Lotus nepečený karamelový cheesecake – s karamelom, ktorý netečie

Lotus nepečený karamelový cheesecake – s karamelom, ktorý netečie

Tento karamelový cheecake je nenáročný na prípravu. Karamel sa nachádza tak v jeho základe ako aj v plnke a dokonca aj v poleve. Táto poleva má aj tú výhodu, že pekne drží tvar a po narezaní nevytečie.

Ak sa chcete dozvedieť viac k tomu, ako karamelov pripraviť, odporúčam vám prečítať si tento článok ako aj pozrieť nasledujúce video s podrobným postupom.

Ako nahradiť suroviny

Ak nemáte možnosť zakúpiť karamelové keksíky Lotus, takisto žiaden problém. Alternatívne môžete takisto použiť akékoľvek maslové sušienky.

Suroviny na cesto:

  • 200 g karamelových keksíkov Lotus
  • 100 g masla izbovej tepoty
  • 1 PL arašídového masla

Suroviny na plnku:

  • 250 g Mascarpone syru
  • 400 g kyslej smotany
  • 3PL mlieka
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 balenie drtenej čírej želatíny (+2 PL vody)
  • 1 vanilkový cukor

Suroviny na karamelovú polevu:

  • 4 PL kryštáľového cukru
  • 1 PL vody
  • 100 ml smotany na šľahanie (alebo rastlinnej smotany)
  • 100 g masla (alebo margarínu)

Postup:

  • Keksíky si dáme do veľkého sáčku, uzavrieme a potom valčekom na cesto viackrát po sušienkách prejdeme až vznikne z nich jemná strúhanka.
  • Rozdrtené keksíky dáme do misky spolu s maslom, arašídovým maslom a pomocou rúk toľko zmiešame až sa všetko spojí do lepkavej zmesi.
  • Do tortovej formy (prieme 24cm) rovnomerne nasypeme keksíkovú zmes a pomocou rúk ju roztlačíme jednak na spodok formy. Dáme oddychovať do chladničky.
  • Na karamelovú polevu v hrnci zohrejeme kryštáľový cukor. V druhom hrnci nahrejeme smotanu a maslo.
  • Pri zohrievaní cukru krúžime hrniec až cukor dostane hnedastú farbu. Potom prilejeme horúcu smotanu s roztopeným maslom a dobre premiešame až vznikne krásne lesklá poleva. Necháme ju chladnúť.
  • Do hrnca kde sme pripravovali karamel dáme trochu mlieka, nahrejeme ho až sa zvyšky karamelu rozpustia. Necháme trochu vychladnúť, potom pridáme želatínu. Hrniec krátko nahrejeme a miešame, až sa želatína začne topiť.
  • V miske si zmiešame mascarpone, kyslú smotanu spolu s práškovým a vanilkvým cukrom.
  • Keď je želatína tekutá, pridáme malé množstvo teplej (nie horúcej) mascarpone plnky a premiešame. Potom zmes prilejeme do zvyšnej plnky.
  • Kdo sa obáva, že by v smotane mohli ostať kusy želatíny, použije sitko.
  • Plnku nanesieme na stuhnutý základ a necháme ho ca. hodinu v chlade tuhnúť.
  • Potom na vrch nanesieme pripravenú a mierne vychladnutú karamelovú polevu a necháme ju v chladničke stuhnúť.
  • Kdo chce môže cheesecake na záver ozdobiť zopár keksíkmi, ktoré sme rozdrobili na jemno.

Potrebujete poradiť pri príprave karamelu?

Tak si pozrite toto video s podrobným postupom na výrobu karamelu.
  • Frankfurtská polievka

    Môj ocino nebol nejaký skúsený kuchár ale mal zopár svojích receptov, ktoré vedel pripraviť naozaj veľmi chutne. Takou bola aj táto frankfurtská polievka s párkom. Jednoduchá, rýchlo hotová a ako deti sme ju radi jedli s čertvým pečivom. Suroviny: 2-3 párky 2 PL múky 2 PL oleja 1 PL červenej […]


  • Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou

    Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový […]


  • Krásne vláčne žemličky

    Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.