Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou

Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou

Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový koláč obľúbený najmä s mrveničkou na vrchu.

Suroviny:

  • 500g rebarbory
  • 3 PL jahodového alebo malinového džemu
  • 500g polohrubej múky
  • 20g čerstvých kvasníc + 2 PL cukru
  • štipka soli
  • 2 vajíčka
  • 100g cukru
  • 200ml ovseného mlieka
  • 100g masla alebo margarínu izbovej teploty

Suroviny na mrveničku:

  • 50g mandlí
  • 70g masla izbovej teploty
  • 30g práškového cukru
  • 100g hl. múky
  • štipka soli

Postup:

  • Začneme najskôr prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1 polievkovou lyžicou cukru a dobre premiešame a necháme stáť 5-10 minúzt až vznikne kvások.
  • Do vysokej misky dáme múku, kvások, olej, maslo izbovej teploty, soľ a postupne pridávame mlieko.
  • Miesime aspoň 10 minút až vznikne elastické nelepicé cesto.
  • To hneď vyroľujeme na veľkosť plechu a preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Rebarboru umyjeme, osučíme a odrežeme drevnaté časti. Potom pokrájame na drobné kusy, ktoré dáme do misky.
  • Pridáme marmeládu a dobre premiešame. Potom ovocie rozložíme na cesto, cesto prikryjeme a necháme ho pol hodiny kysnúť.
  • Medzitým si pripravíme mrveničku. Na to dáme do misky maslo, cukor, štipku soli a múku a pomaly rukami miesime, až vznikne drobivé cesto. Takto pripravené necháme 10 minút stáť v mrazničke alebo pol hodinu v chladničke.
  • Mrveničku nanesieme na ovocie, ja osobne ju najradšej strúham na hrubo, lebo mi to príde najjednodukšie.
  • Potom vrch mrveničky posypeme ešte mandľami a dáme piecť.
  • Koláč pečieme v predrhriatej rúre pri 200C ca. 35 minút do zlatista.
  • Keď vychladne tak ho dôkladne poprášime práškovým cukrom.
  • Jednoduchý jablkový koláč zo švábska

    Tento jednoduchý jablkový koláč má svôj pôvod v nemeckom kraji švábsko a je naozaj veľmi jednoduchý na prípravu. Konzistenciu pripomína šťavnatú bábovku. Servírovaný s vyšľahanou šlahačkou je to ideálny sprievodca k šálke kávy. Suroviny: 2 jablká 4 vajíčka 125g roztopeného masla 150g kr. cukru 250g hl. múky 1/2 balenia prášku […]


  • Liečivý levanduľový sirup bez varenia

    Tento rok sa mi podarilo navštíviť francúzske levanduľové polia. Okrem toho, že som bola učarovaná ich krásou a arómou, ktorá sa nimi šírila, navštívili sme tiež súkromnú manufaktúru na spracovanie levandule, jednak sušením ale tiež výrobou éterických olejov. Majiteľka bola veľmi zhovorčivá a porozprávala nám nielen o tom, aké rôzne […]


  • Jednoduchý cheesecake pre lenivé

    Tento cheesecake je výborný rýchly zákusok, ktorý vyžaduje minimálnu zručnosť či čas. Cheesecake je bez spodného cesta a za pár minút hotový. Servírovať ho možno s ovocím, čokoládovou polevou alebo napríklad s karamelovou polevou. Suroviny 2 balenia (500g) jemného krémovitého syra (philadephia/mascarpone) 1 balenie (250g) jemného tvarohu 200ml kyslej smotany […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.