Asi ste už zachytili, že mám aktuálne slabosť pre kombináciu malín a levandule. Tak ako ma okúzlil džem z malín a levandule, tak som mala chuť túto výbornú kombináciu farieb a chuti preniesť aj na túto letnú tortu. Je celkom bez pridaných farbív, všetky farby sú prírodné a z malín.

Suroviny na cesto
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- 40g kukuričného škrobu/vanilkový pudingový prášok
- 160g hladkej múky
- 100ml vody
- 100ml oleja
okrem toho
- 150g mrazených alebo čerstvých malín
- 4Pl kr.cukru
- 30ml vody
- ca. 80g pr. cukru
- 1 marmeláda -najlepšie malinová s levanduľou
Postup:
- Trúbu si predhrejeme na 160C.
- Najskôr si vyšlaháme vajíčka s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šlaháme 2-3minúty.
- Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, škrob/pudingový prášok a múku.
- Okrem toho pridáme 100ml vody a vypracujeme hladké cesto.
- Tortovu formu vymastíme, cesto do nej nalejeme a pečieme pri 160C ca. 45 minút. Potom cesto necháme vychladnúť a studené cesto uprostred rozrežeme na 2 diely.
- Počas chladnutia si pripravíme polevu. Na to najskôr dáme do hrnca maliny s cukrom a vodou a necháme 10-15 minút variť až sa maliny rozvaria a tekutina vo veľkej miere vyparí.
- Potom prepasírujeme maliny do misky a necháme vychladnúť.
- Keď je zmes studená pridáme postupne práškový cukor, až sa vypracuje mierne lepkavá poleva.
- Na prvý plát cesta nanesieme malinovo-levanduľovú marmeládu a položime naňu druhý plát cesta.
- Pripravenú polevu nanesieme na vrch torty a vrch ozdobíme najlepšie sušenými levanduľovými kvietkami. Potom necháme tortu stuhnúť.
- Najlepšie chutí na druhý deň, keď sa cesto už nasiaklo marmeládou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: