Ak chľadáte super jednoduchý koláč, tak odporúčam vyskúšať tento recept. Recept na strúhaný jablkový koláč som našla v jednej starej písanke mojej babky a hneď som naň dostala chuť.
Cesto aj plnka sa len strúhajú a neskôr vrstvia, takže si vystačíte pri príprave s miskou a 1 struhlíkom. Netreba vám ani valček ani množstvo špinavého riadu. Koláč je krásne šťavnatý s chrumkavou kôrkou.
Suroviny:
- 280g hladkej alebo polohrubej múky
- 100g +50g cukru
- 1 vajíčko
- 1/2 prášku do pečiva
- 80g masla alebo margarínu
- 3 PL mlieka (rastlinného mlieka)
- 4 jablká
- 2 vanilkové cukry
- 2 PL citrónovej šťavy
- 3PL krupice
- 50g mandľových lupienkov
Postup:
- Na cesto si najskôr zmiešame vajíčko, mlieko a cukor až sa cukor roztopí.
- K tomu preosejeme múku, práškový cukor a pridáme maslo.
- Vymiesime elastické cesto, ktoré prikryjeme a dáme chladnúť (buď na hodinu do chladničky alebo na 15 minút do mrazničky ak máte miesto).
- Medzitým si jablká očistíme a postrúhame.
- Pokvapkáme ich citrónovou šťavou aby neznedli a potom pridáme cukor, vanilkový cukor a krupicu. Dobre premiešame.
- Trotorvú formu (24 alebo 26cm) si vymastíme.
- Cesto rozdelíme na 2 diely. Potom na spodok formy postrúhame prvý diel cesta a nanesieme plnku.
- Na to nasleduje druhá vrstva cesta, ktoré strúhame priamo na plnku.
- Vrch potom už len posypeme mandľovými lupienkami.
- Takto pripravený necháme pri 160C piecť ca. 45 minút až začne koláč voniať a mať zlatistú farbu cesta.
- Pred vybraním z formy necháme vychladnúť.
Tento recept patrí do kategórie – Pečieme sladké.
Kávové brownies- hrnčekový recept
Ak máte radi kávu, tak vám tento zákusok zaručene zachutí. Plný chuti čokolády a kávy, skvelá kombinácia.
Múčne halušky ako od mamy
Moja mama pripravovala skvelé halušky, aspoň u nás doma sa tak volali. Cesto je obdobné ako pri rakúskych špetzloch a neobsahuje zemiaky ako pri tradičných haluškách. Zato je ich príprava otázka 5 minút a chuťovo sú proste skvelé, či už ako príloha napríklad k duseným pečienkam alebo aj ako hlavný […]
Váženie bez váhy- ale ako vážiť len s hrnčekom a lyžičkou
Priznám sa, že patrí k ľudom, ktorý odjakživa mali radi hrnčekové recepty. Na druhej strane práve pri pečení je mimoriadne dôležité zachovať vždy ten správny pomer jednotlivých surovín, najmä tých suchých a tekutých, a tak je správne dávkovanie mimoriadne dôležité. Dobrá správa je, na pečenie vskutku pri väčšine receptov váhu nebudete potrebovať, postačí […]