Strúhaný jablkový koláč, super jednoduchý recept recepty

Strúhaný jablkový koláč, super jednoduchý recept

Ak chľadáte super jednoduchý koláč, tak odporúčam vyskúšať tento recept. Recept na strúhaný jablkový koláč som našla v jednej starej písanke mojej babky a hneď som naň dostala chuť.

Cesto aj plnka sa len strúhajú a neskôr vrstvia, takže si vystačíte pri príprave s miskou a 1 struhlíkom. Netreba vám ani valček ani množstvo špinavého riadu. Koláč je krásne šťavnatý s chrumkavou kôrkou.

Suroviny:

  • 280g hladkej alebo polohrubej múky
  • 100g +50g cukru
  • 1 vajíčko
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 80g masla alebo margarínu
  • 3 PL mlieka (rastlinného mlieka)
  • 4 jablká
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 3PL krupice
  • 50g mandľových lupienkov

Postup:

  • Na cesto si najskôr zmiešame vajíčko, mlieko a cukor až sa cukor roztopí.
  • K tomu preosejeme múku, práškový cukor a pridáme maslo.
  • Vymiesime elastické cesto, ktoré prikryjeme a dáme chladnúť (buď na hodinu do chladničky alebo na 15 minút do mrazničky ak máte miesto).
  • Medzitým si jablká očistíme a postrúhame.
  • Pokvapkáme ich citrónovou šťavou aby neznedli a potom pridáme cukor, vanilkový cukor a krupicu. Dobre premiešame.
  • Trotorvú formu (24 alebo 26cm) si vymastíme.
  • Cesto rozdelíme na 2 diely. Potom na spodok formy postrúhame prvý diel cesta a nanesieme plnku.
  • Na to nasleduje druhá vrstva cesta, ktoré strúhame priamo na plnku.
  • Vrch potom už len posypeme mandľovými lupienkami.
  • Takto pripravený necháme pri 160C piecť ca. 45 minút až začne koláč voniať a mať zlatistú farbu cesta.
  • Pred vybraním z formy necháme vychladnúť.

Tento recept patrí do kategórie – Pečieme sladké.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *