Od malíčka som bola veľkým fanúšikom kakaového závinu. Čo mi však na ňom vadilo bolo, že často pukol a jeho plnka sa vyliala. Tento pletenec je plnený plnkou, ktorá nevytečie a nakoľko je cesto už narezané, netreba sa báť ani žiadných prasklín lebo cesto má takto kam rásť.
Suroviny na cesto:
- 20g čerstvých kvasníc + 1 PL cukru
- 500g múky (hladkej alebo polohrubej)
- Štipka soli
- 2 PL cukru
- 50g masla izbovej teploty
- 150ml (ovseného) mlieka
- prípadne vodu
Suroviny na kakaovú plnku:
- 5 PL kakaa
- 2 PL pr. cukru
- 3 PL jemného krémovitého syru
- 50g masla izbovej teploty
Postup:
- Najskôr si prichystáme kvások. Na to do misky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich cukrom, premiešame a takisto necháme stáť 5 minút. Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
- Múku nasypeme do misky, pridáme kvások, soľ, cukor, rastlinné mlieko a maslo.
- Miesime ca. 10 minút až vznikne krásne elastické cesto. Podľa potreby pridáme pár kvapiek vody ak je cesto moc hutné.
- Zatiaľ, či sa cesto miesi si pripravíme plnku. Maslo dáme do misky zmiešame s kakaovým prášokom a práškovým cukrom.
- Pridáme k zmesy jemný krémovitý syr a ďalej miešame až vznikne hladká plnka.
- Keď je cesto dobre premiesené, tak ho vyroľujeme na pomúčenú pracovnú plochu.
- Cesto po celej ploche potrieme plnkou.
- Potom cesto zamotáme na šuľec a ten uprostred narežeme nožom (kúsok cesta na začiatku nenarežeme).
- Tak nám ostanú 2 copy, ktoré potom už len spolu zamotáme a konce spojíme tak, aby nám vznikol takýto uzlovitý tvar ako na obrázku.
- Cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie, dobre ho zakryjeme a necháme 45 minút stáť.
- Potom pečieme pri 180C ca. 35 minút do zlatista. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny
Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:
-
Hrnčekový makový koláč
Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup: