Strúhaný jablkový koláč, super jednoduchý recept recepty

Strúhaný jablkový koláč, super jednoduchý recept

Ak chľadáte super jednoduchý koláč, tak odporúčam vyskúšať tento recept. Recept na strúhaný jablkový koláč som našla v jednej starej písanke mojej babky a hneď som naň dostala chuť.

Cesto aj plnka sa len strúhajú a neskôr vrstvia, takže si vystačíte pri príprave s miskou a 1 struhlíkom. Netreba vám ani valček ani množstvo špinavého riadu. Koláč je krásne šťavnatý s chrumkavou kôrkou.

Suroviny:

  • 280g hladkej alebo polohrubej múky
  • 100g +50g cukru
  • 1 vajíčko
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 80g masla alebo margarínu
  • 3 PL mlieka (rastlinného mlieka)
  • 4 jablká
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 3PL krupice
  • 50g mandľových lupienkov

Postup:

  • Na cesto si najskôr zmiešame vajíčko, mlieko a cukor až sa cukor roztopí.
  • K tomu preosejeme múku, práškový cukor a pridáme maslo.
  • Vymiesime elastické cesto, ktoré prikryjeme a dáme chladnúť (buď na hodinu do chladničky alebo na 15 minút do mrazničky ak máte miesto).
  • Medzitým si jablká očistíme a postrúhame.
  • Pokvapkáme ich citrónovou šťavou aby neznedli a potom pridáme cukor, vanilkový cukor a krupicu. Dobre premiešame.
  • Trotorvú formu (24 alebo 26cm) si vymastíme.
  • Cesto rozdelíme na 2 diely. Potom na spodok formy postrúhame prvý diel cesta a nanesieme plnku.
  • Na to nasleduje druhá vrstva cesta, ktoré strúhame priamo na plnku.
  • Vrch potom už len posypeme mandľovými lupienkami.
  • Takto pripravený necháme pri 160C piecť ca. 45 minút až začne koláč voniať a mať zlatistú farbu cesta.
  • Pred vybraním z formy necháme vychladnúť.

Tento recept patrí do kategórie – Pečieme sladké.

  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*