Jablkový “apple pie”

Apple pie je bezpochyby jeden z najznámejších USA koláčov. Jeho cesto má jednú anomáliu v porovnaní s klasickými cestami- je studené a takisto aj potraviny použité na jeho prípravú by mali byť studené. Inak je nenáročné na prípravu a dá sa plniť akýmkolvek ovocím, napríklad aj čučoriedkamy, jahodamy, atď.

Na cesto potrebujete:

  • 350g hladkej múky
  • 1 studené žĺtko
  • Štipka soli
  • 2PL kr. Cukru
  • 80g studeného masla
  • Ca. 100ml studenej vody

Na plnku potrebujete:

  • 1 kg jabĺk
  • 3 PL kr. Cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 50g posekaných orieškov/ sušených hrozienok/ sušených brusníc
  • Škorica
  • 2 PL kukuričného škrobu

Postup:

  1. Maslo, žĺtko, soľ, cukor spolu premiešať a postupne k zmesy pridávať studenú vodu. Cesto dobre miesiť a pridávať len toľko vody aby vzniklo nelepivé kompatné cesto.
  2. Potom cesto zakryť potravinovou fóliou a nechať aspoň pol hodinu v chladničke oddychovať.
  3. Cesto potom jemne pregúľať a rozdeliť na 3 časti. 2 časti vložiť medzi 2 papiere na pečenie a valčekom vaľkať až pokiaľ nevznikne kruh o troche väčší ako je forma na zapekanie.
  4. Formu vymastiť maslom alebo olejom a preklopiť do nej cesto. Cesto dobre pritlačiť a na spodok ako aj okraje formy a zvyšné cesto odrezať nožom.
  5. Medzitým pripraviť plnku. Na to ošúpať a pokrájať na drobno kilo jabĺk, pridať cukor, vanilku a škoricu a nechať spolu kráto, ca. 5min. povariť. Potom zmes nechať vychladnúť a pridať oriešky (prípadne hrozienka) ako aj škrob. Premiešať a naplniť do predpripraveného cesta.
  6. Na vrchnú časť pie, rozgúlať zvyšnú 1/3 cesta opäť medzi 2 papiermy na pečenie. Vykrojiť kruh s polomerom formy a preniesť a pozorne preklopiť na jablkovú zmes. Okraje cesta prstamy spojiť s cestom, ktoré už vo forme bolo. Ja som použila mriežkový vyrezávač na ozdobu vrchnej časti cesta (p.obrázok) ale samozrejme, tento nieje nutné mať doma. Ak sa ponechá celé cesto je dôležité doňho v strede urobiť male 2 nárezy aby mala odkiaľ uniknúť para pri pečení.
  7. Potom potrieť vrchný plat cesta žĺtkom a nechať piecť pri 180°C do zlatista.

Najlepšie chutí pie teplý servírovaný s vanilkovou zmrzlinou alebo šlahačkou.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*