Turecký chlieb pide

Niekedy je praktické mať po ruke jednoduchý recept na chutné pečivo, ako napríklad na tento chlieb “pide”, ktorý je typický pre Turecko. Tento chlieb je skvelou prílohou ku grilovaniu či pečenej zelenine. Chutí dobre aj po 2-3 dňoch.

Suroviny:

  • 500g múky
  • 1,5 čl soli
  • 20g čerstvých kvasníc
  • 1 PL cukru (na kvások)
  • 250ml vody
  • 120ml ovseného mlieka
  • 2+2Pl olivového oleja
  • Sézam (prípadne mak či ľanové semiačka)

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme stáť 10 minút až sa vytvorí kvások.
  • Do misky dáme múku, kvások, soľ a olej. Postupne pridávame mlieko až vznikne elastické, nelepivé cesto. Toto miesime aspoň 10 minút.
  • Cesto rozdelíme na 2 diely a vygúľame ich na veľkosť plechu. Do chlebu urobíme nožom zárezy do kríža, pritom narežeme chlieb len na povrchu. Potom cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
  • Trúbu si nahrejeme na 200C. Chlieb pomažeme výdatne po celom povrchu zvyšným olivovým olejom, potom posypeme semiačkami (napr. mak/sézam) a necháme piecť ca. 25-30 minút do zlatista.
  • Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Chutné a aromatické jedlo, ktoré je vďaka pridanému hovädziemu mletému mäsu aj sýte. Celý pokrm si pripravíte pomalým dusením len v 1 panvici, takže skutočne nenáročné a bez zbytočného riadu. Výbornou prílohou je napríklad ryža. Recept


  • Šťavnaté kuracie špízy

    Šťavnaté kuracie špízy

    Kuracie prsia možno pripraviť vskutku rýchlo, u nás doma je okrem prípravy kuracích pŕs na prírodno obľúbená aj príprava formou špízou. To skvelé na nich je, že môžete ich obohatiť o akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí a takisto môžete tak deťom prepašovať dodatočnú porciu zeleniny do ich stravy.


  • Šošovicový šalát

    Šošovicový šalát

    Tento šalát je chutnou prílohou, ktorá aj zasýti. Jeho príprava je nenáročná. Podobne ako pri cestovinových šalátoch a tu odporúčam uvariť šošovicu al dente, teda nie úplne do mäkka, aby sa počas miešania nerozmágala.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*