Leto aj jeseň ponúka bohatú úrodu ovocia a zeleniny. Ale kdo už mal záhradku vie, že väčšina ovocia či zeleniny má len krátku trvácnosť a na to, aby sme mohli mať s úrody čo najviac je dôležité ju aj spracovať a uschovať tak, aby sme s nej mali maximum. Táto listina ponúka 20 rôznych postupov, ako si môžete predĺžiť pôžitok z ovocia a zeleniny, čo ste dopestovali.
20 tipov
- Zelenina na blanšírovanie: Pred mrazením zeleninu, ako je zelená fazuľka, kukurica alebo hrášok, blanšírujte (teda zprudka nechajte krátko variť do vrelej vode a potom opäť zprudka schlaďte) . Pomôže to zachovať ich farbu, chuť a výživovú hodnotu.
- Mrazenie ovocia: Umyte a osušte ovocie, ako sú bobuľoviny, broskyne a čerešne. Rozložte ich na plech na pečenie a zmrazte ich jednotlivo, než ich preložíte do vreciek na mrazenie. Zabráni sa tak zlepeniu. Čím menej tekutiny ovocie obsahuje, o to chutnejšie bude po rozmrazení.
- Použitie citrónovej šťavy: V prípade ovocia, ktoré rýchlo hnedne, ako sú jablká, hrušky či broskyne, ich pred zmrazením ponorte do citrónovej šťavy, aby si zachovali farbu.
- Vákuové uzatváranie: Na odstránenie vzduchu z vreciek v mrazničke použite vákuové uzatváranie (alebo špeciálne vákuové sáčky), ktoré predĺžia trvanlivosť ovocia a zeleniny .
- Výroba džemov a marmelád: Uchovávajte chuť letného ovocia výrobou džemov a želé. Skladujte ich v sterilizovaných pohároch, aby ste získali trvanlivú sladkú pochúťku. Uvarený džem ešte vrelý naliať do sterilizovaného pohára, uzavrieť, obrátiť dole dnom a nechať vychladnúť.
- Nakladanie v soli: Uhorky, mrkvu ale najmä hríby možno skvelo naložiť v slanom náleve. Na 1l vody budete potrebovať 15g soli.
- Naloženie v sladko kyslom náleve – Uhorky, karfiól, cibuľka, cuketa, paprika a dokonca aj rajčiny sú skvelé na zaváranie v sladko-kyslom náleve. Na ca 3kg ovocia /ca 7 pohárov budete potrebovať nasledovné množstvá- 2l vody, 1 balenie ZELKO, 1/2l octu, 150g kr. cukru (kôpor, cesnak, čili podľa chuti),
- Sušenie byliniek: Bylinky ako bazalka, oregano a tymián zaveste na suchom, dobre vetranom mieste. Po vysušení ich skladujte vo vzduchotesných nádobách mimo dosahu priameho slnečného svetla.
- Výroba ovocnej kože: Ovocie očistite a zmes rozotrite na plech na pečenie, ktorý vysušíte v rúre alebo v sušičke. Vytvoríte si tak zdravé, prenosné občerstvenie.
- Uskladnenie v chlade: Koreňovú zeleninu, ako je mrkva, repa a zemiaky, môžete skladovať na chladnom a tmavom mieste s vysokou vlhkosťou, napríklad v pivnici alebo v zásuvke chladničky.
- Kvasenie zeleniny: Z kvasenej kapusty si môžete vyrobiť kyslú kapustu, z uhoriek kyslú uhorku. Proces kvasenia konzervuje zeleninu a dodáva jej prospešné probiotiká.
- Používanie zavarovacích pohárov: Na menšie dávky konzervovaných potravín sú ideálne zaváraninové poháre. Zabezpečte správne techniky uzatvárania, aby sa obsah zachoval čerstvý.
- Bleskové zmrazenie byliniek: Čerstvé bylinky nakrájajte a zmrazte vo vaničkách na kocky ľadu s trochou vody alebo olivového oleja. Po zmrazení preložte kocky do vreciek na mrazenie, aby ste ich mohli ľahko porciovať.
- Konzervovanie v oleji: Bylinky, ako napríklad bazalka či rozmarín, môžete konzervovať tiež v olivovom oleji. Výsledkom bude skvelý aromatický olej plný chuti, ktorý použijete tradične pri varení.
- Výroba sirupov: Z bobuľovín vytvorte ovocné sirupy a skladujte ich v sterilizovaných nádobách. Tieto sirupy sa môžu použiť do palaciniek, dezertov alebo nápojov.
- Používanie mikroténových vreciek: Na dlhodobé skladovanie sušeného ovocia a zeleniny používajte mikroténové vrecká určené do mrazničky, ktoré predĺžia ich trvanlivosť. Dostanete bežne kúpiť v drogérii.
- Vákuové balenie blanšírovanej zeleniny: Po blanšírovanie zeleninu vákuovo zabaľte, aby sa v mrazničke zachovala jej kvalita a chuť.
- Chladenie v perforovaných vreckách či perforovaných nádobách: Zeleninu, ako napríklad zeleninu a papriku, skladujte v perforovaných plastových vreckách v chladničke, aby sa umožnila cirkulácia vzduchu a zároveň sa zachovala vlhkosť.
- Vrstvenie ovocia v cukre: V prípade ovocia, ako sú napríklad jahody, môže ich vrstvenie v cukre pred chladením pomôcť zachovať ich na krátky čas a dodať im sladkosť.
- Skladovanie byliniek v textilných utierkach: Potraviny ako šalát a bylinky si udržia svoju sviežosť keď ich zabalíte do textilných utierok a vložíte tak do chladničky. Takto sa odstráni prebytočná vlhkosť a udrží ich dlhšie čerstvé.
Ďalšie recepty
20 tipov na uschovávanie ovocia a zeleniny zo záhrady
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
20 tipov na uschovávanie ovocia a zeleniny zo záhrady
Leto aj jeseň ponúka bohatú úrodu ovocia a zeleniny. Ale kdo už mal záhradku vie, že väčšina ovocia či zeleniny má len krátku trvácnosť a na to, aby sme mohli mať s úrody čo najviac je dôležité ju aj spracovať a uschovať tak, aby sme s nej mali maximum. Táto […]
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
Čučoriedkový tarte z 2 vajíčok
Tento tarte je skvelou voľou ak chcete rýchly a chutný múčnik a pritom spracovať väčšie množstvo ovocia. Základné maslové cesto je super jednoduché a pozostáva len zo 4 surovín. Na oblohu môžete použiť tak čerstvé ako aj mrazené ovocie.
Šalát s chlebovými krutónmi a syrom
Tento šalát som spoznala u našich známych pri spoločnom grilovaní a bol taký skvelý, že som si hneď vypýtala recept. Okrem výbornej chuti sa mi páčila možnosť využitia staršieho pečiva do niečoho chutného.
Najlepší dezert z tekvice – hokkaido so škoricou
Možno sa vám žiada sladké ale nechcete siahnuť po sladkostiach? A čo tak si pripraviť tento super jednoduchý dezert z tekvice hokkaido. Sladkosť si môžete sami určiť a namiesto cukru použiť med či iné zdravšie sladidlo. Hlavnú chuť preberie však tento dezert zo škorice ako aj zo sušeného ovocia. A […]