Jednoduché zemiakové lokše len z 3 surovín, tradičný recept recepty

Jednoduché zemiakové lokše len z 3 surovín, tradičný recept

Lokše sú výborná pochúťka, ktorú možno si vychnutnať či už na slano alebo sladko. Popravde, také čerstvé lokše, dobre omastené chutia výborne aj bez plnky, len tak. Na mastenie sa tradične používa masť, ale aj maslo poslúži a chutí výborne.

Na prípravu sa hodia akékoľvek uvarené zemiaky či zvyšky zemiakovej kaše. Ak použijete už osolené zemiaky či kašu, tak netreba dosolovať, inak odporúčam prisoliť.

Tradične sa pečú tiež bez oleja na panvici, ja osobne však v tom nevidým zmysel, nakoľko sa na záver tak či tak lokše mastia, takže pomažem aj panvicu a neskôr lokšu maslom a chutia tak výborne.

Suroviny na 5 lokší:

  • 300g uvarených zemiakov alebo zemiakovej kaše
  • 280g hladkej alebo polohrubej múky
  • 30g masla
  • (1čl soli)

Postup:

  • Uvarené zemiaky (bez vody) rozmágame na hladkú kašu. Postupne pridávame múku a miesime až vznikne hladké cesto.
  • Ak sme zemiaky nedosolili, tak osolíme cesto.
  • Panvicu si nahrejeme a potrieme olejom alebo maslom pomocou pierka.
  • Cesto rozdelíme na 5 dielov a pomocou valčeka na pomúčenej doske vyrobíme 5 placiek- lokší.
  • Lokše opekáme z oboch strán na panvici po dobu ca. 2 minúty.
  • Keď sa nám lokša z jednej strany opiekla, otočíme ju a opečenú časť potrieme roztopeným maslom.
  • Takto pripravené lokše ukladňujeme najlepšie v uzavretej nádobe aby nám nevyschli.

možné servírovanie

Ja osobne mám veľmi rada lokše na sladko pomazané slivkovým lekvárom a posypané čerstvo pomletým makom.

Tento recept patrí do kategórie – bezmäsité recepty, recepty do 15 minút

  • Vždy lahodná bábovka

    Tento bábovkový recept mám od mamy a už roky patrí k mojím obľúbeným, lebo takto pripravená bábovka je lahodná- výborne nadýchaná a šťavnatá a sa proste vždy podarí. Okrem toho sa dá na mnoho rôznych spôsobov variovať a tak neustále obmienať jej príchuť. Či už pridaním kokosu, orieškov, čokoládových kúskov, […]


  • Plnené pita chlebíky

    Pita chlieb si môžete dnes už bez problémov kúpiť v obchode ale jeho príprava doma je tiež nenáročná, oplatí sa vyskúšať. Tento chlieb pôvodom z grécka sa podobne ako pri tortille výborne hodí na plnenie či zapekanie. Vhodný teda na záhradné pohstenie či piknik. Suroviny na cesto 500g múky 1,5 […]


  • Bezlepkové brownies s malinami

    Minule som čítala článok o tom, koľko rôznych druhov brownies existuje, od suchších a nadýchaných až po pevnejšie či lepkavejšie. V článku bolo ukázaných 30 príkladov na recepty, avšak ja som presdvedčená že ich je o dosť viac. Jedným z mnohých je tiež variant na bezlepkové brownies. Čo majú však […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.