Lokše sú výborná pochúťka, ktorú možno si vychnutnať či už na slano alebo sladko. Popravde, také čerstvé lokše, dobre omastené chutia výborne aj bez plnky, len tak. Na mastenie sa tradične používa masť, ale aj maslo poslúži a chutí výborne.
Na prípravu sa hodia akékoľvek uvarené zemiaky či zvyšky zemiakovej kaše. Ak použijete už osolené zemiaky či kašu, tak netreba dosolovať, inak odporúčam prisoliť.
Tradične sa pečú tiež bez oleja na panvici, ja osobne však v tom nevidým zmysel, nakoľko sa na záver tak či tak lokše mastia, takže pomažem aj panvicu a neskôr lokšu maslom a chutia tak výborne.
Suroviny na 5 lokší:
- 300g uvarených zemiakov alebo zemiakovej kaše
- 280g hladkej alebo polohrubej múky
- 30g masla
- (1čl soli)

Postup:
- Uvarené zemiaky (bez vody) rozmágame na hladkú kašu. Postupne pridávame múku a miesime až vznikne hladké cesto.
- Ak sme zemiaky nedosolili, tak osolíme cesto.
- Panvicu si nahrejeme a potrieme olejom alebo maslom pomocou pierka.
- Cesto rozdelíme na 5 dielov a pomocou valčeka na pomúčenej doske vyrobíme 5 placiek- lokší.
- Lokše opekáme z oboch strán na panvici po dobu ca. 2 minúty.
- Keď sa nám lokša z jednej strany opiekla, otočíme ju a opečenú časť potrieme roztopeným maslom.
- Takto pripravené lokše ukladňujeme najlepšie v uzavretej nádobe aby nám nevyschli.
možné servírovanie
Ja osobne mám veľmi rada lokše na sladko pomazané slivkovým lekvárom a posypané čerstvo pomletým makom.
Tento recept patrí do kategórie – bezmäsité recepty, recepty do 15 minút
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Cviklový šalát s fazuľou
Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]