Moja mama mala vždy poruke tento jednoduchý recept na halušky, ktorý nám od detstva chutil. Či už ako hlavný pokrm- zapečené s vajíčkom alebo s omáčkou,alebo ako príloha k paprikášu alebo tiež príloha do polievky- vždy rýchlo hotové a chutné.
Toto cesto je vyrobené len z hrubej múky, bez zemiakov a naozaj rýchlovka. Namiesto hrubej múky môžete tiež použiť krupicu.
Suroviny:
- 400g hrubej múky
- 2 vajíčka
- 250ml vlažnej vody
- 1/2 PL soli
- 2 l vody (+1PL soli)
- Trocha masla na potretie
Postup:
- Najskôr si do širokého hrnca dáme zohrievať vodu so soľou.
- Múku si zmiešame vo vysokej miske so soľou a vajíčkami.
- Postupne prilievame vodu k cestu a miešame vareškou až nám vznikne vláčne cesto bez hrudiek.
- Cesto prikryté necháme oddychovať 5-10 minút.
- Keď voda zovrie nalejeme do haluškovača 1/2 cesta a pretlačíme ho do vody.
- Premiešame a varíme 2-3 minúty
- Akonáhle vyplávajú na povrch, tak ich zlejeme z vody a dáme do väčšej misky. Pridáme maslo (prípadne olej) a dobre ich premiešame.
- Najlepšie chutia čerstvo pripravené ale bezproblémovo ich môžete skladovať aj pár dní v chladničke prípadne ich zamraziť.
Tento recept patrí do kategórie- Bezmäsité pokrmy, Prílohy.
Makovo-citrónové rezy s citrónovou polevou
Jednoduchý zákusok, ktorý spája chuť maku a citrónu do tejto chutnej pochúťky. Na váženie použite klasickú šálku s objemom 250ml
Skvelý zdravý recept – zapečené hrušky
Tento dezert je tak rýchlo hotový, že sa ani nenazdáte a pečením dostanú hrušky novú dimenziu.
Jednoduchý domáci chlieb ako z pekárne
Tento recept je skvelý či už na víkend alebo len tak, keď nemáte chuť či čas ísť do pekárne. Prečítajte si tiež Varenie – vzácne rady od našich babičiek
Pingback: Rýchly paprikáš z kuracích stehien - recepis.sk - Keď tradície chutia