Hamburgerové žemle

Kdo by odolal domácemu hamburgeru v chutnej nadýchanej žemličke s chrumkavou kôrkou? Vyrobiť si žemličky doma nieje náročné a tá chuť je neporovnatelne chutnejšia ako z kupovaného pečiva.

Potrebujete:

  • 500g hl. múky
  • 20g čerstvého droždia
  • 1PL kr. cukru
  • 1PL soli
  • 3PL masla izbovej teploty
  • 150ml mlieka izbovej teploty
  • 50ml vody
  • 1 žĺtko + 2PL šľahačkovej smotany na pomazanie
  • sézam/rasca na posypanie

Postup:

  • Droždie rozmrvíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme 5 minút stáť pokiaľ sa vytvorí kvások. Podorobný postup nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku zmiešame so soľou, maslom a kváskom. Postupne pridávame mlieko a vodu až miesime až vznikne elastické cesto.
  • Cesto zakryjeme fóliou alebo mokrou utierkou a necháme hodinu kysnúť.
  • Potom vytvarujeme žemličky, položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a opäť prikyjeme a necháme ich ešte 20 minút kysnúť.
  • Žĺtka zmiešame so šľahačkovou smotanou a zmesou potrieme povrch žemličiek. Podľa chuti ich posypeme sézamom.
  • Pečieme pri 180C ca 15-20 minúť do zlatista.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*