Môj ocino nebol nejaký skúsený kuchár ale mal zopár svojích receptov, ktoré vedel pripraviť naozaj veľmi chutne. Takou bola aj táto frankfurtská polievka s párkom. Jednoduchá, rýchlo hotová a ako deti sme ju radi jedli s čertvým pečivom.
Suroviny:
- 2-3 párky
- 2 PL múky
- 2 PL oleja
- 1 PL červenej papriky
- 6 zemiakov
- 1,5 l vody alebo vývaru
- soľ, drvená rasca, čierne korenie
- maličký strúčik cesnaku
- 1 čl sušený majorán
Postup:
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na malé kocky a dáme do hrnca.
- Zalejeme vodou/vývarom, dochutíme soľou, čiernym korením a kmínom a dáme variť na 10 minút do mäkka.
- Medzitým si v panvici krátko opečieme múku s olejom a vyrobíme zápražku, ktorú hneď ako zacne múka meniť farbu odoberieme z ohňa.
- Zápražku potom posypeme červenou papriokou a pridáme roztlačený cesnak a majorán.
- Potom ju zalejeme malým množstvom vody a dobre všetko roztrepeme aby zanikli hrčky.
- Keď sú zemiaky mäkke, pridáme do polievky zápražku a dobre premiešame.
- Na záver pokrájame párky na plátky a pridáme ich na 2 minúty do polievky aby sa krátko uvarili.
-
Tradičné zemiakové placky- haruľa
V našej škôlke sa chystá medzinárodný festival kde mal každý národ prispieť typickým jedlom z jeho regiónu. Ja som sa rozhodla pre naše tradičné zemiakové placky s dipom z kyslej smotany. Pomer zemiakov, vajíčok a múky, ktorý je tu uvedený môžete vždy použiť, výsledok budú krásne chrumkavé zemiakové placky.
-
Zdravší grécky šalát bez námahy, s quinoa
Tento šalát je dokonalým ľahkým pokrom do teplého počasia. Aj keď je počtom surovín skôr úspornejší, nič mu to neubeerá na chuti. Práve naopak intezívna chuť kvalitného olivového oleja a feta syru dominuje v tomto šaláte. Tradične sa pripravuje len z uhoriek, rajčín olív a cibule, ale ja niekedy pridávam […]
-
Orientálna ryža pilaw/Pilaf
Ak ste trávili dovolenku v Turecku či Grécku asi ste sa už stretli s touto prílohou z ryže. Asi neexistuje jeden správny recept na prípravu ale tradične sa v pilawe spracováva okrem ryži takisto aj cibuľa, oriešky (napríklad pínové) a častokrát aj sušené ovocie (ako sušené hrozno či marhule). Okrem […]