Moja mama mala vždy poruke tento jednoduchý recept na halušky, ktorý nám od detstva chutil. Či už ako hlavný pokrm- zapečené s vajíčkom alebo s omáčkou,alebo ako príloha k paprikášu alebo tiež príloha do polievky- vždy rýchlo hotové a chutné.
Toto cesto je vyrobené len z hrubej múky, bez zemiakov a naozaj rýchlovka. Namiesto hrubej múky môžete tiež použiť krupicu.
Suroviny:
- 400g hrubej múky
- 2 vajíčka
- 250ml vlažnej vody
- 1/2 PL soli
- 2 l vody (+1PL soli)
- Trocha masla na potretie
Postup:
- Najskôr si do širokého hrnca dáme zohrievať vodu so soľou.
- Múku si zmiešame vo vysokej miske so soľou a vajíčkami.
- Postupne prilievame vodu k cestu a miešame vareškou až nám vznikne vláčne cesto bez hrudiek.
- Cesto prikryté necháme oddychovať 5-10 minút.
- Keď voda zovrie nalejeme do haluškovača 1/2 cesta a pretlačíme ho do vody.
- Premiešame a varíme 2-3 minúty
- Akonáhle vyplávajú na povrch, tak ich zlejeme z vody a dáme do väčšej misky. Pridáme maslo (prípadne olej) a dobre ich premiešame.
- Najlepšie chutia čerstvo pripravené ale bezproblémovo ich môžete skladovať aj pár dní v chladničke prípadne ich zamraziť.
Tento recept patrí do kategórie- Bezmäsité pokrmy, Prílohy.
-
Frankfurtská polievka
Môj ocino nebol nejaký skúsený kuchár ale mal zopár svojích receptov, ktoré vedel pripraviť naozaj veľmi chutne. Takou bola aj táto frankfurtská polievka s párkom. Jednoduchá, rýchlo hotová a ako deti sme ju radi jedli s čertvým pečivom. Suroviny: 2-3 párky 2 PL múky 2 PL oleja 1 PL červenej […]
-
Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou
Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový […]
-
Krásne vláčne žemličky
Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve […]