Táto pochúťka má svôj pôvod v krajínách orientu kde ju možno nájsť v mnohých variantách – s mäsovou plnkou, syrovou, špenátovou, atď. U nás sa osvedčila plnka z hovädzieho mletého mäsa a zeleniny.
Suroviny na cesto:
- 500g hladkej múky
- ½ kocky črstvého droždia -20g
- 1/2 PL soli
- 1PL oliv. Oleja
- 100ml (rastlinného) mlieka
- Mierne teplá voda (ca.50ml)
- 1žĺtko na potretie
Suroviny na plnku:
- 100g hov. Mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 2-3 rajčiny bez šupky
- 2-3PL rajčinového pretlaku
- 1PL paprikovej pasty (napr.samba olek)
- 1 červená paprika
- Petržlenová vňať
- Korenie – soľ, čiere korenie, sušené čili, sumak (orientálne korenie, kdo nemá vynechá), 1čl sladkej červenej papriky
Postup:
- Najskôr si pripravíme kvások. Na to rozdrobíme do misky kvasice, posypeme ich cukrom, premiešame a necháme takto 5 minút oddychovať až sa kvasnice premenia na tekutinu.
- Múku zmiešame s kváskom.
- Pridáme soľ, olej, mlieko a postupne pridávame vodu.
- Cesto miesime aspoň 10 minút až nám vznikne elastické cesto, ktoré sa nelepí.
- Potom cesto prikryjeme a necháme ho pol hodinu na teplom mieste prikryté nakysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Upozorňujem, že mäso sa dáva do plnky surové.
- Na plnku rozmixujeme na drobno cibuľu, rajčiny a papriku. Zmes dáme do sítka a necháme aspoň 10minút postáť, aby odtiekla prebytočná tekutina z rajčín.
- Potom pridáme mleté mäso, rajčinový a paprikový pretlak, korenie a pokrájaný petržlen a všetko dobre premiešame.
- Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vygúľame do vaľca a ten rozdelíme na 16 rovnakých dielov.
- Každý diel cesta potom valčekom vytvarujeme do pozdĺžneho tvaru. Potom z oboch strán pomocou prstov cesto založíme a vytvoríme kraj (p.obrázok). Vznikne tak tvar lodičky.
- Takto pripravené cesto preniesieme na plech.
- Potom medzeru naplníme 1 polievkovú lyžicu plnky.
- Okraje lodičiek potrieme ešte žĺtkom. Na jeden plech sa zmestí 8ks. Prolryté necháme ešte 20 minút pokysnúť.
- Pide pri 200°C pečieme ca. 20 minút do zlatista.
- Idálnou prílohou je čerstvý šalát.

Pozrite si tiež bezmäsitú variantu tohto receptu so špenátovou plnkou.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup: