Chrumkavé praclíky s kmínom z Baselu

Mesto Basel sa nachádza na hraniciach Švajčiarska, Nemecka a Francúzska na stoku rieky Rín. Odtiaľ pochádza aj recept na tieto chutné chrumkavé praclíky s príjemnou arómou kmínu. Výborný snack k telke.

Potrebujete:

  • 500g hl múky
  • 1/2 čerstvého droždia
  • 1PL kr. cukru
  • 250ml mlieka
  • 1PL soli
  • 125g masla izbovej teploty
  • žĺtko + 1PL šľahačkovej smotany na potretie
  • celý kmín

Postup:

  • Do misky si rozdrobíme droždie a posypeme ho krystáľovým cukrom. Pomiešame a necháme stáť 5-10 minút. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Do misky na miesenie dáme múku, soľ a kvások ako aj 100ml mlieka. Premiešame a necháme 10minút stáť.
  • Medzitým si zohrejeme v hrnci zvyšné mlieko spolu s maslom, miešame až sa maslo roztopí a necháme ho vychladnúť.
  • Keď je maslové mlieko vlažné, prilejeme k cestu a opäť dobre premiesime. Prikryté necháme 30-45 minút kysnúť na teplom mieste.
  • Cesto vyroľujeme na valec a z neho vyrobíme 20 rovnako veľkých bochníkov.
  • Každý bochník vygúľame do elipsovitého tvaru, narežeme ho na 4 miestach ostrým nožíkom (p. obrázok), pomažeme ho žĺtkom zmiešaným so smotanou a potom ho posypeme rascou a mierne posolíme po vrchu. Natiahneme do tvaru kruhu a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Následne necháme piecť pri 200C ca. 25 minút do chrumkava.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*