Každoročne chodíme na samozber levandule lekárskej, ktorú potom využívam na tvorbu dekorácii ale takisto ju rada používam aj v kuchyni. Či už do koláčov alebo do takéhoto skvelého džemu, ktorý proste chutí a vonia letom. Ak sa bojíte levanduľovej chuti, nemusíte, je len veľmi decentná, žiadna chuť mydla, ale doslova posilní malinovú chuť. Veľmi odporúčam vyskúšať.
Suroviny:
- 1kg malín
- 1/2kg kr.cukru
- 50ml vody
- 5g pektínu (vďaka nemu vám postačí menej cukru, ale možno aj vynechať)
- 2PL levanduľových kvietkov (bez stoniek)
Postup:
- Maliny umyjeme a dáme do hrnca.
- Pridáme 1/2 cukru spolu s 50ml vody a cukrom a necháme zovrieť. Potom varíme na nizskom ohni ca. 10 minút.
- Následne necháme krátko vychladnúť a potom prepasírujeme cez sítko.
- Pridáme zvyšný cukor, prípadne pektín v prášku a necháme za stáleho miešania (to je dôležité, inak by mohla prihorieť) variť do požadovanej konzistencie.
- Ak ste si neistý, či už je džem dostatočne tuhý, dajte špičku malej lyžičky do džemu a počkajte 30 sekúnd, potom si pozrite konzistenciu, ak už je pevná, môžete prestať variť.
- Ešte vrelý džem nalejeme do umytých zaváraninových pohárov, zavrieme výčkom a necháme hore dnom pomaly vychladnúť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:
Pingback: Malinová torta s levanduľou bez farbív - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu