Lokše sú výborná pochúťka, ktorú možno si vychnutnať či už na slano alebo sladko. Popravde, také čerstvé lokše, dobre omastené chutia výborne aj bez plnky, len tak. Na mastenie sa tradične používa masť, ale aj maslo poslúži a chutí výborne.
Na prípravu sa hodia akékoľvek uvarené zemiaky či zvyšky zemiakovej kaše. Ak použijete už osolené zemiaky či kašu, tak netreba dosolovať, inak odporúčam prisoliť.
Tradične sa pečú tiež bez oleja na panvici, ja osobne však v tom nevidým zmysel, nakoľko sa na záver tak či tak lokše mastia, takže pomažem aj panvicu a neskôr lokšu maslom a chutia tak výborne.
Suroviny na 5 lokší:
- 300g uvarených zemiakov alebo zemiakovej kaše
- 280g hladkej alebo polohrubej múky
- 30g masla
- (1čl soli)

Postup:
- Uvarené zemiaky (bez vody) rozmágame na hladkú kašu. Postupne pridávame múku a miesime až vznikne hladké cesto.
- Ak sme zemiaky nedosolili, tak osolíme cesto.
- Panvicu si nahrejeme a potrieme olejom alebo maslom pomocou pierka.
- Cesto rozdelíme na 5 dielov a pomocou valčeka na pomúčenej doske vyrobíme 5 placiek- lokší.
- Lokše opekáme z oboch strán na panvici po dobu ca. 2 minúty.
- Keď sa nám lokša z jednej strany opiekla, otočíme ju a opečenú časť potrieme roztopeným maslom.
- Takto pripravené lokše ukladňujeme najlepšie v uzavretej nádobe aby nám nevyschli.
možné servírovanie
Ja osobne mám veľmi rada lokše na sladko pomazané slivkovým lekvárom a posypané čerstvo pomletým makom.
Tento recept patrí do kategórie – bezmäsité recepty, recepty do 15 minút
-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]