Jednoduché zemiakové lokše len z 3 surovín, tradičný recept recepty

Jednoduché zemiakové lokše len z 3 surovín, tradičný recept

Lokše sú výborná pochúťka, ktorú možno si vychnutnať či už na slano alebo sladko. Popravde, také čerstvé lokše, dobre omastené chutia výborne aj bez plnky, len tak. Na mastenie sa tradične používa masť, ale aj maslo poslúži a chutí výborne.

Na prípravu sa hodia akékoľvek uvarené zemiaky či zvyšky zemiakovej kaše. Ak použijete už osolené zemiaky či kašu, tak netreba dosolovať, inak odporúčam prisoliť.

Tradične sa pečú tiež bez oleja na panvici, ja osobne však v tom nevidým zmysel, nakoľko sa na záver tak či tak lokše mastia, takže pomažem aj panvicu a neskôr lokšu maslom a chutia tak výborne.

Suroviny na 5 lokší:

  • 300g uvarených zemiakov alebo zemiakovej kaše
  • 280g hladkej alebo polohrubej múky
  • 30g masla
  • (1čl soli)

Postup:

  • Uvarené zemiaky (bez vody) rozmágame na hladkú kašu. Postupne pridávame múku a miesime až vznikne hladké cesto.
  • Ak sme zemiaky nedosolili, tak osolíme cesto.
  • Panvicu si nahrejeme a potrieme olejom alebo maslom pomocou pierka.
  • Cesto rozdelíme na 5 dielov a pomocou valčeka na pomúčenej doske vyrobíme 5 placiek- lokší.
  • Lokše opekáme z oboch strán na panvici po dobu ca. 2 minúty.
  • Keď sa nám lokša z jednej strany opiekla, otočíme ju a opečenú časť potrieme roztopeným maslom.
  • Takto pripravené lokše ukladňujeme najlepšie v uzavretej nádobe aby nám nevyschli.

možné servírovanie

Ja osobne mám veľmi rada lokše na sladko pomazané slivkovým lekvárom a posypané čerstvo pomletým makom.

Tento recept patrí do kategórie – bezmäsité recepty, recepty do 15 minút

  • Hrčekové brownie cookies plné čokolády

    Hrčekové brownie cookies plné čokolády

    Máte radi čokoládu? Ak je odpoveď áno, tak tento recept vás nadchne. Spája chuť Brownies a sušienok cookies do tejto lahôdky vhodnej aj an výlety. Moja šálka mala rozmer 250ml.


  • Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Chutné a aromatické jedlo, ktoré je vďaka pridanému hovädziemu mletému mäsu aj sýte. Celý pokrm si pripravíte pomalým dusením len v 1 panvici, takže skutočne nenáročné a bez zbytočného riadu. Výbornou prílohou je napríklad ryža. Recept


  • Šťavnaté kuracie špízy

    Šťavnaté kuracie špízy

    Kuracie prsia možno pripraviť vskutku rýchlo, u nás doma je okrem prípravy kuracích pŕs na prírodno obľúbená aj príprava formou špízou. To skvelé na nich je, že môžete ich obohatiť o akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí a takisto môžete tak deťom prepašovať dodatočnú porciu zeleniny do ich stravy.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*