Domáci malinový džem s levanduľou

Každoročne chodíme na samozber levandule lekárskej, ktorú potom využívam na tvorbu dekorácii ale takisto ju rada používam aj v kuchyni. Či už do koláčov alebo do takéhoto skvelého džemu, ktorý proste chutí a vonia letom. Ak sa bojíte levanduľovej chuti, nemusíte, je len veľmi decentná, žiadna chuť mydla, ale doslova posilní malinovú chuť. Veľmi odporúčam vyskúšať.

Suroviny:

  • 1kg malín
  • 1/2kg kr.cukru
  • 50ml vody
  • 5g pektínu (vďaka nemu vám postačí menej cukru, ale možno aj vynechať)
  • 2PL levanduľových kvietkov (bez stoniek)

Postup:

  • Maliny umyjeme a dáme do hrnca.
  • Pridáme 1/2 cukru spolu s 50ml vody a cukrom a necháme zovrieť. Potom varíme na nizskom ohni ca. 10 minút.
  • Následne necháme krátko vychladnúť a potom prepasírujeme cez sítko.
  • Pridáme zvyšný cukor, prípadne pektín v prášku a necháme za stáleho miešania (to je dôležité, inak by mohla prihorieť) variť do požadovanej konzistencie.
  • Ak ste si neistý, či už je džem dostatočne tuhý, dajte špičku malej lyžičky do džemu a počkajte 30 sekúnd, potom si pozrite konzistenciu, ak už je pevná, môžete prestať variť.
  • Ešte vrelý džem nalejeme do umytých zaváraninových pohárov, zavrieme výčkom a necháme hore dnom pomaly vychladnúť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


One Comment

  1. Pingback: Malinová torta s levanduľou bez farbív - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*