Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“

Južanské krajiny poznajú okrem sušených rajčín tiež sušené baklažány, papriku, cukinu a mnohé iné zeleniny, ktoré volakedy slúžili v zime na prípravu pokrmov, ked čerstvej zeleniny bol nedostatok. Takáto sušená zelenina sa dá kúpiť v asiatských alebo tureckých obchodoch.

Plnka, ktorá pozostáva hlavne z hovädzieho mäsa, ryže a bulguru sa však dá použiť aj na plnenie čerstvej verzii týchto zelenín. Toto jedlo je absolútna delikatesa i keď opticky asi nieje to najkrajšie a moje deti sa ho nevedia dojest. Je to tiež obľúbené jedlo môjho syna.

Plnka pozostáva z:

  • 250g mletého hov.mäsa
  • 1-2 šálky ryže (najmlepšie sa hodí basmati)
  • 1-2 šálky stredne hrubého bulguru
  • 1pl sušenej mäty
  • 1čl suseneho chilli
  • 2čl soli
  • 1 čl čierneho korenia
  • 1 cibuľky pokrájanej na drobno
  •  za hrsť čerstvej petržlenovej vňate pokrájanej na jemno
  • 50ml rajčinového pretlaku
  • 3 Pl oleja (napriklad olivového alebo slnečnicového)
  • 1 zelenú papriku pokrájanú na drobno
  • 2 paradajky potrúhané na hrubom struhlíku
  • za 1 Pl paprikoveho pyré salca (kdo nemá dá namiesto 2 čl sladkej červenej papriky
  • na podlievanie ešte treba 500ml hov. vývaru zmiešanom s račinovým pretlakom

Postup:

Musím hneď úvodom pripomenut, ze uvedené množstvá sú len približné, tento recept pripravujem od oka a množstvo prispôsobujem podla množstva zeleniny, ktorú chcem plniť.

  1. Keď plním sušenú zeleninu, tak ako prvé najskôr dám sušenú zeleninu do misky, zalejem ju vrelou vodou, prikryjem pokrievkou a nechám aspoň 20min. rehydratovať. Potom vodu zlejem a prebytočnú vodu zo zeleniny vytlačím.
  2. Potom treba dať do misky všetky suroviny na plnku a dobre spolu premiešať. Zmes by mala byť vlhká a mastná nakoľko sa ryža aj bulgur varia už plnené a tak potrebujú podstatne dlkšie aby boli mäkké ako keby boli predvarené.
  3. Potom zmeskou plniť zeleninu. Tradične sa plnia papriky, rajčiny, baklažán či cukiny, videla dom už ale aj plniť cibulku, zemiaky a kvety tekvice. Takže kreativite niesu dane žiadne medze.
  4. Na spodok širokého hrnca vložiť pár vinničných listov alebo na plátky pokrájané rajčiny prípadne hov. kosť pre lepšiu arómu. Potom na to poukladať naplnenú zeleninu a podliať trochu zmeskou vývaru a rajčinoveho pretlaku (zelenina by nemala v tekutine plávať, treba len málo tekutiny a podlievať ca. každú pol hodinu). Zeleninu poliať trochou oleja a potom prikryté pomaly dusiť pokiaľ plnka nezmäkne (1,5-2hodiny).
  5. Na záver sa zelenina zvykne ešte polievať aromatickou pastou pre zvýšenie chuti. Tá sa vyrobí tak, že sa na oleji osmaží 2 Pl sušenej mäty, 1 čl chilli, trocha citrónovej šťavy ako aj 1 Pl paprikového pyré (kdo nemá dá 1PL červenej sladkej papriky). Keď zmes zacne rozvoniavať tak sa zaleje trochou vody a dobre rozmieša až vznikne kaša. Tá sa potom preropzdelí na povrch zeleniny.
  6. Jedlo sa podáva s čerstvým pečivom a bielym jogurtom.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*