Niekedy je praktické mať po ruke jednoduchý recept na chutné pečivo, ako napríklad na tento chlieb “pide”, ktorý je typický pre Turecko. Tento chlieb je skvelou prílohou ku grilovaniu či pečenej zelenine. Chutí dobre aj po 2-3 dňoch.
Suroviny:
- 500g múky
- 1,5 čl soli
- 20g čerstvých kvasníc
- 1 PL cukru (na kvások)
- 250ml vody
- 120ml ovseného mlieka
- 2+2Pl olivového oleja
- Sézam (prípadne mak či ľanové semiačka)
Postup:
- Droždie rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme stáť 10 minút až sa vytvorí kvások.
- Do misky dáme múku, kvások, soľ a olej. Postupne pridávame mlieko až vznikne elastické, nelepivé cesto. Toto miesime aspoň 10 minút.
- Cesto rozdelíme na 2 diely a vygúľame ich na veľkosť plechu. Do chlebu urobíme nožom zárezy do kríža, pritom narežeme chlieb len na povrchu. Potom cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
- Trúbu si nahrejeme na 200C. Chlieb pomažeme výdatne po celom povrchu zvyšným olivovým olejom, potom posypeme semiačkami (napr. mak/sézam) a necháme piecť ca. 25-30 minút do zlatista.
Prekvapivé fakty o pohánke
Pohanka napriek svojmu názvu v skutočnosti nie je druh pšenice, ale na živiny bohatá pseudoobilnina, ktorá je už po stáročia obľúbená v kuchyniach po celom svete. Pohánka je skutočným kulinárskym skvostom, od jej všestrannosti pri varení až po jej pôsobivé zdravotné účinky. Pridajte sa ku mne, aby sme sa ponorili […]
Rýchle cestoviny s medvedím cesnakom a balkánskym syrom
Super jednoduchý recept z jedného plechu.
Lahodná banánová roláda od mojej svokry
Moja svokra pripravuje veľmi lahodnú banánovú roládu. Je to vskutku jednoduchý recept a super, ak chcete rýchlo a bez práce vykúzliť chutný dezert z mála surovín.