Jednoduché zemiakové lokše len z 3 surovín, tradičný recept recepty

Jednoduché zemiakové lokše len z 3 surovín, tradičný recept

Lokše sú výborná pochúťka, ktorú možno si vychnutnať či už na slano alebo sladko. Popravde, také čerstvé lokše, dobre omastené chutia výborne aj bez plnky, len tak. Na mastenie sa tradične používa masť, ale aj maslo poslúži a chutí výborne.

Na prípravu sa hodia akékoľvek uvarené zemiaky či zvyšky zemiakovej kaše. Ak použijete už osolené zemiaky či kašu, tak netreba dosolovať, inak odporúčam prisoliť.

Tradične sa pečú tiež bez oleja na panvici, ja osobne však v tom nevidým zmysel, nakoľko sa na záver tak či tak lokše mastia, takže pomažem aj panvicu a neskôr lokšu maslom a chutia tak výborne.

Suroviny na 5 lokší:

  • 300g uvarených zemiakov alebo zemiakovej kaše
  • 280g hladkej alebo polohrubej múky
  • 30g masla
  • (1čl soli)

Postup:

  • Uvarené zemiaky (bez vody) rozmágame na hladkú kašu. Postupne pridávame múku a miesime až vznikne hladké cesto.
  • Ak sme zemiaky nedosolili, tak osolíme cesto.
  • Panvicu si nahrejeme a potrieme olejom alebo maslom pomocou pierka.
  • Cesto rozdelíme na 5 dielov a pomocou valčeka na pomúčenej doske vyrobíme 5 placiek- lokší.
  • Lokše opekáme z oboch strán na panvici po dobu ca. 2 minúty.
  • Keď sa nám lokša z jednej strany opiekla, otočíme ju a opečenú časť potrieme roztopeným maslom.
  • Takto pripravené lokše ukladňujeme najlepšie v uzavretej nádobe aby nám nevyschli.

možné servírovanie

Ja osobne mám veľmi rada lokše na sladko pomazané slivkovým lekvárom a posypané čerstvo pomletým makom.

Tento recept patrí do kategórie – bezmäsité recepty, recepty do 15 minút

  • Kváskovanie – ako začať jednoducho a bez váženia

    Kváskovanie – ako začať jednoducho a bez váženia

    Ahojte, minulý rok cez jeseň som akosi dostala chuť vyskúšať kváskovanie, veď pocitovo všetci naokolo vyrábali chutné domáce chlebíky z kvásku a vyzeralo to tak jednoduché. Veľmi ma rýchlo prešlo počiatočné nadšenie keď som asi až na 3. pokus vyrobila kvások, čo vyzeral ako kvások (a nie ako rozmočená múka) […]


  • Fantastická maková bábovka z celého maku bez múky

    Fantastická maková bábovka z celého maku bez múky

    Už od malička obľubujem mak, najmä taký domáci. Moja stará mama a neskôr aj mama pestovali vždy mak a tak boli u nás často aj makové pokrmy. Dnes už je to trochu ťažšie dopracovať sa k maku v dobrej kvalite, ale našťastie mám stále z času na čas dopĺňané zásoby […]


  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Aj keď si možno myslíme, že svoje každodenné ingrediencie poznáme dobre, pod ich skromným zovňajškom sa často skrývajú prekvapivé tajomstvá. Nahliadnite so mnou do tajomstiev pätice bežne používaných kuchynských surovín: zemiakov, masla, kapusty, cibule a cesnaku. Zemiak Na prvý pohľad sa zemiak môže zdať ako obyčajná zelenina, ale jeho história […]


  • Pečené zemiaky z trúby s parmezánom

    Pečené zemiaky z trúby s parmezánom

    Tieto pečené zemiaky na spôsob amerických zemiakov majú 2 tajné prísady, ktoré ich robia tak jedinečné chuťou. Tou jednou je postrúhaný parmezán, ktorý počas pečenia vytvorí na zemiakoch krásne chrumkavú vrstvu. A tou druhou je sušená cibuľka, krásne aromatická ale nie tak intenzívna ako čerstvá cibuľa. Naozaj skvelá príloha z […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*