Obrátené jablkové osie hniezda s karamelovou vrstvou

Určite poznáte obrátený jablkový koláč. Tento koláč sa pripravuje tak, že na spodok formy sa dáva ovocie s cukrom, ktoré neskôr skaramelizuje, poleje cestom a po upečení prevráti. Výsledkom je krásne karamelizované na vrchu koláča. Podobne aj pri týchto kysnutých hiezdach sa na spodok formy dáva cukor, ktorý na osích hniezdach vytvorí krásne karamelizovanú vrstvu.

Suroviny:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 2 vajíčka + 1 žĺtko na potretie
  • 250 ml mlieka izbovej teploty
  • 50g masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 500g múky
  • štipka soli
  • Voda

Suroviny na plnku:

  • 50g masla izbovej teploty
  • 3-4 jablká pokrájané na kocky + 40ml vody
  • 3PL cukru
  • 1PL škorice
  • 1 vanilkový cukor
  • 4-5PL trstinového cukru na spodok formy

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Múku zmiešame s kváskom, vajíčkami, mliekom a maslom a pridávame po malých množstvách vodu. Vymiesime elastické cesto ktoré necháme zakryté hodinu kysnúť.
  • Cesto potom vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Jablká pokrájame na kocky, dáme do hrnca spolu s cukrom a trochou vody a necháme variť ca.4 minúty do zmäknutia, pokiaľ sa voda vyparí.
  • Po celej ploche potrieme cesto potom maslom, posypeme škoricou a nanesieme mierne vychladnutú jablkovú zmes.
  • Potom cesto zaroľujeme a pokrájame na 10 šuľcov.
  • Spodok zapekacej nádoby vymastíme, posypeme cukrom, potom na vrsvu cukru pokladieme hniezda s odstupom, prikryjeme a necháme ešte pol hodinu kysnúť.
  • Poztom dáme piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
  • Po upečení necháme vychladnúť a potom preklopíme. Vrch uzlíkov bude mať krásnu karamelovú vrstvu.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Kokosový koláč s jahodami

    Kokosový koláč s jahodami

    Už ste niekedy vyskúšali kombináciu jahôd a kokosu? Podľa mňa sa tieto 2 suroviny skvelo k sebe hodia a chuťovo dopĺňajú. Tak aj v tomto koláči, ktorý spája intenzívnu chuť kokosu so sviežou chuťou jahôd.


  • Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Prednedávnom som vám publikovala recept na makovú bábovku z celého maku a tento raz ponúkam obmenu z pomletého maku. Rozdiel bude najmä vo farbe, ktorá bude pri pomletom maku omnoho intenzívnejšia (tmavomodrá) ale takisto v konzistencii, mak nahradí veľkú časť múky a to bude automaticky aj chutiť. Môj hrnček mal […]


  • Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Tento rok bola sezóna medvedieho cesnaku na Slovensku pomerne skoro (teda aspoň v okolí Bratislavy), ale nie všade. Ja si pestujem medvedí cesnak doma a tam až teraz mi dozrel, tak, že som ho mohla zbierať. Tento šalát je skvelým spôsobom ako medvedí cesnak použiť do chutnej obmeny klasiky. Ak […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*