Turecké cestoviny “manti”

Toto jedlo je trošku náročnejšie na prípravu, lebo cestoviny sú drobné a teda aj pracnejšie na prípravu, ale je to výborná pochúťka, takže to za tú robotu stojí. V Turecku sa pri príprave manti stretne väčšinou celá ženská spoločnosť (od rodinných príšlušníkov až po kamarátky) a potom sa pripraví neskutočné veľké množstvo týchto cestoviniek, ktoré si potom každá odnesie domov a buď hneď pripraví alebo zamrazí na neskôr. Manti sú totiž ideálne aj na zamrazenie, takže sa oplatí vždy vyrobiť ich troche viac a časť zamraziť na neskôr.

Postup:

  • Na cesto treba zmiešať 300g hl. múky spolu s 1 vajíčkom a 1 čl soli a postupne pridávať za miesenia vlažnú vodu až pokiaľ nevznikne vláčne, nelepivé cesto. Cesto potom nechať aspoň pol hodiny v chlade oddychovať.
  • Na plnku treba 100g hovädzieho mletého mäsa ochutiť soľou a čiernym korením a dobre premiešať.
  • Cesto rozgúľať na pomúčenej pracovnej ploche na tenko (tak tenko ako sa dá) a rozrezať na ca 1,5-2cm široké pásy a tie potom zvisle takisto rozrezať na rovnakú hrúbku tak, aby vznikli malé štvorčeky.
  • Do stredu každého štvorčeka potom vložiť za kúsok mäsovej plnky a rohy pomocou prstov pritlačiť kraje cesta.
  • Cestoviny vložiť do vriacej osolenej vody a nechať variť 10min. na najnižšom stupni. Hotové cestoviny vybrať a poliať buď olejom alebo roztopeným maslom.
  • Na omáčku opražiť na troche oleja 1-2PL paprikového pyré a pridať 1 väčšiu rajčinu postrúhanú bez šupky na hrubo ako aj sušené chilli (kdo nemá rád pikantné môže vynechať). Nechať spolu pražiť až pokiaľ sa rajčina kompletne nerozvarí a potom pridať za 1 naberačku vody z cestovín.
  • Na servírovanie dať na tanier cestoviny manti, poliať paprikovou omáčkou a pridať za 1 PL bielého jogurtu (kdo chce môže pridať do jogurtu aj soľ a roztlačený cesnak).

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*