Minule som čítala článok o tom, koľko rôznych druhov brownies existuje, od suchších a nadýchaných až po pevnejšie či lepkavejšie. V článku bolo ukázaných 30 príkladov na recepty, avšak ja som presdvedčená že ich je o dosť viac. Jedným z mnohých je tiež variant na bezlepkové brownies.
Čo majú však všetky brownies spoločné je, že sa v nich spracováva väčšie množstvo čokolády, ktorá sa najskôr roztopí s väčším množstvom tuku. Táto čokoládová zmes je presne to, čo dodá brownies ich krásnu, intenzívnu čokoládovú chuť.
Suroviny
- 300g čokolády
- 200g masla alebo margarínu
- 100g Cukru
- 3 vajíčka
- 2PL kakaa
- 150ml (rastlinného) mlieka
- 2 balenia kakaového pudingu (80g)
- 80g kokosovej alebo špaldovej múky
- 50g kúsky čokolády (prípadne drobné ovocie – maliny)
Postup:
- Čokoládu polámeme na menšie kusy a dáme do hrnca spolu s maslom.
- Za miešania zohrejeme a necháme všetko kompletne roztopiť. Pridáme kakao a cukor a premiešame.
- Potom odložíme stranou a necháme aspoň 15 minút chladnúť.
- Medzitým vyšlaháme vajíčka s cukrom do penista.
- Pridáme kakaové pudingy, kokosovú múku, čokoládovú zmes a dobre premiešame.
- Cesto vylejeme na menší plech vyložený papierom na pečenie.
- Povrch posypeme kúskami čokolády a kdo chce môže tiež pridať maliny.
- Pečieme pri 180°C ca 30 minút pokiaľ začne brownie pekne rozvoniavať.
Kávové brownies- hrnčekový recept
Ak máte radi kávu, tak vám tento zákusok zaručene zachutí. Plný chuti čokolády a kávy, skvelá kombinácia.
Múčne halušky ako od mamy
Moja mama pripravovala skvelé halušky, aspoň u nás doma sa tak volali. Cesto je obdobné ako pri rakúskych špetzloch a neobsahuje zemiaky ako pri tradičných haluškách. Zato je ich príprava otázka 5 minút a chuťovo sú proste skvelé, či už ako príloha napríklad k duseným pečienkam alebo aj ako hlavný […]
Váženie bez váhy- ale ako vážiť len s hrnčekom a lyžičkou
Priznám sa, že patrí k ľudom, ktorý odjakživa mali radi hrnčekové recepty. Na druhej strane práve pri pečení je mimoriadne dôležité zachovať vždy ten správny pomer jednotlivých surovín, najmä tých suchých a tekutých, a tak je správne dávkovanie mimoriadne dôležité. Dobrá správa je, na pečenie vskutku pri väčšine receptov váhu nebudete potrebovať, postačí […]