Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou

Chutné jedlo, ktoré si nevyžaduje žiadnu dlhú prípravu a chutí malých ako aj veľkým.

Postup:

1.     ½ kg zemiakov uvariť do mäkka, nechať vychladnúť a pretlačiť cez lis na zemiaky. Pridať 1 vajíčko a 1čl soli a postupne pridávať hrubú múku a vždy dobre premiesiť pokiaľ nevznikne správna kozistencia.

2.     Medzitým nechať v hrnci zohriať vodu, keď zovrie pridať do nej soľ a potom pomocou haluškovača postrúhať halušky a vždy dobre premiešať. Ako náhle vyplávajú na povrch (ca 3min), vybrať a opláchnuť vodou a potom dobre poliať olejom a premiešať.

3.     Na parmezánovú omáčku treba najskôr 2PL hladkej múky krátko na sucho (bez tuku) opražiť v panvici, potom pridať za 2PL masla a spolu miešať až pokiaľ sa maslo neroztopí. Vďaka predpraženiu múky na sucho neskôr nevzniknú v omáčke hrudky.

4.     Potom priliať 100ml hovädzieho bujónu ako aj 300ml mlieka a dobre premiešať. Za miešania priviesť do varu a variť pokiaľ nevznikne krémovitá konzitencia. Pridať 50g postrúhaného parmezánu (alebo iného syru) a dochutiť čierným korením a soľou (keď sa pridá parmezán stačí málo soliť nakoľko je tento syr dostatočne slaný).

5.     Na záver pridať bylinky podľa chuti – napríklad pažítku alebo bazalku pokrájanú na drobno.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*