Priznám sa, že tekvica u mňa počas jeseni nikdy nechýba doma. Je tak všestranná a chutí či už na sladko alebo na slano. Tentoraz som z nej pripravila toto krásne krémovité rizoto, ktoré je pripravené bez alkoholu a teda vhodné aj pre deti. Zo šálky s objemom 100ml vám výjdu ca. 3 porcie.

Suroviny:
- 1/2 menšej tekvice – maslovej alebo hokkaido +50ml vody
- 1 šálka rizoto ryže
- 1 cibuľa
- 5 šálkok vývaru (napríklad zeleninový)
- 2 PL masla
- 50g postrúhaného syru (paremzán, gouda.. na aký máte chuť)
- olej
- 1 menšia brokolica
- soľ, čierne korenie
- 1čl citrónovej šťavy

Postup:
- Tekvicu si ošúpeme pokrájame na kocky a dáme s trochou vody dusíme v uzavretou hrnci 20 minút do mäkka.
- Potom tekvicu ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu a odložíme stranou.
- V hrnci si na troche oleja opražíme cibuľku pokrájanú na drobno do zlatista.
- Pridáme ryžu (túto neumyjeme! škrob je v tomto prípade žiadaný).
- Zalejeme 2 naberačkami vývaru a najnižšom stupni varíme 5-10 minút až sa vývar vsiakne do ryži.
- Potom opäť prilejeme vývar a tento postup opakujeme až je ryža mäkká a vývar spotrebovaný. To trvá ca. 40 minút.
- Medzitým si nad parou necháme variť brokolicu. Na to dáme do hrnca vodu, nad do postavíme sítko a brokolicu dáme do sítka. Osolíme, prikryjeme pokrievkou a dusíme 10 minút.
- Na záver pridáme k ryži naše tekvicové pyré, postrúhaný syr ako aj maslo a trochu citrónovej šťavy.
- Dobre premiešame ale už ďalej nevaríme. Ak treba dochutíme soľou prípadne čiernym korením.
- Servírujeme ešte horúce rizoto s dusenou brokolicou a posypané syrom či pokvapkané olivovým olejom.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: