesto. Takto pripravené necháme 10 minút stáť v mrazničke alebo pol hodinu v chladničke.
  • Mrveničku nanesieme na ovocie, ja osobne ju najradšej strúham na hrubo, lebo mi to príde najjednodukšie.
  • Potom vrch mrveničky posypeme ešte mandľami a dáme piecť.
  • Koláč pečieme v predrhriatej rúre pri 200C ca. 35 minút do zlatista.
  • Keď vychladne tak ho dôkladne poprášime práškovým cukrom.
  • Zeleninová polievka s mäsovými guľkami

    Zeleninová polievka s mäsovými guľkami

    Táto polievka je nielen vhodná ako predjedlo ale aj ako hlavný pokrm. Vďaka mäsovým guľkám je pekne sýta a pridaným taveného syru dosiahnete krásne krémovitú konzistenciu aj bez zahusťovania.


  • Kysnuté žemle s feta syrom z plundrovaného cesta

    Kysnuté žemle s feta syrom z plundrovaného cesta

    Tento Snack z takzvaného plundrovaného kysnutého cesta rada pripravujem keď očakávam návštevu alebo aj na cesty, dajú sa chutne pripraviť vopred a potom skladovať v uzavretej nádobe. Tak si zachovajú aj po 1-2 dňoch ich skvelú chuť. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred lebo bude dlhšie stáť v chlade […]


  • Grissini – chrumkavé slané tyčinky

    Grissini – chrumkavé slané tyčinky

    Tieto tyčinky sú skvelou voľbou či už na dlhé večery pri telke alebo aj pre návštevu. Možno ich poznáte z obchodu ale načo kupovať keď ich skutočne jednoducho viete pripraviť doma? Ich príprava je vskutku nenáročná, dôležité je im dopriať dlhý čas na oddychovanie počas kysnutia a takisto nešetrite olivovým […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*