Krémovité jesenné tekvicové rizoto (risotto) s dusenou

Krémovité jesenné tekvicové rizoto (risotto) s dusenou brokolicou

Priznám sa, že tekvica u mňa počas jeseni nikdy nechýba doma. Je tak všestranná a chutí či už na sladko alebo na slano. Tentoraz som z nej pripravila toto krásne krémovité rizoto, ktoré je pripravené bez alkoholu a teda vhodné aj pre deti. Zo šálky s objemom 100ml vám výjdu ca. 3 porcie.

Suroviny:

  • 1/2 menšej tekvice – maslovej alebo hokkaido +50ml vody
  • 1 šálka rizoto ryže
  • 1 cibuľa
  • 1 šálka vývaru (napríklad zeleninový)
  • 2 PL masla
  • 50g postrúhaného syru (paremzán, gouda.. na aký máte chuť)
  • olej
  • 1 menšia brokolica
  • soľ, čierne korenie
  • 1čl citrónovej šťavy

Postup:

  • Tekvicu si ošúpeme pokrájame na kocky a dáme s trochou vody dusíme v uzavretou hrnci 20 minút do mäkka.
  • Potom tekvicu ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu a odložíme stranou.
  • V hrnci si na troche oleja opražíme cibuľku pokrájanú na drobno do zlatista.
  • Pridáme ryžu (túto neumyjeme! škrob je v tomto prípade žiadaný).
  • Zalejeme 2 naberačkami vývaru a najnižšom stupni varíme 5-10 minút až sa vývar vsiakne do ryži.
  • Potom opäť prilejeme vývar a tento postup opakujeme až je ryža mäkká a vývar spotrebovaný. To trvá ca. 40 minút.
  • Medzitým si nad parou necháme variť brokolicu. Na to dáme do hrnca vodu, nad do postavíme sítko a brokolicu dáme do sítka. Osolíme, prikryjeme pokrievkou a dusíme 10 minút.
  • Na záver pridáme k ryži naše tekvicové pyré, postrúhaný syr ako aj maslo a trochu citrónovej šťavy.
  • Dobre premiešame ale už ďalej nevaríme. Ak treba dochutíme soľou prípadne čiernym korením.
  • Servírujeme ešte horúce rizoto s dusenou brokolicou a posypané syrom či pokvapkané olivovým olejom.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *