Kysnutý orieškový chrumkavý koláč

Kysnutý orieškový chrumkavý koláč

Dnes som dostala chuť na niečo chrumkavé, na spôsob müsli tyčiniek. Ja som použila na plnku orechy a semiačka ale samozrejme aj sušené ovocie je určite chutné. Opäť raz recept, pri ktorom sa môžete riadiť vlastnými chuťami a prispôsobiť si ho podľa potreby výberu potravín doma :).

Suroviny na cesto:

  • 20g čerstvých kvasníc
  • 100g kr. cukru
  • 450g hl. múky
  • 150ml mlieka (ovseného mlieka)
  • 100g roztopeného masla (kokosového tuku)
  • štipka soli

Suroviny – plnka:

  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL masla alebo kokosového tuku
  • 2 PL jahodovej marmelády
  • 50g cukru (ja som použila kokosový cukor ale samozrejme možno použiť aj klasický kryštáľový)
  • 150g posekaných mandlí
  • 50g posekaných vlašských orechov
  • 50g slnečnicových semiačok
  • 1 kávová šálka ovsených vločiek
  • 2 PL ľanových semiačok

Postup:

  • Začneme prípravou kystnutého cesta. Na to si v miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Do inej misky dáme múku, roztopené maslo, štipku soli ako aj kvások. Mlieko si premiešame s cukrom až sa roztopí a potom ho takisto pridáme k cestu.
  • Cesto necháme miesiť asi 10 minút kuchynským robotom až nám vznikne elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke).
  • Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na veľkosť plechu a potom ho preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme fóliou a necháme takto 30 minút oddychovať.
  • Medztiým si pripravíme plnku. Na to do hrnca dáme maslo, smotanu a cukor. Pri nahrievaní miešame až sa cukor rozpustí.
  • Potom pridáme marmeládu, orechy (posekané mandle, vlašské) ako aj semiačka (slnečnicové, ľanové) a ovsené vločky.
  • Krátko prevaríme a potom odstavíme z ohňa.
  • Keď je cesto už podkysnuté, rovnomerne naňho rozložíme plnku.
  • Takto pripravený koláč pečieme pri 180C v predhriatej rúre po dobu ca. 35 minút až dostane vrchná vrstva krásne intenzívnu hnedastú farbu.
  • Po vychladnutí nakrájame buď na štvorce alebo trojuholníky. Uskladnené v uzatvorenej nádobe je tento koláč chutný aj po niekoľkých dňoch.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *