Priznám sa, že tekvica u mňa počas jeseni nikdy nechýba doma. Je tak všestranná a chutí či už na sladko alebo na slano. Tentoraz som z nej pripravila toto krásne krémovité rizoto, ktoré je pripravené bez alkoholu a teda vhodné aj pre deti. Zo šálky s objemom 100ml vám výjdu ca. 3 porcie.

Suroviny:
- 1/2 menšej tekvice – maslovej alebo hokkaido +50ml vody
- 1 šálka rizoto ryže
- 1 cibuľa
- 1 šálka vývaru (napríklad zeleninový)
- 2 PL masla
- 50g postrúhaného syru (paremzán, gouda.. na aký máte chuť)
- olej
- 1 menšia brokolica
- soľ, čierne korenie
- 1čl citrónovej šťavy

Postup:
- Tekvicu si ošúpeme pokrájame na kocky a dáme s trochou vody dusíme v uzavretou hrnci 20 minút do mäkka.
- Potom tekvicu ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu a odložíme stranou.
- V hrnci si na troche oleja opražíme cibuľku pokrájanú na drobno do zlatista.
- Pridáme ryžu (túto neumyjeme! škrob je v tomto prípade žiadaný).
- Zalejeme 2 naberačkami vývaru a najnižšom stupni varíme 5-10 minút až sa vývar vsiakne do ryži.
- Potom opäť prilejeme vývar a tento postup opakujeme až je ryža mäkká a vývar spotrebovaný. To trvá ca. 40 minút.
- Medzitým si nad parou necháme variť brokolicu. Na to dáme do hrnca vodu, nad do postavíme sítko a brokolicu dáme do sítka. Osolíme, prikryjeme pokrievkou a dusíme 10 minút.
- Na záver pridáme k ryži naše tekvicové pyré, postrúhaný syr ako aj maslo a trochu citrónovej šťavy.
- Dobre premiešame ale už ďalej nevaríme. Ak treba dochutíme soľou prípadne čiernym korením.
- Servírujeme ešte horúce rizoto s dusenou brokolicou a posypané syrom či pokvapkané olivovým olejom.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Bezlepkový mrkvový koláč bez múky
Zdravá pochutinka, pri ktorej vás ani nenapadne, že v ceste bolo použitá mrkva. Výborný dezert do jarných dní. Suroviny: Postup:
-
Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)
Táto polievka je krásne krémová aj bez pridania mlieka či šľahačkovej smotany a naozaj rýchlo hotová. Suroviny: Postup:
-
Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché
Už dlhšie som naznačovala manželovi, že by som mala rada nový vaflovač. Žial boli narodky, potom vianoce a nič. Tak som sa na to vykašlala a kúpila si sama :). A ako inak, bol aj rýchlo uvedený do prevádzky, moje deti vafle zbožňujú. Je dobre si miesto zamiesiť na obed […]