Kysnutý kakaový pletenec s plnkou, čo netečie

Kysnutý kakaový pletenec s plnkou, čo netečie

Od malíčka som bola veľkým fanúšikom kakaového závinu. Čo mi však na ňom vadilo bolo, že často pukol a jeho plnka sa vyliala. Tento pletenec je plnený plnkou, ktorá nevytečie a nakoľko je cesto už narezané, netreba sa báť ani žiadných prasklín lebo cesto má takto kam rásť.

Suroviny na cesto:

  • 20g čerstvých kvasníc + 1 PL cukru
  • 500g múky (hladkej alebo polohrubej)
  • Štipka soli
  • 2 PL cukru
  • 50g masla izbovej teploty
  • 150ml (ovseného) mlieka
  • prípadne vodu

Suroviny na kakaovú plnku:

  • 5 PL kakaa
  • 2 PL pr. cukru
  • 3 PL jemného krémovitého syru
  • 50g masla izbovej teploty

Postup:

  • Najskôr si prichystáme kvások. Na to do misky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich cukrom, premiešame a takisto necháme stáť 5 minút. Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku nasypeme do misky, pridáme kvások, soľ, cukor, rastlinné mlieko a maslo.
  • Miesime ca. 10 minút až vznikne krásne elastické cesto. Podľa potreby pridáme pár kvapiek vody ak je cesto moc hutné.
  • Zatiaľ, či sa cesto miesi si pripravíme plnku. Maslo dáme do misky zmiešame s kakaovým prášokom a práškovým cukrom.
  • Pridáme k zmesy jemný krémovitý syr a ďalej miešame až vznikne hladká plnka.
  • Keď je cesto dobre premiesené, tak ho vyroľujeme na pomúčenú pracovnú plochu.
  • Cesto po celej ploche potrieme plnkou.
  • Potom cesto zamotáme na šuľec a ten uprostred narežeme nožom (kúsok cesta na začiatku nenarežeme).
  • Tak nám ostanú 2 copy, ktoré potom už len spolu zamotáme a konce spojíme tak, aby nám vznikol takýto uzlovitý tvar ako na obrázku.
  • Cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie, dobre ho zakryjeme a necháme 45 minút stáť.
  • Potom pečieme pri 180C ca. 35 minút do zlatista. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *