Nadýchané Brioche plnené vanilkovým krémom

Toto pečivo pôvodom z Francúzska sa vyznačuje intenzívnou maslovou arómou a nadýchanou konzistenciou. Výborne kysnuté cesto vhodné aj na výrobu malých sladkých plnených jednohubiek pre hostí.

Na cesto potrebujete:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g)
  • 50g + 1Pl (na kvások) kr. Cukru
  • 350g hl múky
  • 100g masla izbovej teploty
  • 2 + 1 vajíčko
  • Štipka soli
  • 100ml mlieka

Na plnku:

  • 400ml mlieka
  • 1 balenie pudingu zlatý klas
  • 1 vanilkový cukor
  • 100g masla izbovej teploty

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme 1PL kr. cukru. Dobre pomiešame a necháme 5minút prikryté stráť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku zmiešame s kváskom, štipkou soli, maslom, zvyšným cukrom, 2 celými vajíčkami a 1 bielkom (žĺtok odložíme stranou). Pridáme mlieko a miesime ca. 10minút pokiaľ vznikne elastické cesto.
  • To necháme prikryté hodinu kysnúť. Potom cesto na pomúčenej ploche vyroľujeme na tenko.
  • Cesto rozkrojíme na štvorce (približná veľkosť 10*10cm) a do jednej polovičky urobíme nožíkom zárezy (tak aby nešli až po okraj). Cesto preklopíme na druhú polovičku a vyformujeme Brioche.
  • Tie kladieme na plech s odsupom (lebo cesto ešte narastie) a prikryté necháme ešte 10min. kysnúť. Pomažeme žĺtkom a potom pečieme pri 160C ca. 25-30min. do zlatista. Necháme vychladnúť.
  • Počas chladenia si pripravíme plnku. Na to odoberieme z mlieka za 3-4PL, zvyšok dáme do hrnca zohrievať. V odobratom mlieku zmiešame vanilkový pudingový prášok a vanilkový cukor a keď mlieko zovrie, vlejeme doňho pudingovú zmes a uvaríme hustý puding.
  • Ten necháme dôkladne vychladnúť a potom doňho prišľaháme maslo izbovej teploty. Plnku naplníme do cukráraneskej špricky.
  • Brioche uprostred rozkrojíme a potom plníme pripravenou plnkou.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*