Deti sa ma pýtali, že čo nezdravé som ako dieťa mala rada ja? Moja mama totiž každý deň vyvárala a tak sme jedli domáce, tých nezdravých pokrmov sme si moc neužili. Zato keď sme išli v lete na chatu, mohli sme si tam kúpiť v stánku vyprážaný syr a poviem vám, ako deti sme sa ho nevedeli dojesť. Samozrejme, nieje to nič komplikované. Môj trik je, že múku a vajíčko nedávam len raz ale dvakrát, a až potom strúhanku, tak žiaden druh syra nikdy nevytečie.

Suroviny:
- Na osobu 100g syra (použiť môžete camember, hermelín alebo tvrdšie druhy ako gouda či ementál)
- 2 vajíčka
- soľ, čierne korenie
- hladkú múku (1-2 šálky)
- strúhanku (1-2 šálky)
- olej na vyprážanie
Postup:
- Čo treba zohľadniť pred prípravou – Je dobré keď je syr pre obaľovaním ešte studený, najlepšie priamo z chladničky.
- Syr pokrájame na kusy aké chceme obaľovať. V prípadne camember či hermelínu použijeme celý krúžok, netreba nič krájať.
- V panvici zovrieme olej a potom znížime teplotu.
- Vložíme syr a pomaly ho opekáme z oboch strán ca. 5 minút do zlatista.
- Na odkvapkanie prebytočného tuku ho môžeme položiť hotový syr na kuchynskú utierku.
- Mojou obľúbenou prílohou sú pečené zemiaky z trúby a majonéza.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: