Pizzové lodičky „Pide“ plnené mletým mäsom recept

Pizzové lodičky „Pide“ plnené mletým mäsom

Táto pochúťka má svôj pôvod v krajínách orientu kde ju možno nájsť v mnohých variantách – s mäsovou plnkou, syrovou, špenátovou, atď. U nás sa osvedčila plnka z hovädzieho mletého mäsa a zeleniny.

Suroviny na cesto:

  • 500g hladkej múky
  • ½ kocky črstvého droždia -20g
  • 1/2 PL soli
  • 1PL oliv. Oleja
  • 100ml (rastlinného) mlieka
  • Mierne teplá voda (ca.50ml)
  • 1žĺtko na potretie

Suroviny na plnku:

  • 100g hov. Mletého mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2-3 rajčiny bez šupky
  • 2-3PL rajčinového pretlaku
  • 1PL paprikovej pasty (napr.samba olek)
  • 1 červená paprika
  • Petržlenová vňať
  • Korenie – soľ, čiere korenie, sušené čili, sumak (orientálne korenie, kdo nemá vynechá), 1čl sladkej červenej papriky

Postup:

  • Najskôr si pripravíme kvások. Na to rozdrobíme do misky kvasice, posypeme ich cukrom, premiešame a necháme takto 5 minút oddychovať až sa kvasnice premenia na tekutinu.
  • Múku zmiešame s kváskom.
  • Pridáme soľ, olej, mlieko a postupne pridávame vodu.
  • Cesto miesime aspoň 10 minút až nám vznikne elastické cesto, ktoré sa nelepí.
  • Potom cesto prikryjeme a necháme ho pol hodinu na teplom mieste prikryté nakysnúť.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Upozorňujem, že mäso sa dáva do plnky surové.
  • Na plnku rozmixujeme na drobno cibuľu, rajčiny a papriku. Zmes dáme do sítka a necháme aspoň 10minút postáť, aby odtiekla prebytočná tekutina z rajčín.
  • Potom pridáme mleté mäso, rajčinový a paprikový pretlak, korenie a pokrájaný petržlen a všetko dobre premiešame.
  • Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vygúľame do vaľca a ten rozdelíme na 16 rovnakých dielov.
  • Každý diel cesta potom valčekom vytvarujeme do pozdĺžneho tvaru. Potom z oboch strán pomocou prstov cesto založíme a vytvoríme kraj (p.obrázok). Vznikne tak tvar lodičky.
  • Takto pripravené cesto preniesieme na plech.
  • Potom medzeru naplníme 1 polievkovú lyžicu plnky.
  • Okraje lodičiek potrieme ešte žĺtkom. Na jeden plech sa zmestí 8ks. Prolryté necháme ešte 20 minút pokysnúť.
  • Pide pri 200°C pečieme ca. 20 minút do zlatista.
  • Idálnou prílohou je čerstvý šalát.

Pozrite si tiež bezmäsitú variantu tohto receptu so špenátovou plnkou.

  • Frankfurtská polievka

    Môj ocino nebol nejaký skúsený kuchár ale mal zopár svojích receptov, ktoré vedel pripraviť naozaj veľmi chutne. Takou bola aj táto frankfurtská polievka s párkom. Jednoduchá, rýchlo hotová a ako deti sme ju radi jedli s čertvým pečivom. Suroviny: 2-3 párky 2 PL múky 2 PL oleja 1 PL červenej […]


  • Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou

    Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový […]


  • Krásne vláčne žemličky

    Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.