Lotus nepečený karamelový cheesecake – s karamelom, ktorý netečie

Lotus nepečený karamelový cheesecake – s karamelom, ktorý netečie

Tento karamelový cheecake je nenáročný na prípravu. Karamel sa nachádza tak v jeho základe ako aj v plnke a dokonca aj v poleve. Táto poleva má aj tú výhodu, že pekne drží tvar a po narezaní nevytečie.

Ak sa chcete dozvedieť viac k tomu, ako karamelov pripraviť, odporúčam vám prečítať si tento článok ako aj pozrieť nasledujúce video s podrobným postupom.

Ako nahradiť suroviny

Ak nemáte možnosť zakúpiť karamelové keksíky Lotus, takisto žiaden problém. Alternatívne môžete takisto použiť akékoľvek maslové sušienky.

Suroviny na cesto:

  • 200 g karamelových keksíkov Lotus
  • 100 g masla izbovej tepoty
  • 1 PL arašídového masla

Suroviny na plnku:

  • 250 g Mascarpone syru
  • 400 g kyslej smotany
  • 3PL mlieka
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 balenie drtenej čírej želatíny (+2 PL vody)
  • 1 vanilkový cukor

Suroviny na karamelovú polevu:

  • 4 PL kryštáľového cukru
  • 1 PL vody
  • 100 ml smotany na šľahanie (alebo rastlinnej smotany)
  • 100 g masla (alebo margarínu)

Postup:

  • Keksíky si dáme do veľkého sáčku, uzavrieme a potom valčekom na cesto viackrát po sušienkách prejdeme až vznikne z nich jemná strúhanka.
  • Rozdrtené keksíky dáme do misky spolu s maslom, arašídovým maslom a pomocou rúk toľko zmiešame až sa všetko spojí do lepkavej zmesi.
  • Do tortovej formy (prieme 24cm) rovnomerne nasypeme keksíkovú zmes a pomocou rúk ju roztlačíme jednak na spodok formy. Dáme oddychovať do chladničky.
  • Na karamelovú polevu v hrnci zohrejeme kryštáľový cukor. V druhom hrnci nahrejeme smotanu a maslo.
  • Pri zohrievaní cukru krúžime hrniec až cukor dostane hnedastú farbu. Potom prilejeme horúcu smotanu s roztopeným maslom a dobre premiešame až vznikne krásne lesklá poleva. Necháme ju chladnúť.
  • Do hrnca kde sme pripravovali karamel dáme trochu mlieka, nahrejeme ho až sa zvyšky karamelu rozpustia. Necháme trochu vychladnúť, potom pridáme želatínu. Hrniec krátko nahrejeme a miešame, až sa želatína začne topiť.
  • V miske si zmiešame mascarpone, kyslú smotanu spolu s práškovým a vanilkvým cukrom.
  • Keď je želatína tekutá, pridáme malé množstvo teplej (nie horúcej) mascarpone plnky a premiešame. Potom zmes prilejeme do zvyšnej plnky.
  • Kdo sa obáva, že by v smotane mohli ostať kusy želatíny, použije sitko.
  • Plnku nanesieme na stuhnutý základ a necháme ho ca. hodinu v chlade tuhnúť.
  • Potom na vrch nanesieme pripravenú a mierne vychladnutú karamelovú polevu a necháme ju v chladničke stuhnúť.
  • Kdo chce môže cheesecake na záver ozdobiť zopár keksíkmi, ktoré sme rozdrobili na jemno.

Potrebujete poradiť pri príprave karamelu?

Tak si pozrite toto video s podrobným postupom na výrobu karamelu.
  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


  • Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny či rezance si možno super jednoducho pripraviť aj doma, na cestovinové cesto vám postačia tieto 3 základné suroviny. Tak prečo to nevyskúšať?


  • Šťavnaté rezy Margot

    Šťavnaté rezy Margot

    Ako dieťa som nikdy neodolala tyčinke Margot, tá chuť kokosovej drte a tomu tmavej čokolády ma uchvátila. Ako dospelá som začala túto dobrotu používať aj pri pečení a jednoznačným vyvrcholením týchto snáh sú rezy margot. Ich základ je šťavnaté čokoládové cesto s krásne nadýchaným čokoládovým krémom a zakončený vrstvou postrúhanej […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*