Táto pochúťka má svôj pôvod v krajínách orientu kde ju možno nájsť v mnohých variantách – s mäsovou plnkou, syrovou, špenátovou, atď. U nás sa osvedčila plnka z hovädzieho mletého mäsa a zeleniny.
Suroviny na cesto:
- 500g hladkej múky
- ½ kocky črstvého droždia -20g
- 1/2 PL soli
- 1PL oliv. Oleja
- 100ml (rastlinného) mlieka
- Mierne teplá voda (ca.50ml)
- 1žĺtko na potretie
Suroviny na plnku:
- 100g hov. Mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 2-3 rajčiny bez šupky
- 2-3PL rajčinového pretlaku
- 1PL paprikovej pasty (napr.samba olek)
- 1 červená paprika
- Petržlenová vňať
- Korenie – soľ, čiere korenie, sušené čili, sumak (orientálne korenie, kdo nemá vynechá), 1čl sladkej červenej papriky
Postup:
- Najskôr si pripravíme kvások. Na to rozdrobíme do misky kvasice, posypeme ich cukrom, premiešame a necháme takto 5 minút oddychovať až sa kvasnice premenia na tekutinu.
- Múku zmiešame s kváskom.
- Pridáme soľ, olej, mlieko a postupne pridávame vodu.
- Cesto miesime aspoň 10 minút až nám vznikne elastické cesto, ktoré sa nelepí.
- Potom cesto prikryjeme a necháme ho pol hodinu na teplom mieste prikryté nakysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Upozorňujem, že mäso sa dáva do plnky surové.
- Na plnku rozmixujeme na drobno cibuľu, rajčiny a papriku. Zmes dáme do sítka a necháme aspoň 10minút postáť, aby odtiekla prebytočná tekutina z rajčín.
- Potom pridáme mleté mäso, rajčinový a paprikový pretlak, korenie a pokrájaný petržlen a všetko dobre premiešame.
- Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vygúľame do vaľca a ten rozdelíme na 16 rovnakých dielov.
- Každý diel cesta potom valčekom vytvarujeme do pozdĺžneho tvaru. Potom z oboch strán pomocou prstov cesto založíme a vytvoríme kraj (p.obrázok). Vznikne tak tvar lodičky.
- Takto pripravené cesto preniesieme na plech.
- Potom medzeru naplníme 1 polievkovú lyžicu plnky.
- Okraje lodičiek potrieme ešte žĺtkom. Na jeden plech sa zmestí 8ks. Prolryté necháme ešte 20 minút pokysnúť.
- Pide pri 200°C pečieme ca. 20 minút do zlatista.
- Idálnou prílohou je čerstvý šalát.
Pozrite si tiež bezmäsitú variantu tohto receptu so špenátovou plnkou.
Predjedlo – Figy zapečené s feta syrom
Toto chutné predjedlo je skvelou a rýchlou pochúťkou s jesennou arómou. Na jeho prípravu budete potrebovať minimum surovín aj času a výsledok bude zaručenou lahodkou.
Plnené kuracie prsia za menej ako 30 minút
Tento fantastický pokrm používa celé kuracie prsia. Na to aby sa mäso dobre tepelne upravilo sa najskôr pečie z prudka na panvici a neskôr dopeká v trúbe aby sa aj zvnútra dostatočne upravilo. Celá príprava vám nezaberie viac ako 30 minút a výsledkom budú tieto super šťavnaté kuracie prsia.
Slávnostné hrnčekové rezy s nekatrinkami
Tieto lahodné rezy obsahujú nektarinky tak v ceste ako aj na vrchu rezov. Nielen, že vyzerajú lahodne ale aj naozaj lahodné sú, doslova sa rozplývajú na jazyku. Namiesto nektariniek môžete takisto použiť aj broskyne či marhule. Skvelý nedelný derzert. Recept