Vyprážaný syr, alebo syr v trojobale

Deti sa ma pýtali, že čo nezdravé som ako dieťa mala rada ja? Moja mama totiž každý deň vyvárala a tak sme jedli domáce, tých nezdravých pokrmov sme si moc neužili. Zato keď sme išli v lete na chatu, mohli sme si tam kúpiť v stánku vyprážaný syr a poviem vám, ako deti sme sa ho nevedeli dojesť. Samozrejme, nieje to nič komplikované. Môj trik je, že múku a vajíčko nedávam len raz ale dvakrát, a až potom strúhanku, tak žiaden druh syra nikdy nevytečie.

Suroviny:

  • Na osobu 100g syra (použiť môžete camember, hermelín alebo tvrdšie druhy ako gouda či ementál)
  • 2 vajíčka
  • soľ, čierne korenie
  • hladkú múku (1-2 šálky)
  • strúhanku (1-2 šálky)
  • olej na vyprážanie

Postup:

  • Čo treba zohľadniť pred prípravou – Je dobré keď je syr pre obaľovaním ešte studený, najlepšie priamo z chladničky.
  • Syr pokrájame na kusy aké chceme obaľovať. V prípadne camember či hermelínu použijeme celý krúžok, netreba nič krájať.
  • Pripravíme si 3 misky – do jednej dáme múku, do druhej strúhanku, ktorú trochu osolíme a do tretej vajíčko do ktorého sme pridali soľ, čierne korenie a roztrepali ho.
  • Potom začneme obaľovať. Najskôr dáme do múky, potom do vajíčka, potom zas do múky a vajíčka a na záver do strúhanky. Takýto dvojobal robím len pri syroch, ale vďaka nemu mi nikdy nič nevytečie.. aj pri mäkkších druhoch syra.
  • V panvici zovrieme olej a potom znížime teplotu.
  • Vložíme syr a pomaly ho opekáme z oboch strán ca. 5 minút do zlatista.
  • Na odkvapkanie prebytočného tuku ho môžeme položiť hotový syr na kuchynskú utierku.
  • Mojou obľúbenou prílohou sú pečené zemiaky z trúby a majonéza.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*