Jednoduché zemiakové lokše len z 3 surovín, tradičný recept recepty

Jednoduché zemiakové lokše len z 3 surovín, tradičný recept

Lokše sú výborná pochúťka, ktorú možno si vychnutnať či už na slano alebo sladko. Popravde, také čerstvé lokše, dobre omastené chutia výborne aj bez plnky, len tak. Na mastenie sa tradične používa masť, ale aj maslo poslúži a chutí výborne.

Na prípravu sa hodia akékoľvek uvarené zemiaky či zvyšky zemiakovej kaše. Ak použijete už osolené zemiaky či kašu, tak netreba dosolovať, inak odporúčam prisoliť.

Tradične sa pečú tiež bez oleja na panvici, ja osobne však v tom nevidým zmysel, nakoľko sa na záver tak či tak lokše mastia, takže pomažem aj panvicu a neskôr lokšu maslom a chutia tak výborne.

Suroviny na 5 lokší:

  • 300g uvarených zemiakov alebo zemiakovej kaše
  • 280g hladkej alebo polohrubej múky
  • 30g masla
  • (1čl soli)

Postup:

  • Uvarené zemiaky (bez vody) rozmágame na hladkú kašu. Postupne pridávame múku a miesime až vznikne hladké cesto.
  • Ak sme zemiaky nedosolili, tak osolíme cesto.
  • Panvicu si nahrejeme a potrieme olejom alebo maslom pomocou pierka.
  • Cesto rozdelíme na 5 dielov a pomocou valčeka na pomúčenej doske vyrobíme 5 placiek- lokší.
  • Lokše opekáme z oboch strán na panvici po dobu ca. 2 minúty.
  • Keď sa nám lokša z jednej strany opiekla, otočíme ju a opečenú časť potrieme roztopeným maslom.
  • Takto pripravené lokše ukladňujeme najlepšie v uzavretej nádobe aby nám nevyschli.

možné servírovanie

Ja osobne mám veľmi rada lokše na sladko pomazané slivkovým lekvárom a posypané čerstvo pomletým makom.

Tento recept patrí do kategórie – bezmäsité recepty, recepty do 15 minút

  • Timemanagement tip 2 – Akú roľu hrá naša myseľ pri výchove detí

    Timemanagement tip 2 – Akú roľu hrá naša myseľ pri výchove detí

    Aké pocity máte, keď sa vás niekto opýta či si vychutnávate byť mama? Poviete automaticky, že je to skvelé alebo skôr si pomyslíte, že ste si to akosi inak predstavovali, alebo máte pocit, že padáte z nôh? Azda každá z mám sa už ocitla v niektorej z týchto pocitových fázach. […]


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


  • Cibuľa naložená v sladko-kyslom náleve

    Cibuľa naložená v sladko-kyslom náleve

    Skúsili ste už niekedy cibuľu naložiť do sladko-kyslého nálevu? Je to veľmi chutná príloha napríklad k sandviču a super rýchlo hotová. Suroviny (na 2 poháre s 200ml): Postup:


  • Skvelý šošovicový prívarok so sladkým zemiakom

    Skvelý šošovicový prívarok so sladkým zemiakom

    Tento prívarok vznikol celkom náhodne keď som doma nemala zemiaky, len batáty, ale chutí skvelo a môžem len ďalej odporúčiť ho vyskúšať. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *