Ak chľadáte super jednoduchý koláč, tak odporúčam vyskúšať tento recept. Recept na strúhaný jablkový koláč som našla v jednej starej písanke mojej babky a hneď som naň dostala chuť.
Cesto aj plnka sa len strúhajú a neskôr vrstvia, takže si vystačíte pri príprave s miskou a 1 struhlíkom. Netreba vám ani valček ani množstvo špinavého riadu. Koláč je krásne šťavnatý s chrumkavou kôrkou.
Suroviny:
- 280g hladkej alebo polohrubej múky
- 100g +50g cukru
- 1 vajíčko
- 1/2 prášku do pečiva
- 80g masla alebo margarínu
- 3 PL mlieka (rastlinného mlieka)
- 4 jablká
- 2 vanilkové cukry
- 2 PL citrónovej šťavy
- 3PL krupice
- 50g mandľových lupienkov
Postup:
- Na cesto si najskôr zmiešame vajíčko, mlieko a cukor až sa cukor roztopí.
- K tomu preosejeme múku, práškový cukor a pridáme maslo.
- Vymiesime elastické cesto, ktoré prikryjeme a dáme chladnúť (buď na hodinu do chladničky alebo na 15 minút do mrazničky ak máte miesto).
- Medzitým si jablká očistíme a postrúhame.
- Pokvapkáme ich citrónovou šťavou aby neznedli a potom pridáme cukor, vanilkový cukor a krupicu. Dobre premiešame.
- Trotorvú formu (24 alebo 26cm) si vymastíme.
- Cesto rozdelíme na 2 diely. Potom na spodok formy postrúhame prvý diel cesta a nanesieme plnku.
- Na to nasleduje druhá vrstva cesta, ktoré strúhame priamo na plnku.
- Vrch potom už len posypeme mandľovými lupienkami.
- Takto pripravený necháme pri 160C piecť ca. 45 minút až začne koláč voniať a mať zlatistú farbu cesta.
- Pred vybraním z formy necháme vychladnúť.
Tento recept patrí do kategórie – Pečieme sladké.
Krémová tekvicová polievka s krúpami
Táto polievka je fantasticky krémová vďaka pridaniu zemiakov a krúp, ktoré ju krásne zahustia. Nezabudnite tekvici a cibuľke dopriať dostatok času pri opekaní až začnú hnednúť. Oceníte neskôr na omnoho intenzívnejšej chuti polievky. Recept
Zapečené zemiaky na smotane
Tieto lahodné zapečené zemiaky na smotane patria k mojím obľúbeným prílohám k hovädziemu dusenému mäsu. Ich príprava je nenáročná, väčšinu práce prevezme trúba. Recept
20 tipov na uschovávanie ovocia a zeleniny zo záhrady
Leto aj jeseň ponúka bohatú úrodu ovocia a zeleniny. Ale kdo už mal záhradku vie, že väčšina ovocia či zeleniny má len krátku trvácnosť a na to, aby sme mohli mať s úrody čo najviac je dôležité ju aj spracovať a uschovať tak, aby sme s nej mali maximum. Táto […]