Mesto Basel sa nachádza na hraniciach Švajčiarska, Nemecka a Francúzska na stoku rieky Rín. Odtiaľ pochádza aj recept na tieto chutné chrumkavé praclíky s príjemnou arómou kmínu. Výborný snack k telke.
Potrebujete:
- 500g hl múky
- 1/2 čerstvého droždia
- 1PL kr. cukru
- 250ml mlieka
- 1PL soli
- 125g masla izbovej teploty
- žĺtko + 1PL šľahačkovej smotany na potretie
- celý kmín
Postup:
- Do misky si rozdrobíme droždie a posypeme ho krystáľovým cukrom. Pomiešame a necháme stáť 5-10 minút. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Do misky na miesenie dáme múku, soľ a kvások ako aj 100ml mlieka. Premiešame a necháme 10minút stáť.
- Medzitým si zohrejeme v hrnci zvyšné mlieko spolu s maslom, miešame až sa maslo roztopí a necháme ho vychladnúť.
- Keď je maslové mlieko vlažné, prilejeme k cestu a opäť dobre premiesime. Prikryté necháme 30-45 minút kysnúť na teplom mieste.
- Cesto vyroľujeme na valec a z neho vyrobíme 20 rovnako veľkých bochníkov.
- Každý bochník vygúľame do elipsovitého tvaru, narežeme ho na 4 miestach ostrým nožíkom (p. obrázok), pomažeme ho žĺtkom zmiešaným so smotanou a potom ho posypeme rascou a mierne posolíme po vrchu. Natiahneme do tvaru kruhu a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Následne necháme piecť pri 200C ca. 25 minút do chrumkava.
