Kysnutý kakaový pletenec s plnkou, čo netečie

Kysnutý kakaový pletenec s plnkou, čo netečie

Od malíčka som bola veľkým fanúšikom kakaového závinu. Čo mi však na ňom vadilo bolo, že často pukol a jeho plnka sa vyliala. Tento pletenec je plnený plnkou, ktorá nevytečie a nakoľko je cesto už narezané, netreba sa báť ani žiadných prasklín lebo cesto má takto kam rásť.

Suroviny na cesto:

  • 20g čerstvých kvasníc + 1 PL cukru
  • 500g múky (hladkej alebo polohrubej)
  • Štipka soli
  • 2 PL cukru
  • 50g masla izbovej teploty
  • 150ml (ovseného) mlieka
  • prípadne vodu

Suroviny na kakaovú plnku:

  • 5 PL kakaa
  • 2 PL pr. cukru
  • 3 PL jemného krémovitého syru
  • 50g masla izbovej teploty

Postup:

  • Najskôr si prichystáme kvások. Na to do misky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich cukrom, premiešame a takisto necháme stáť 5 minút. Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku nasypeme do misky, pridáme kvások, soľ, cukor, rastlinné mlieko a maslo.
  • Miesime ca. 10 minút až vznikne krásne elastické cesto. Podľa potreby pridáme pár kvapiek vody ak je cesto moc hutné.
  • Zatiaľ, či sa cesto miesi si pripravíme plnku. Maslo dáme do misky zmiešame s kakaovým prášokom a práškovým cukrom.
  • Pridáme k zmesy jemný krémovitý syr a ďalej miešame až vznikne hladká plnka.
  • Keď je cesto dobre premiesené, tak ho vyroľujeme na pomúčenú pracovnú plochu.
  • Cesto po celej ploche potrieme plnkou.
  • Potom cesto zamotáme na šuľec a ten uprostred narežeme nožom (kúsok cesta na začiatku nenarežeme).
  • Tak nám ostanú 2 copy, ktoré potom už len spolu zamotáme a konce spojíme tak, aby nám vznikol takýto uzlovitý tvar ako na obrázku.
  • Cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie, dobre ho zakryjeme a necháme 45 minút stáť.
  • Potom pečieme pri 180C ca. 35 minút do zlatista. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekový makový koláč

    Hrnčekový makový koláč

    Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekové Americké Cookies

    Hrnčekové Americké Cookies

    V amerike som viackrát okúsila cookies, ktoré sú zvonku síce pevné ako tie naše ale zvútra sú ešte lepkavé. Na dosiahnutie tejto konzistencie treba dodržať zopár pravidiel. Jednak ich treba piecť len krátko (10min). Takisto by sa nemal meniť pomer surovín (aj keď tam ide realtívne veľa cukru) lebo práve tento […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *