Obrátené jablkové osie hniezda s karamelovou vrstvou

Určite poznáte obrátený jablkový koláč. Tento koláč sa pripravuje tak, že na spodok formy sa dáva ovocie s cukrom, ktoré neskôr skaramelizuje, poleje cestom a po upečení prevráti. Výsledkom je krásne karamelizované na vrchu koláča. Podobne aj pri týchto kysnutých hiezdach sa na spodok formy dáva cukor, ktorý na osích hniezdach vytvorí krásne karamelizovanú vrstvu.

Suroviny:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 2 vajíčka + 1 žĺtko na potretie
  • 250 ml mlieka izbovej teploty
  • 50g masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 500g múky
  • štipka soli
  • Voda

Suroviny na plnku:

  • 50g masla izbovej teploty
  • 3-4 jablká pokrájané na kocky + 40ml vody
  • 3PL cukru
  • 1PL škorice
  • 1 vanilkový cukor
  • 4-5PL trstinového cukru na spodok formy

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Múku zmiešame s kváskom, vajíčkami, mliekom a maslom a pridávame po malých množstvách vodu. Vymiesime elastické cesto ktoré necháme zakryté hodinu kysnúť.
  • Cesto potom vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Jablká pokrájame na kocky, dáme do hrnca spolu s cukrom a trochou vody a necháme variť ca.4 minúty do zmäknutia, pokiaľ sa voda vyparí.
  • Po celej ploche potrieme cesto potom maslom, posypeme škoricou a nanesieme mierne vychladnutú jablkovú zmes.
  • Potom cesto zaroľujeme a pokrájame na 10 šuľcov.
  • Spodok zapekacej nádoby vymastíme, posypeme cukrom, potom na vrsvu cukru pokladieme hniezda s odstupom, prikryjeme a necháme ešte pol hodinu kysnúť.
  • Poztom dáme piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
  • Po upečení necháme vychladnúť a potom preklopíme. Vrch uzlíkov bude mať krásnu karamelovú vrstvu.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*