Pizzové lodičky „Pide“ plnené mletým mäsom Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk

Pizzové lodičky „Pide“ plnené mletým mäsom

Táto pochúťka má svôj pôvod v krajínách orientu kde ju možno nájsť v mnohých variantách – s mäsovou plnkou, syrovou, špenátovou, atď. U nás sa osvedčila plnka z hovädzieho mletého mäsa a zeleniny.

Suroviny na cesto:

  • 500g hladkej múky
  • ½ kocky črstvého droždia -20g
  • 1/2 PL soli
  • 1PL oliv. Oleja
  • 100ml (rastlinného) mlieka
  • Mierne teplá voda (ca.50ml)
  • 1žĺtko na potretie

Suroviny na plnku:

  • 100g hov. Mletého mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2-3 rajčiny bez šupky
  • 2-3PL rajčinového pretlaku
  • 1PL paprikovej pasty (napr.samba olek)
  • 1 červená paprika
  • Petržlenová vňať
  • Korenie – soľ, čiere korenie, sušené čili, sumak (orientálne korenie, kdo nemá vynechá), 1čl sladkej červenej papriky

Postup:

  • Najskôr si pripravíme kvások. Na to rozdrobíme do misky kvasice, posypeme ich cukrom, premiešame a necháme takto 5 minút oddychovať až sa kvasnice premenia na tekutinu.
  • Múku zmiešame s kváskom.
  • Pridáme soľ, olej, mlieko a postupne pridávame vodu.
  • Cesto miesime aspoň 10 minút až nám vznikne elastické cesto, ktoré sa nelepí.
  • Potom cesto prikryjeme a necháme ho pol hodinu na teplom mieste prikryté nakysnúť.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Upozorňujem, že mäso sa dáva do plnky surové.
  • Na plnku rozmixujeme na drobno cibuľu, rajčiny a papriku. Zmes dáme do sítka a necháme aspoň 10minút postáť, aby odtiekla prebytočná tekutina z rajčín.
  • Potom pridáme mleté mäso, rajčinový a paprikový pretlak, korenie a pokrájaný petržlen a všetko dobre premiešame.
  • Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vygúľame do vaľca a ten rozdelíme na 16 rovnakých dielov.
  • Každý diel cesta potom valčekom vytvarujeme do pozdĺžneho tvaru. Potom z oboch strán pomocou prstov cesto založíme a vytvoríme kraj (p.obrázok). Vznikne tak tvar lodičky.
  • Takto pripravené cesto preniesieme na plech.
  • Potom medzeru naplníme 1 polievkovú lyžicu plnky.
  • Okraje lodičiek potrieme ešte žĺtkom. Na jeden plech sa zmestí 8ks. Prolryté necháme ešte 20 minút pokysnúť.
  • Pide pri 200°C pečieme ca. 20 minút do zlatista.
  • Idálnou prílohou je čerstvý šalát.

Pozrite si tiež bezmäsitú variantu tohto receptu so špenátovou plnkou.

  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


  • Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny či rezance si možno super jednoducho pripraviť aj doma, na cestovinové cesto vám postačia tieto 3 základné suroviny. Tak prečo to nevyskúšať?


  • Šťavnaté rezy Margot

    Šťavnaté rezy Margot

    Ako dieťa som nikdy neodolala tyčinke Margot, tá chuť kokosovej drte a tomu tmavej čokolády ma uchvátila. Ako dospelá som začala túto dobrotu používať aj pri pečení a jednoznačným vyvrcholením týchto snáh sú rezy margot. Ich základ je šťavnaté čokoládové cesto s krásne nadýchaným čokoládovým krémom a zakončený vrstvou postrúhanej […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*