Určite poznáte obrátený jablkový koláč. Tento koláč sa pripravuje tak, že na spodok formy sa dáva ovocie s cukrom, ktoré neskôr skaramelizuje, poleje cestom a po upečení prevráti. Výsledkom je krásne karamelizované na vrchu koláča. Podobne aj pri týchto kysnutých hiezdach sa na spodok formy dáva cukor, ktorý na osích hniezdach vytvorí krásne karamelizovanú vrstvu.
Suroviny:
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
- 2 vajíčka + 1 žĺtko na potretie
- 250 ml mlieka izbovej teploty
- 50g masla izbovej teploty
- 1/2 šálky kr. cukru
- 500g múky
- štipka soli
- Voda
Suroviny na plnku:
- 50g masla izbovej teploty
- 3-4 jablká pokrájané na kocky + 40ml vody
- 3PL cukru
- 1PL škorice
- 1 vanilkový cukor
- 4-5PL trstinového cukru na spodok formy
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Múku zmiešame s kváskom, vajíčkami, mliekom a maslom a pridávame po malých množstvách vodu. Vymiesime elastické cesto ktoré necháme zakryté hodinu kysnúť.
- Cesto potom vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
- Jablká pokrájame na kocky, dáme do hrnca spolu s cukrom a trochou vody a necháme variť ca.4 minúty do zmäknutia, pokiaľ sa voda vyparí.
- Po celej ploche potrieme cesto potom maslom, posypeme škoricou a nanesieme mierne vychladnutú jablkovú zmes.
- Potom cesto zaroľujeme a pokrájame na 10 šuľcov.
- Spodok zapekacej nádoby vymastíme, posypeme cukrom, potom na vrsvu cukru pokladieme hniezda s odstupom, prikryjeme a necháme ešte pol hodinu kysnúť.
- Poztom dáme piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
- Po upečení necháme vychladnúť a potom preklopíme. Vrch uzlíkov bude mať krásnu karamelovú vrstvu.
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
-
Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?
Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]
-
Cesnakový monkey bread recept
Určite ste už počuli a chlebíku na trhanie, takzvanom monkey bread. Ale vyskúšali ste ho už niekedy na slano? Je to skvelý snack na zdielanie, napríklad pri pohodovom večeri s rodinkou. Tá vôňa vás uchváti. Recept
-
Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami
Táto krupicová piškóta je skvelou voľbou rýchleho koláča ktorý je super trvácny a mimoriadne vhodný na výlety či pikniky. Ja som tentoraz pridala sušené hrozienka, vy však môžete pridať akékoľvek sušené ovocie – marhule, slivky, ďatle- alebo ich úplne vynechať. To sušené ovocie je ale chutí skvelo, sú to také […]
-
Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín
Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát. Recept